Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Zakaj britanski pevec Ed Sheeran navdušuje ves svet

ED SHEERAN

CC BY-SA 2.0

Lucija Čakš - objavljeno 02/08/18

Nekaj dejstev o pevcu pred bližajočima se koncertoma na Dunaju

Energični 27-letni britanski glasbenik, ki je s svojim tretjim albumom ÷ (kar se izgovori Divide) podiral rekorde v prodaji in poslušanosti, je na turneji po Evropi in bo 7. in 8. avgusta nastopil na Dunaju. Ker bo izmed vseh postankov ta najbližji Sloveniji, se bo koncerta udeležilo tudi veliko slovenskih oboževalcev.

Kaj dela Eda tako posebnega?

Morda sprašujete, kaj je na njem tako posebnega, da pritegne množice, ki polnijo stadione po vsem svetu, ali pa vam je všeč in vas predvsem zanima, kaj je ključ do njegove priljubljenosti. Za vas imamo šest odgovorov.


Omar Naber

Preberite še:
Kako je Omar Naber povezal očeta in sina, ki nista govorila 10 let

1. Je dober glasbenik

Povsem preprosto. Znajde se tako v nežnih počasnih baladah kot pri rapu, rocku, pa vse do živahnih ritmov, značilnih za afriško glasbo, in do njegovega do zdaj največjega pop hita Shape Of You. Poleg kitare zna igrati tudi baskitaro, bobne, čelo in klavir.

Predvsem pa so izraz velike glasbene nadarjenosti njegovi nastopi v živo. Stadionov po svetu namreč polni povsem sam, s kitaro, klaviaturami in pedalom za nasnemavanje, s pomočjo katerega pesmi počasi dodaja plast za plastjo, iz česar včasih nastanejo prav impresivne stvaritve.

2. Njegova besedila so izvrstna

Marsikdo Sheerana odpiše kot precenjenega pevca balad, primernih za prvi poročni ples, saj je po njih res najbolj znan. Thinking Out Loud je bila pesem mladoporočencev leta 2014 in Perfect je pesem vseh letošnjih ženinov in nevest. Kar še ne pomeni nujno, da sta pesmi plehki in pocukrani, saj je za obe prejel nagrado za najboljše besedilo.

Sploh pa piše pesmi o najrazličnejših temah. Med njimi najde žalostinko ob spontanem splavu – Small Bump, pesem o počasnem propadanju od drog odvisne prostitutke – A Team, o odraščanju in njegovem domačem kraju – Castle On The Hill, kar tri pesmi pa je napisal o svojih starih starših.


Salvador Sobral

Preberite še:
Priljubljeni pevec pred presaditvijo srca zastavil hudomušno vprašanje

Na drugem albumu je eno izmed pesmi posvetil dementnemu dedku, na zadnjem pa po eno vsaki izmed babic. Prva,

, pripoveduje o 60 letih ljubezni njegove babice in dedka, druga, Supermarket Flowers, pa je napisana z vidika Edove mame, ob smrti njene matere (torej Edove babice).

Prisluhnite! Še prej pa opozorilo: obstaja velika nevarnost točenja solza.

3. Njegove pesmi so brez kletvic

Čeprav je v besedilih na njegovem drugem albumu bilo nekaj kletvic, jih je pred izidom izpustil, da bi ga lahko brez težav poslušali tudi mlajši oboževalci. V to ga je pregovoril taksist z utemeljitvijo, da hčerki ne dovoli poslušati glasbe z grdimi besedami. Sklenil je, da bodo od takrat vsi njegovi albumi brez profanosti in jih bodo lahko poslušali tudi otroci.

4. Nima pametnega telefona

V današnjem svetu je to občudovanja vreden dosežek za kogarkoli, kaj šele za glasbenika svetovnega formata. Za družino in najbližje prijatelje je dosegljiv prek navadnega mobilnega telefona na tipke, vse poslovne zadeve pa ureja prek elektronske pošte. Ugotovil je, da je zelo ustrežljiva oseba in ga je stalna dosegljivost za druge ljudi prek telefona izčrpavala. Brez pametnega telefona je mnogo srečnejši in mirnejši tudi zato, ker ni več obremenjen s spletnimi omrežji, njegova kariera pa zaradi tega prav nič ne trpi.

Intervju, v katerem pojasnjuje svojo odločitev:

5. Ne sramuje se svojih posebnosti in pomanjkljivosti

Ed vedno odkrito pove, da je bil dokaj “čuden” otrok. Rodil se je brez bobniča v enem ušesu in operacija tega mu je povzročila škilavost, za katero trpi še danes. Imel je tudi veliko rdeče znamenje ob očesu in po odstranitvi tega je začel jecljati. V šolo je tako vstopil z velikimi debelimi očali, slabim sluhom in jecljajoč.

Da ima rdeče lase, pa tudi ni ravno pomagalo njegovi priljubljenosti. A ga to ni ustavilo. Meni, da otroci, ki jih v šoli zafrkavajo, zrastejo v najbolj zanimive odrasle, saj se utrdijo, medtem ko tisti, ki so bili priljubljeni, pogosto ne dosežejo veliko. “Nekdaj najbolj priljubljen fant iz moje šole je sedaj moj vodovodar,” je zaupal v radijskem intervjuju. Rad se pošali na svoj račun in je ponosen, da svoje priljubljenosti ne more pripisati svojemu videzu.


ANJA PUSTAK

Preberite še:
Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira

6. Deluje zares prijeten dečko

Seveda javna podoba zvezdnikov lahko tudi močno zavaja, a Ed je v vseh intervjujih, na koncertih in tudi ob naključnih srečanjih z oboževalci preprost, dostopen in prijazen. Je v dobrih odnosih s svojo družino, o svojih starših in bratu vedno govori nadvse spoštljivo.

Zelo zgovorno pa je tudi dejstvo, da je zaročen s svojo srednješolsko simpatijo, Cherry Seaborne, s katero sta bila kratek čas par že kot 11-letnika in ponovno vzpostavila stik, ko sta se naključno srečala v baru nekje v ZDA. Iz prve roke se o njegovi sproščeni dobrosrčnosti lahko prepričate ob ogledu intervjuja, ki so ga z njim opravili za rakom oboleli otroci:

Skratka – če vam je njegova glasba všeč ali pa ne, se lahko strinjate, da je Ed Sheeran edinstven in že zaradi vsega naštetega svetla izjema tako na glasbenih lestvicah, prepolnih nesmiselnih popevk, kot v sicer zlaganem in plehkem svetu estrade.


TOM HANKS

Preberite še:
Skrivnost zvezdniških parov za uspešen zakon


MARK WAHLBERG

Preberite še:
Hollywoodske cerkve, ki jih obiskujejo zvezdniki


THE VOICE

Preberite še:
Fant z neverjetnim glasom: Ave Marija, kot je še niste slišali

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.