Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako uničiti moškega svojega življenja

KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Shutterstock

Małgorzata Rybak - objavljeno 18/05/18

Verjetno ste že kdaj videli, da se žena v javnosti znaša nad svojim možem. Seveda to znajo tudi moški – v vsakem primeru pa je pogled na to grd

Stala sem v dolgi vrsti pred blagajno trgovine s pohištvom in belo tehniko. Vrsta je bila precejšnja, kakor se za petkove večere tudi spodobi. Pri blagajni se je odvijala prava drama iz kategorije nepotrebnih zakonskih sporov. Žena je svojemu možu pripravila predavanje o njegovih slabih umskih sposobnostih, ker s police ni nabral dovolj pogrinjkov za njihovo družinsko mizo. Blagajničarka je bila poklicana za pričo, nič hudega sluteči nakupovalci pa očitno samo za poroto.


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

Nepotreben zakonski spor v javnosti

Gospa je govorila tako glasno, da je bila pozornost vseh v trgovini na njej in njenem možu. Bila je zvezda, vloga njenega moža pa je bila veliko bolj skromna: bil je pokorni naslovnik različnih žaljivk in pritoževanja. Stara sta bila okoli štirideset let. Ona lepa in urejena, on visok in čeden, čeprav se je zdelo, da bi bil v nastali situaciji raje nekoliko nižji. Poskušal se je skrčiti, v sebi pa je bil gotovo že ves sključen, posebej ko so vsi slišali, kako zelo nesposoben je in kako strašno je zopet razočaral izbranko svojega srca.

Ko sta odhajala od blagajne, sem slišala, kako ji je rekel, da so zanj take situacije nevzdržne in da se to ni zgodilo prvič. Na njegovo šepetanje je ženska glasno odvrnila: “Na balkonu so naju slišali sosedje, tukaj pa naju nihče ne pozna!” Ne vem, ali je bila zadeva s pogrinjki uspešno rešena, saj sta izginila med policami.

Zaskrbelo me je, ker je bilo videti, kot da ženska misli, da gre pri vsem tem samo zanjo. Da ne razume, kako tako javno poniževanje rani moškega. Celo če bi imel zares dve levi roki, v kar močno dvomim, je tako obnašanje popolnoma neprimerno in ne le znamenje pomanjkanja osnovnih manir.


RANDKA W DOMU

Preberite še:
Ženske, veste, kaj je tisto, po čemer v odnosu hrepenijo moški?

MAN THINKING
Shutterstock

MARINKA MIHAEL CERNETIC

Preberite še:
“Ljudje se v partnerskem odnosu obnašajo potrošniško: skupaj bova, dokler bo lepo”

Življenje ob ženski – sodnici

Ko kričimo na nekoga na ulici ali v trgovini, ne spoštujemo njegovih mej in njegove pravice do zasebnosti. Žena oziroma mož je prva oseba, ki bi morala braniti zasebnost svojega sozakonca. Zakaj? Ker nas je ta človek povabil v svoje življenje in nam zaupal toliko, da nam pokaže resnico o sebi z vseh strani – vse vrhove, pa tudi padce in slabosti. Tak spektakel je zato zloraba zaupanja in oblika zakonske nezvestobe.

V svojem življenju sem srečala nekaj žen, ki so to počele svojim možem. Zanimivo je, da se možje nikdar ne branijo. Moški, v čigar srce je globoko vpisana potreba po spoštovanju, si zastavlja temeljno vprašanje: “Ali mi gre? Izpolnjujem pričakovanja?” Za moškega je to velika skrivnost in občutljivo mesto, ki ga hoče ohraniti pred vdori. Zato doživlja velik sram in ponižanje, ko se vsem naokoli razglaša, da ga je polomil.

Življenje ob ženski – sodnici, ki je večno nezadovoljna in razočarana nad svojim možem, je za moškega pot tihega umiranja. V njenih očeh bi rad videl, da je želen, pomemben in dober, ona pa je nezadovoljna, še preden on sploh kaj reče ali naredi.

Ogrnite šibke točke moškega s spoštovanjem

Človek ne more dobro delovati, če ves čas prejema negativne povratne informacije. Ogrnite njegove šibke točke s spoštovanjem, saj za večino svojih šibkosti ve. Poskusite se mu vsak dan zvečer zahvaliti za nekaj konkretnega, kar je naredil za vas ali za vajino družino.

Dovolite si spremembo pogleda: namesto vreče, polne napak, boste lahko zagledali živega, občutljivega in lepega človeka. Bolj kot ga boste takega videli, bolj bo tak tudi postajal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


PROBLEMY MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Nevarnosti, ki grozijo katoliškim zakonom


CHARLES AND ZITA

Preberite še:
5 cesarjevih nasvetov za dober zakon

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.