Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Težave v sporazumevanju? Sledite tem nasvetom

COMMUNICATION

Flamingo images - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 17/07/18

Koliko zapletov zaradi nesporazumov! Nekaj idej za boljše sporazumevanje z drugimi

Sporazumevanje je za fizičnim preživetjem naša najosnovnejša in najnujnejša potreba. Za vzpostavljanje dialoga z drugimi osebami ne uporabljamo le besed. Pomembno vlogo pri pošiljanju sporočil drugim osebam igrata tudi zven glasu in govorica telesa.

Za izboljšanje svojega sporazumevanja z drugimi sledite naslednjim nasvetom:

1. Bodite prilagodljivi za spremembe

V stalno spreminjajočem se svetu, ki se razvija z vrtoglavo hitrostjo, moramo razvijati prožnost. To nam pomaga k večji intuitivnosti, nas spodbuja k spoznavanju nepoznanega, nabiranju novih znanj in poglabljanju že obstoječih. Če ne bomo premagali strahu pred novostmi, se bomo veliko teže prilagodili nenehnim spremembam iz dneva v dan.


COMMUNICATE

Preberite še:
9 izjav, ki jih modri ljudje v svojih pogovorih ne uporabljajo

2. Postavite se na raven sogovorca

Naslovnik mora imeti občutek, da govori sebi enakemu in da mu lahko zaupa. To lahko dosežemo na različne načine: z uporabo podobnega besednjaka, z nadzorovanjem zvena in ritma glasu, s telesno držo.

Če skušamo biti v soglasju, se postaviti v vlogo drugega, skušati izvedeti, kaj ta oseba misli, čuti in pričakuje od nas, nam bo v izjemno pomoč pri tkanju trdnih in trajnih vezi.

3. Vzbujajte zaupanje

Učinkovit pogovor je pogovor, v katerem dosežemo, da nam sogovorec verjame in se želi še naprej pogovarjati z nami. Da bi prišlo do takšnega zaupanja, moramo najprej verjeti samim sebi. Osebna negotovost je ovira za sporazumevanje.


PARENTING

Preberite še:
Ste se že zjutraj znesli nad otrokom? Kako to popraviti?

WOMEN CHATTING OVER COFFEE
Shutterstock

4. Imejte pristna in globoka prepričanja

Najbolje se sporazumevajo tisti, ki to, kar govorijo, utemeljujejo z osebno izkušnjo. Povedano drugače: kdor ni prepričan v to, kar govori, ne bo nikoli dober sogovornik. Doseči moramo, da se za besedami začuti osebo, katere moč izvira iz njenega verovanja in vrednot. Gre za zvestobo in skladnost z lastnimi prepričanji, saj morajo biti ta sestavni del našega bivanja, delovanja in mišljenja.

5. Pustite predsodke

Naučiti se moramo razmišljati, ne da bi sodili. Opazovati dejstva brez obsodb in ocenjevanja. Skušati soditi manj pomeni biti boljši opazovalec dogodkov drugih ljudi in hkrati samega sebe.

To nam bo pomagalo, da bomo na stvari gledali bolj odprto in razvili popolnejšo sliko resničnosti.


DIVING

Preberite še:
5 korakov, ki spravijo možgane v pogon

6. Ostanite naravni

Biti naraven pomeni biti pristen, brez spreminjanja glasu, brez rabe izbranih besed. Najboljša beseda za naravnost je odkritost. Odkrit človek dobro pozna samega sebe, sprejema svoje napake in jih skuša popraviti, ima občutek za osebno dostojanstvo in daje občutek, da noče biti nekdo, ki to ni.

7. Bodite ponižni in prožni

Za govorca je to nepogrešljiva lastnost. Če podležemo aroganci, bo to najbrž imelo slab učinek. Priznavanje lastnih napak in slabosti nam bo pomagalo k osebni in poklicni rasti in razvoju.

Pogovor z drugimi ne pomeni nujno, da moramo ves čas posvetiti dokazovanju, da imamo prav.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


COUPLE,MARRIED,DINNER

Preberite še:
Pet stavkov, ki jih mož ne sme reči svoji ženi


MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Kratek vodič preživetja za starše najstnikov


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.