Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Manekenki, ki dokazujeta, da se moda odpira tudi k drugačnim lepotnim idealom

MODELS

MAYEMUSK / THEASHLEYGRAHAM | INSTAGRAM

Tina Martinec Selan - objavljeno 08/05/18

Plus size model in model pri sedemdesetih? Za podiranje tabujev si zaslužita aplavz

Moda pogosto nima pravega stika z realnostjo. Tudi zato, ker so zahteve, ki jih postavlja v zvezi z videzom, tako absurdne in nedosegljive. Poglejmo si primer dveh žensk, ki s svojim videzom na novo postavljata lepotne ideale. Nikakor nista klasična modela ali manekenki, s čimer izpričujeta, da so dosedanji lepotni ideali našega časa nekaj preživetega ter da s(m)o lepe ženske vseh oblik, velikosti, starosti in barv.


SPRING FASHION

Preberite še:
Ideje za pomladne nakupe. Preberite, kaj se nosi to sezono

Ashley Graham, “plus size” model

Ashley Graham je 30-letna ameriška manekenka in model, ki podira tabuje modnega sveta. Njena konfekcijska številka je namreč večkratnik konfekcijske številke preostalih manekenk, ki se sprehajajo po modnih brveh.

Problem modnega sveta, kjer delo dobijo le zelo mlada dekleta s telesno težo, ki meji na bolezensko nizko, je namreč ta, da narekuje lepotni ideal ekstremne suhosti tudi širše. Svetovni splet, socialna omrežja, reklame in podobe v revijah večini žensk ne vzbujajo dobrih občutkov glede njihovih teles niti zdrave samozavesti.

Ashley Graham si je zadala za cilj, da ženske po vsem svetu opominja na to, da je telesna teža le številka, da so obline nekaj lepega in da naj bodo najstnice ponosne na svoja telesa, ne pa da se jih sramujejo, če niso tako vitke kot supermodeli.

V svojih govorih opogumlja mlade in poudarja pomen zdrave samopodobe, hkrati pa opozarja na to, da je indeks telesne mase le številka ter da je bolj kot od te številke pomembno to, da si zdrav, da se zdravo prehranjuješ in si telesno aktiven.

[protected-iframe id=”7f2de0ddf19e91b6103eb75deaf63696-133580111-130919046″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]

V nekem intervjuju je povedala: “Odrasla sem v krščanski družini, kjer so me naučili, da imajo besede velik pomen. Mama nas je s sestrami opozarjala, da če si rečeš, da si debela, potem tudi si debela; če si rečeš, da si neumen, potem tudi si neumen. To me je oblikovalo. Ženske smo nagnjene k temu, da tekmujemo ena z drugo v negativnem smislu. ‘Joj, kako sem debela!’ ali ‘Groza, kako veliko zadnjico imam!’ govorijo. Vsi v moji družini so nekoliko močnejši, imajo močne kosti. Moji starši so kmeti, zato smo s sestrami pomagale na njivi, okrog hiše. To me je naučilo, kako pomembno je trdo delo.”




Preberite še:
Kako se po porodniški vrniti v modno formo

Maye Musk, supermodel pri 70-ih letih

Maye Musk je celo življenje delala kot model, a za mamo samohranilko treh odraslih otrok je kariera modela resnično vzcvetela šele pred nekaj leti. “Že vse od svojega 42. leta sem v reklamah igrala babice. Že to vam pove, kako modna industrija časti mladost, če ženske pri 42-ih porabijo le še za vloge babic.”

Pred nekaj leti se je odločila, da si preneha barvati lase in pusti svojim belosrebrnim prosto pot. Dozdeva se, da je prav ta odločitev botrovala temu, da se zdaj modne agencije zanjo dobesedno tepejo. Želi si, da bi se starejše ljudi več vključevalo tudi na vidna mesta v modni industriji.

[protected-iframe id=”57fc55655065c18ad3362c0037752738-133580111-130919046″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]

Pred nekaj leti pa je postala celo obraz kozmetične znamke CoverGirl, kjer se je znašla med samimi ženskami, pol mlajšimi od nje. Na svojem Instagram profilu objavlja fotografije s fotografiranj za reklame, modne revije in časopise. Ima ogromno sledilcev in pravi: “Ljudje so navdušeni, ko vidijo starejšo osebo, ki počne to, kar počnem jaz. Marsikakšna ženska mi napiše v komentar: ‘Videti ste kot jaz in to me osrečuje.'”

Sporočilo Maye Musk je, da so leta le številka; da prava lepota z mladostjo nikakor ne mine in da ima tudi babica z desetimi vnuki, kot je sama, lahko še ogromno energije in ljubezni do življenja. Maye poudarja pomen trdega dela v vseh obdobjih življenja. Kot pravi sama, pa se bo zanjo vse skupaj po 70. letu šele dobro začelo.


UŚMIECHNIĘTA KOBIETA

Preberite še:
5 lekcij o modnem slogu, ki nam jih lahko dajo Francozinje


Mother and daughter

Preberite še:
Znanstveno dokazano: vez med mamo in hčerjo je močnejša od drugih


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.