Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

To je Valentina, prva ženska v vesolju

TERESHKOVA

RIA Novosti archive, image #612748 / Alexander Mokletsov / CC-BY-SA 3.0

Dolors Massot - objavljeno 28/05/18

Rusija je prehitela Združene države, ko je leta 1963 v vesolje poslala mladenko, ki je sicer trpela za vrtoglavico, a je bila delavskega izvora in članica partije

Eden od vidikov hladne vojne je bila tudi vesoljska tekma med ZDA in Sovjetsko zvezo. V njej je imela Valentina Tereškova posebno mesto.

Vojna je v mnogih deželah pustila opustošenje, a tam je bilo širno vesolje, ki je civilizacije izzivalo k izkazovanju premoči.

Za sovjetsko propagando

Ko so si ZDA, Evropa in Japonska skušale opomoči od boja, ki je zlomil celo generacijo, je Sovjetska zveza (čeprav tudi prizadeta) širila propagando o komunističnem režimu skozi svoje vesoljske projekte, ki jih je razvijala na podlagi izkušenj s težko industrijo in oboroževanjem.

Združene države pa so se v vesolje podale na podlagi izkušenj z izdelovanjem motorjev in letal.


MILEVA MARIC

Preberite še:
To je ženska, ki je ostala v Einsteinovi senci

Jurij Gagarin

Čeprav se je zdelo, da so Severnoameričani v raziskavah naprednejši, so l. 1957 Sovjeti v vesolje prvi poslali živo bitje, in sicer psičko Lajko na ladji Sputnik 2.

12. aprila 1961 je Jurij Gagarin na ladji Vostok 1 kot prvi človek poletel okrog Zemlje.

ZDA so se morali ugrizniti v ustnico, saj so komaj 23 dni zatem v vesolje poslali astronavta Alana Barletta Sheparda.

Leta 1963 je Sovjetska zveza znova povedla, ko je v vesolje poslala astronavtko Valentino Tereškovo.


ADAM AND EVE

Preberite še:
5 dejstev o prvi ženski na svetu

Ukvarjala se je s padalstvom

Tereškova se je rodila 6. marca 1937 v kraju Maslenikovo v Rusiji družini s tremi otroki. Bili so preprosta družina, oče je vozil traktorje, mati pa je delala v tovarni tekstila.

Ko je bila Valentina stara dve leti, je oče umrl v 2. svetovni vojni. Pri devetih letih je šla v šolo, a je že pri 16 začela delati v tovarni tekstila, da je pomagala vzdrževati družino. Kljub temu je nadaljevala študij na daljavo in se hkrati ukvarjala s padalstvom, čeprav je imela vrtoglavice.

TERESHKOVA
RIA Novosti archive, image #612195 / Saikov / CC-BY-SA 3.0


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako uničiti moškega svojega življenja

Natečaj za ženske

Leta 1961 so jo imenovali za tajnico Komsomola, komunistične zveze mladine. Leto zatem je vodja vesoljskih odprav Sergej Koroljov razpisal natečaj za ženske astronavtke. Tereškova se je prijavila, čeprav ni bila v vojski niti ni študirala za inženirja. Verjela je, da bosta njena ljubezen do partije in sovjetske ideologije zadostno jamstvo. Med zasluge so ji šteli tudi to, da je bil njen oče narodni heroj in da je bila iz delavske družine.

Tako je postala članica skupine petih kozmonavtk, ki so bile deležne posebnega urjenja do novembra 1962. Nato so jo kot častno članico sprejeli med sovjetske zračne sile.

Klicni znak čajka

Valentina je od 13. junija 1963 tri dni preživela na krovu ladje in 48-krat obkrožila Zemljo. Njene fotografije so bile zelo uporabne za nadaljnje raziskave. Zaradi vrtoglavice je trpela nenehne slabosti.

Klicni znak tega znamenitega potovanja je bil čajka (galeb). S tem imenom so pozneje poimenovali asteroid.

ZDA so v vesoljski tekmi znova ostale zadaj in šele leta 1983 v vesolje poslali žensko Sally Ride.

Valentina se je poročila z astronavtom Andrianom Nikolajevim, s katerim je imela hčerko Jeleno Adrianovno. Leta 1969 je postala tehnična inženirka in leta 1977 tudi doktorirala. Leta 1982 se je ločila in čez čas poročila z ortopedom Julijem Šapošnikovom.

Terškovi so zaradi njenega dela v vesolju ponudili različne položaje v partiji. Veliko je potovala po svetu in imela predavanja o pravicah žensk.

Leta 2014 je kot upokojenka nosila olimpijsko baklo na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MODELS

Preberite še:
Manekenki, ki dokazujeta, da se moda odpira tudi k drugačnim lepotnim idealom


SIOSTRA ZAKONNA

Preberite še:
Kdo je Mirjam, ženska, ki molči že šestnajst let


GIRL

Preberite še:
Junakinja, ki je nasilje premagovala z lepoto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.