Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Lepi, izobraženi, prijetni, a samski. Zakaj?

FASHION

Lightwavemedia - Shutterstock

Ilona Przeciszewska - objavljeno 16/08/18

Gotovo vam je znano: lepa in prijazna punca, izobražena, z veliko hobiji in kupom dobrih prijateljev. Za dodatek še spreobrnjena. Kaj manjka? Že leta nima fanta. Kako je to mogoče? Pa tako hrepeni po zvezi …

Najverjetneje poznate tudi takega čednega, urejenega in prijaznega moškega. Z dobro službo in še boljšim avtomobilom. Pameten, rad pomaga, veren, … Zelo si želi imeti dekle, pa se nikoli ne izide.

Za kaj gre? Zakaj se tako očitno skladni elementi kar ne povežejo? Zakaj nekateri tako težko zgradijo zvezo?


MOJCA BELCL MAGDIČ

Preberite še:
“Okolica iz samskih dela problem”

Čigava je krivda?

Odgovore radi iščemo zunaj sebe. Ženske za svoj položaj rade krivijo moške, moški ženske. Lažje je trditi, da se mora nekdo drug spremeniti, kot da bi si priznali svoje slabosti in šibke točke. Neredko odgovornost pripisujemo časom, v katerih živimo. Pozabljamo, da je način življenja naša izbira.

Družba pritiska, da bi živeli po določenih “standardih”, ki morda res ne pomagajo k nastanku močnih odnosov. Vedno pa lahko opustimo to, kar nam narekuje okolje, in živimo po meri svojih vrednot. Kljub vsem pritiskom imamo možnost svobodne izbire. Ki bo pogosto prišla z visoko ceno. Vprašanje je, ali se hočemo potruditi? Ko se zavestno odločamo, prevzemamo odgovornost za svoje življenje. In postajamo odrasli.


COUPLE IN LOVE

Preberite še:
Kaj iščem pri fantu oziroma punci?

Vzeti življenje v svoje roke

Zakaj tako pogosto nočemo vzeti življenja v svoje roke? Ker je lažje. Na ta način se izognemo celi paleti neprijetnih čustev. Ko svoje notranje šibkosti prenašamo na okolje, dosegamo “ljubi mir”. Nekdo drug je kriv za vso nesrečo v našem življenju, mi pa lahko ohranjamo popolno podobo samega sebe. Ni se nam treba soočati s čustveno bolečino, ki je vpisana v premagovanje naših slabosti. Znebili smo se težkih čustev – sramu, občutka krivde, žalosti ali jeze.

Na videz koristen in prijeten način reševanja naših težav postane zvita in nevarna past. Ko najdemo vzrok za težavo zunaj sebe, postanemo pasivni. In začne se dogajati, da kar čakamo, da se nekaj zgodi samo od sebe, ne da bi sami naredili korak, ki bi gradil odnos. Mislimo, da se bo naenkrat vse obrnilo samo od sebe. Živimo v iluziji, da se bo naša boljša polovica kar sama vsa nasmejana pojavila pred vrati, medtem ko poležavamo v topli postelji. V resnici pa se samo še bolj oddaljujemo od cilja globoke zveze, po kateri tako hrepenimo.

CO POCIĄGA KOBIETY W ICH MĘŻACH
Greg jest sexy, kiedy bawi się z naszymi dzieci. Maria, lat 40, zamężna 15 lat.

MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Velika pričakovanja

Naslednja zadeva, ki nam lahko oteži grajenje zveze, je življenje z idealističnimi predstavami o tem, kakšen naj bi bil naš partner. Pričakujemo lepo zapakiran in kakovosten izdelek. Kot iz trgovine. Na zvezo gledamo kot na projekt, ki mora iti po korakih ustaljenega načrta – našega načrta, seveda.

To je le še ena oblika bežanja pred samim seboj – pred vsem tem, kar je v nas krhkega, kar otežuje graditev odnosov, kar kliče po premisleku in spremembi. Pozabljamo na to, kako velik vpliv imamo na dinamiko zveze, na to, kakšen bo odnos. In da sta za odnos potrebna dva – zato tudi dvoje različnih pogledov, načrtov …

Princ na belem konju? Ne obstaja!

Težko nam je sprejeti, da je grajenje odnosa povezano s trudom in naporom. Drugim parom zavidamo, saj smo prepričani, da so se pač tako posrečeno našli. Ne vidimo, da so na svojem odnosu delali leta in leta. Najpogosteje nam o tem ne govorijo. Nimamo pojma, prek česa vsega so morali iti, da bi njihove zveze obstale.

Treba se je zavedati dejstva: princ na belem konju ne obstaja. Ne moremo pričakovati, da bo partner na mero ukrojen in usklajen z našimi potrebami in hrepenenji. Še več: zanje ne bo vedel brez pogovora. Ne bo nas takoj razumel. Naš bodoči partner ali partnerka je posameznik s svojimi pogledi in zanimanji, ki se morda z našimi ne bodo skladali. Treba jih je spoznati in sprejeti – za to pa je potreben čas.


MARINKA MIHAEL CERNETIC

Preberite še:
“Ljudje se v partnerskem odnosu obnašajo potrošniško: skupaj bova, dokler bo lepo”

Vzemimo si čas in poglejmo v svoje srce

Zato poglejmo v svoje srce in si zastavimo vprašanje: Kaj je tisto, kar preprečuje, da bi zgradil(a) globoko zvezo? Česa se bojim? Pogosto je težko odgovoriti. Strahovi so lahko zelo različni. Pogosto so globoko zakoreninjeni v naših srcih. Da bi jih razumeli in sprejeli, moramo resno delati na sebi – na svoji notranjosti.

Vredno je, da si za to vzamemo čas. Poskusimo različne načine, da bi se dokopali do svoje notranjosti. Večkrat se izkaže, da je pomoč prijatelja ali terapevta zelo koristna. Spoznanje samega sebe je temelj za globoko in trajno zvezo, po kateri tako hrepenimo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


SUPRISE

Preberite še:
Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ


HAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj na duhovne vaje za zakonce?


WOMAN,ONLINE,DATING

Preberite še:
3 nasveti za uspešne spletne zmenkarije

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.