Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Iz fanta v moža in kaj lahko pri tem storimo odrasli

WEB3-BOY-TEENAGER-PHONE-THINKING-PIXABAY

PIXABAY

Agata Hren - objavljeno 16/03/18

Kako fantu privzgojiti, da je sam odgovoren za svojo srečo

Veščine, ki jih potrebuje fant, ko vstopa v odraslo dobo, ne pridejo same od sebe. Največja napaka, ki jo lahko storimo, je, da pozabimo, da vsi potrebujejo pomoč pri prehodu iz otroštva v zrelejše obdobje.

Fantje se odzivajo spontano. Ko so jezni, kričijo, ko jih je strah, pobegnejo, kadar so žalostni, se nekam skrijejo in se smilijo sami sebi. Vse to je normalno. Dokler si otrok.

Prehod v odraslost pa zahteva, da znamo spontane impulze obvladati in se za odziv odločiti. Pediatrinja in zdravnica za mladostnike Meg Meeker, ki je tudi svetovalka za najstnike in starše, v svoji knjigi Fantje naj bodo fantje pravi: “Moški je namreč popolnoma odrasel, ko je sposoben prepoznati množico močnih čustev in se nato svobodno odločiti, kako se bo nanje odzval.”




Preberite še:
Kakšen je pravi moški?

web3-teen-parent-mass-yakobchuk-viacheslav-via-shutterstock_641192026
Yakobchuk Viacheslav | Shutterstock

Jaz sem odgovoren!

“Znamenje fantove nezrelosti je njegova nesposobnost, da bi krivil sebe za to, za kar je resnično kriv,” še pravi Meekerjeva. Kljub vsemu pa ne skrbite, če vaš sin to počne, saj je to v veliki verjetnosti le razvojna težava, ki jo bo prerasel.

Resna težava pa nastopi, če mu odrasli verjamemo, ko na primer potarna: “Učiteljica me ima na piki, zato sem dobil slabo oceno. Trener me ne mara, zato mi ne dovoli na tekmi igrati …”

Če odrasli sprejmemo fantovo razumevanje sveta, kjer so drugi krivi za njegov poraz in boleče izkušnje, mu preprečujemo, da bi odrasel v dobrega moža. Odgovornost staršev je, da poskrbijo za urjenje fantovih možganov, ki se v tem obdobju zelo močno razvijajo. Če najstnika ne spodbudimo, da nekaj stori, se njegovi možgani ne bodo nikoli ustrezno razvili v možgane odgovornega odraslega. Nezreli vzorci bodo ostali.


JOHN CRONIN,JOHNS CRAZY SOCKS,BUSINESS

Preberite še:
Fant z downovim sindromom, ki je ustvaril milijonsko podjetje

Starši, ki brez pomisleka branijo otrokovo neprimerno vedenje, otroku sporočajo, da mu ni potrebno prevzeti odgovornosti za svoje vedenje, kaj šele za življenje. Velika verjetnost je, da čustveno ne bodo nikoli zapustili mladostne dobe, da bodo celo življenje razočarani in nezadovoljni, da bodo vedno krivili druge in nad svojim življenjem ne bodo nikoli imeli zdravega nadzora.

Vzgojitelji si želimo doseči, da fant pridobi vpogled, da je sam odgovoren za svojo srečo in da se ne bo več spraševal, kako bi mu drugi omogočili boljše življenje, pač pa kako si ga lahko izboljša sam in kako lahko na tej poti pomaga tudi drugim.

NASTOLATEK
Rahul Anil/Unsplash | CC0

MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

Trden moralni temelj

Že v otroštvu je potrebno otroku dati jasne vrednote, ki jih starši živijo. Trden moralni temelj, ki mu ga starši v otroštvu dajo in mu ga pomagajo utrjevati, mu v adolescenci ponuja jasno strukturo, s pomočjo katere bo lahko deloval.

To ne pomeni, da vaših vrednot ne bo preizkušal ali zavrnil, a če je to, kar ste ga starši naučili, zares dobro, bo prestalo preizkus.

Najstnik postavlja stvari na novo. Jih vrednoti. Preverja, ali je to, kar ste ga učili, res. Hodite to pot z njim. Postavljajte mu zahtevna moralna vprašanja. Pogovarjajte se o dogodkih, ki se dogajajo v svetu, v sosednjem mestu ali pa v njegovi šoli. Nekoga so ujeli z drogo, vprašajte ga, kaj si misli o tem. Oni se pretepa, drugi popiva, tretji ima vedno novo dekle … kakšni so njegovi pomisleki ob vsem tem?

Morda vas bo včasih s svojim odgovorom želel razjeziti. Takrat se preprosto ugriznite v jezik, saj samo preverja, ali zares spoštujete njegovo mnenje. “Ko bo spoznal, da ga spoštujete, se bodo njegova prepričanja počasi, če ne celo takoj, približala vašim,” zagotavlja Meekerjeva.

Vir: Meg Meeker, Fantje naj bodo fantje


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.