Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se v času dopusta in počitnic res spočiti?

FAMILY

Yakobchuk Viachesla - Shutterstock

Naša družina - objavljeno 08/07/18

Strah me je počitnic

Vprašanje bralke

Poletja se vedno veselim, a lahko je tako stresen čas. Zunaj okvirjev, ki bi mene in nas kot družino držali, se začnemo podirati. Na začetku se še trudimo biti skupaj in povezani, a to je večkrat neudobno in gre spet vsak po svoje. Plavanje proti toku, ko skušava jaz ali mož povezovati družino, je zame stresno, saj naletim na odpor. Koliko se sploh truditi? Naj grem tudi jaz po svoje? Kako v to povabiti veselje? Potem pa še to pakiranje. Koliko in katere (tudi zdravstvene) stvari sploh vzeti s sabo? Že zdaj me je strah počitnic, ko bomo naenkrat med dopustom po cele dneve skupaj. Potrebovala bom dopust od dopusta.

Urška


CHILD WRITING

Preberite še:
5 idej, kako otrokom zapolniti čas počitnic

Odgovarja Katarina Bratož Vidmar, družinska zdravnica

Običajen vsakdanjik nas vleče proč od samih sebe in drug od drugega. Na začetku počitnic in dopustov se moramo znova in močneje povezati s svojim telesom, svojimi potrebami, svojimi občutki in presojo. S svojimi najbližjimi. Začutiti, kaj si želim, kaj potrebujem, in to ustrezno predstaviti in povedati ter omogočiti, da drugi člani družine naredijo isto in so slišani ter naletijo na sočutje.

Če potrebujete počitek, vam ni treba priganjati otrok zaradi občutka dolžnosti. Imejte manj ambiciozne počitnice z veliko popoldanskega spanja, kratkimi izleti. Ne pojdite takoj na dolgo pot, ampak bodite nekaj dni le doma, pa četudi drug ob drugem. Tudi otroci potrebujejo čas, ko so sami in ni nobenega programa ali skrbnega starša, ki bi jim dihal za ovratnik. Roko na srce, tudi meni je bilo to neprijetno, ko sem bila otrok.

1. Najprej se spočijte

Ko boste začutili, kaj potrebujete, se skušajte vživeti, kaj potrebujejo otroci ali mož. Preden greste torej na kakšno že rezervirano pot, se spočijte. Časa se namreč ne da kupiti, čas zase in za najbližje pa je neprecenljiv. Lahko si vzamete čas tudi za kakšen obisk, za katerega prej ni bilo časa.

Ljudje se pogosto želimo zanašati na druge; na njihovo usmerjanje in nasvete, tudi učili so nas tako.

V resnici pa ste vi zase najboljši strokovnjak, če se le trudite spoznavati sebe in biti povezani s sabo. Podobno je tudi z vašo družino. Tvegati je treba in se zanašati tudi nase, na svojo zdravo pamet, na svoj notranji kompas. Čim bolj se boste na to zanašali, tem bolj boste vadili, boljši boste v pravšnji veri vase in ravno pravšnji skromnosti. Če vidite, da otroci na začetku počitnic potrebujejo igrice, naj jih malo igrajo, saj se bodo kmalu naveličali. Če potrebujete Facebook, se ga naužijte, kmalu se ga boste naveličali. Če mož želi gledati tekme, pa naj jih.


ADHD

Preberite še:
Otroke morate posvariti pred temi tremi stvarmi na socialnih omrežjih

WOMAN LAYING DOWN
Aleksandra Kovac | Stocksy United

2. Znebite se kontrole

Zaupajte sebi, možu in otrokom, namesto da jih kontrolirate. V ozadju kontrole je vedno nezaupanje in strah.

Če imate težave z zaupanjem, lahko molite zanje, to jim manj škoduje kot stalno dihanje za ovratnik, saj jim s tem sporočate, naj ne zaupajo sebi in da vi bolje veste, kaj je dobro zanje.

In kdo ve bolje, kaj je dobro za vas? Mož? Zdravnica? Mama? Nihče. Upravičeno ste nezadovoljni z njimi, a rešitev je v vas! Vi odgovarjate zase.


YOUNG MOTHER

Preberite še:
Materinstvo in/ali/je kariera?

3. Uglašeni s svojimi potrebami

Mir prebudi zdrav občutek zase in za druge, mir zdravi, zato je zelo smiseln kakšen skupen pohod v naravi, brez strahu za klope in podobne pošasti. Lepi, igrivi trenutki, ko se ustavite za malico, se greste okopat v jezero ali zakurite ogenj, zapojete. Resnični trenutki, ki ne bodo v polnosti nikoli dokumentirani, ampak ostanejo kot spomini zapisani v celicah, spomini, ki povezujejo. Hrepenenje po še.

In to je tudi zdravstveno preventivno početje: če ste uglašeni s svojimi potrebami, niste pod stresom; če greste s tokom, lahko vaš imunski in drugi sistemi dokaj neobremenjeno delujejo in ne zbolite kar tako. Angini in driski se boste laže izognili, če ne boste v stalnem strahu. Klop? Odstranite ga in malo opazujte, ne pa preveč! Umetno življenje, s prekinitvijo občutka zase, nosi v sebi več nevarnosti kot klopi in ose in konvencionalna neekološka hrana itd.

Rešitev ni zunaj, marveč v umu in srcu. In nazadnje: zdravniki se moramo tudi spočiti. Bodite zvesti sebi, poleg obveznega jabolka na dan bodite tudi sami svoja zdravnica. To navado boste s svojim zgledom prebudili tudi v svojih družinskih članih, ki bodo prav radi prišli k umirjeni in tudi do sebe sočutni mami.

Prispevek je bil kot odgovor na vprašanje objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


LITTLE GIRL PLAYING GARDEN

Preberite še:
5 poletnih aktivnosti za živahne malčke in utrujene mame


VESNA SODNIK

Preberite še:
“Če je nesrečna mama, so vedno nesrečni tudi njen mož in otroci”


ROZMOWA

Preberite še:
Oče in mama na timskem sestanku

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.