Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako smo lahko z družino med počitnicami še bližje Bogu?

FAMILY ON THE BEACH

PIXABAY

Tina Martinec Selan - objavljeno 18/07/18

Poletne počitnice so vsekakor čas, ko nekoliko lažje zadihamo tudi na področju veroučnih in podobnih obveznosti

Včasih smo v skušnjavi, da bi jemali verouk le kot še eno dodatno obšolsko dejavnost, potem pa so tu še ministrantske vaje, vaje za pevski zbor, srečanja za Slomškovo bralno priznanje, sodelovanje pri družinski nedeljski maši … A čeprav vsega tega med počitnicami ni, to ne pomeni, da lahko pozabimo tudi na Boga. Ravno nasprotno, med počitnicami se lahko z Bogom družinsko povežemo še bolj kot med veroučnim letom.

Med počitnicami je čas za skupno jutranjo in večerno molitev

Najprej so počitnice čas, ko kot družina veliko več časa preživimo skupaj. Ker se nam zjutraj ne mudi tako zelo, imamo čas za to, da s krajšo družinsko molitvijo skupaj začnemo dan. Lepo je tudi, če eden od staršev vse družinske člane pokriža z blagoslovljeno vodo. Ker se zvečer ne mudi tako zgodaj v posteljo, lahko znova skupaj zmolimo večerno molitev ter skupaj preberemo kakšen odlomek iz Svetega pisma.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo

Čas v avtu lahko izkoristimo za rožni venec ali zapojemo kakšno pesem

Ko smo pogosteje v avtu in se peljemo na morje, v hribe, k starim staršem na deželo ali na družinski izlet, lahko izkoristimo čas v avtu in skupaj zmolimo rožni venec – saj veste, da je sicer vedno toliko izgovorov, zakaj nikoli ni časa zanj. No, v avtu je časa več kot dovolj, če pa sodelujemo tako, da vsak družinski član moli eno zdravomarijo, bo molitev vsem minila hitro kot blisk.

V molitvi se lahko spomnimo tistih članov družine, ki jih že dlje časa nismo videli, ki so morda bolni, ostareli ali imajo kakšne drugačne preizkušnje. Ne pozabimo tudi na prijatelje, potem pa tudi na širše potrebe v naši družbi. In zakaj ne bi v avtu tudi skupaj zapeli kakšne lepe pesmi, ki je otrokom od sodelovanja pri maši ostala v spominu? Tudi oratorijska himna se navdihujoče in počitniško sliši, če jo zapojemo skupaj.

FAMILY,PICNIC
Shutterstock



Preberite še:
Kam na družinski izlet v okolici Ljubljane?

Iščimo Boga na vseh poteh: v kapelicah ob poti, na potovanjih in v naravi

Kamorkoli se med počitnicami odpravimo, iščimo sledove Boga. Te lahko opažamo v lepi naravi, v mogočni arhitekturi, v stoletja starih umetninah, ki nas vedno znova nagovarjajo. Številne poti po Sloveniji so dobesedno posejane z božjimi znamenji, križi in kapelicami. Kako lepo je, ko se otroci kar sami od sebe ustavijo pred katerim izmed njih in predlagajo, da družina skupaj nekaj zmoli na tem mestu.

Ko gremo recimo na izlet ali na kakšen hrib, je zelo velika verjetnost, da bomo na poti ali na samem vrhu videli tudi kakšno lepo cerkvico. Če je odprta, si jo oglejmo, če ni, se vsaj pozanimajmo, kdaj je bila zgrajena in komu je posvečena (marsikaj piše na Googlu ;)). To je lepa priložnost, da otrokom razložimo kakšen stavek ali dva o času, v katerem je bila cerkev zgrajena, in o tem, kako so ljudje takrat živeli. Ob tem pa lahko preberemo tudi nekaj o svetniku, ki mu je cerkev posvečena, in si na ta način vsi razširimo obzorje.


GOLD FISH

Preberite še:
Tri napačne predstave o Bogu

Ustvarimo z lastnimi rokami kakšen lep predmet, ki nam bo pomagal pri molitvi

Če imamo kaj smisla za ustvarjanje, lahko počitniški čas izkoristimo tudi za izdelavo kakšnega lepega predmeta, ki nas bo tudi doma še celo leto spominjal na Boga in na počitniške trenutke. Tako lahko iz lesa izrezljamo križ, enostavneje pa je dve primerno dolgi leseni palčki v sredini pravokotno zavezati, da dobimo obliko križa. Iz školjkic in kamenčkov lahko ustvarimo okvir za kakšno fotografijo ali podobico, to pa je tudi lepo darilo za tiste domače, ki niso šli z nami na počitnice.

Iz pisanih perlic, ki jih nanizamo na vrvico, lahko naredimo domače rožne venčke, če je vrvica elastična, pa so to lahko kar zapestnice z dvojno vlogo – hkrati so okras in lahko jih uporabljamo kot pomoč pri molitvi rožnega venca. Zagotovo bo tak predmet vsak duhovnik z veseljem blagoslovil, če ga bomo prosili, da nam bo predmet res v veselje in blagoslov pri uporabi.


FAMILY,FEET,CHILDREN

Preberite še:
Uspešna družina – kaj to pomeni in kakšne so njene značilnosti


MUSEUM BISTRA

Preberite še:
Pet idej za družinski izlet v okolici Ljubljane


MONEY

Preberite še:
Kaj imajo skupnega Bog, žena in denar?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.