Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ko boste svoj telefon prepustili tem puncam, se vam bo življenje spremenilo

KOMUNICIRAJMO BREZ TIPK

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 12/03/18

"Nekateri mladi izziv vzamejo zares ‒ trenuten zabeležen rekord je šest dni brez uporabe telefona"

Komunicirajmo brez tipk je prav poseben projekt, ki ste ga lahko spoznali že pred nekaj leti. Študentke tretjega letnika socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so namreč pri predmetu Socialna pedagogika dobile nalogo, da načrtujejo in izvedejo projekt, s katerim bi želele vplivati na nekaj, kar se jim zdi v družbi vredno oziroma potrebno spremeniti.

Projekt so zdaj obnovile, saj je bil odziv zelo pozitiven, izkazal pa se je tudi kot zelo dobrodošel in potreben. “Na magistrskem študiju smo se odločile projekt prijaviti na Zavod za ustvarjalno družbo TiPovej, na program Kaj je dobro in je lahko še boljše?, kjer smo dobile sredstva in mentorsko podporo za nadgradnjo projekta. Sedaj imamo preoblikovano grafično podobo, dobile smo sredstva za pripomočke in promocijski material in pripravile nekaj dodatnih akcij prek Facebooka in v živo,” pojasnjujejo dekleta.

Ekipo sestavljajo Claudia, Tara, Maja, Tjaša, Kristina in Eva, ki jih druži predvsem želja po skupnem ustvarjanju in izboljšanju kakovosti življenja.


TEAM SAY HELLO TO THE WORLD

Preberite še:
Enkratna ideja dveh Slovenk, ki spreminja življenja otrok po vsem svetu

Za kaj pravzaprav pri projektu gre?

Povprečen človek mobilni telefon uporablja tri ure dnevno. Kljub temu da se je uporabi nemogoče izogniti, se pogosto ne zavedamo negativnih posledic čezmerne uporabe (stres, tesnoba, slaba drža, pomanjkanje spanca), ne razmišljamo o tem, v kolikšni meri smo odvisni od njega, prav tako pa ne iščemo alternativ.

Zato želijo dekleta ljudi (predvsem mlade) prek različnih akcij spodbuditi k bolj ozaveščeni in zdravi rabi mobilnih telefonov in jih spodbuditi k ustvarjanju medosebnih trenutkov, katerih se bodo z veseljem spominjali.




Preberite še:
To so aplikacije, ki vam lahko polepšajo življenje

KOMUNICIRAJMO BREZ TIPK
OSEBNI ARHIV
Koliko časa bi pa vi obdržali takole zapakiran mobilni telefon?

Ni misija nemogoče

V nedeljo so ravno sklenile t. i. Detox program, 7-dnevno akcijo o osveščanju lastne uporabe mobilnih telefonov. Čeprav je akcija končana, pa lahko z izzivom začnete kadarkoli. Vseh sedem izzivov najdeš na njihovi Facebook strani.

Objavljajo tudi različne članke na temo vpliva telefonov na naše življenje, da pa niso preveč kontradiktorne svojemu sporočilu, se rade odpravijo tudi med ljudi.

“Z akcijami na terenu želimo predvsem mlade spodbuditi k izzivu, za koliko časa se lahko odpovejo uporabi mobilnega telefona. Telefone dijakov bomo na srednjih šolah in gimnazijah zavile v papir in ga zapečatile z nalepko, na katero bomo napisale uro zavijanja. Glede na motivacijo in nujo bo tako ostal telefon zavit, dokler … Na ulici je podobno, vendar na njej dosežemo tudi starejšo populacijo, od koder tudi prihajajo pozitivni odzivi,” pravijo dekleta.

Tako je potekala petkova akcija na Gimnaziji Poljane.

[protected-iframe id=”7203bc58d1e37bfb02caecdfb48a5ee5-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkomunicirajmobreztipk%2Fposts%2F1991920594403061&width=500″ width=”500″ height=”594″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Nekateri mladi vzamejo izziv zares. Trenuten zabeležen rekord je namreč kar šest dni brez uporabe telefona.

Izjava lanskoletne rekorderke

“Hvala, vaša ideja je postala moj izziv. Naredila sem nekaj zase, hkrati pa sem se odlično zabavala brez telefona in spoznala, da se to splača ponoviti.”

Za vse dvomljivce

Pri svojem prizadevanju so dekleta naletela na kar nekaj dvomljivcev. Marsikomu se zdi namreč povsem nemogoče brez telefona preživeti zgolj nekaj minut.

A pri tem projektu se ne zavzemajo za popolno odpoved telefonu, temveč podpirajo zdravo uporabo. Telefon nam je v vsakdanjem življenju po eni strani lahko v pomoč in po drugi v breme. Prek telefona vzdržujemo in pletemo odnose. Ne nazadnje smo v odnosu tudi s telefonom. Včasih telefon postane zatočišče pred dolgčasom, stresom, obveznostmi. “Želimo, da posameznik najde pravo mero uporabe in da se med druženjem gledamo v oči, ne skozi zaslon,” je glavni poudarek avtoric projekta.


TELEVISION

Preberite še:
Šest korakov do družinske ”elektronske” diete

Kaj lahko stori vsak?

1. Nasvet: “Za mentalno higieno priporočamo vsaj uro sprostitve dnevno, ko posameznik posveti čas nečemu, kar ga veseli ali sprosti (gibanje, branje, druženje, ustvarjanje, delo na zanimivem projektu, … ).”

2. Nasvet: Telefone uporabljamo le kot možno dopolnilo in ne kot nadomestek druženja in komuniciranja – bodimo raje tukaj in zdaj s svojimi bližnjimi.

3. Nasvet: Če prepogosto posegaš po telefonu,  uro in pol dnevno posveti izdelavi ”oklepa” za telefon, kamor ga nato pospravi.

In še glavno sporočilo deklet vsem, ki to berete: “Dobro izkoristite čas, ki ga imate (z drugimi).”


WOMAN BEHIND COMPUTER

Preberite še:
Vas nekje v Afriki čaka milijon dolarjev?




Preberite še:
Katera od jutranjih rutin pa vam najbolj odgovarja?


KATOLIŠKI MOLITVENIK

Preberite še:
Ste si že prenesli to aplikacijo?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.