Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi, ko zmolimo zdravamarijo

STATUE MEDJUGORJE

Adam Jan Figel I Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 10/04/18

Ena zdravamarija, ki jo molimo premišljeno, prinese več milosti kot na tisoče zdrdranih

Milijoni katoličanov pogosto molijo zdravamarijo. Včasih hitro, ne da bi sploh mislili na besede, ki jih izgovarjajo. Ta članek nam lahko pomaga moliti to molitev bolj goreče in z večjim zavedanjem, kako globoka je.

  • Dobro moljena zdravamarija napolni Marijino srce z veseljem in nam izprosi velike milosti. Ena sama zdravamarija, ki jo molimo premišljeno, prinese več milosti kot tisoč zdrdranih.
  • Zdravamarija je zlata jama, iz katere lahko vedno jemljemo in se nikoli ne izprazni. Mislite, da jo je težko moliti? Vse, kar moramo narediti, je, da se zavedamo njene vrednosti in da razumemo njen pomen.
  • Sveti Hieronim pravi, da so “resnice, ki so zaobjete v zdravamariji, tako veličastne in tako čudovite, da jih noben človek ali angel ne more v celoti dojeti”.
  • Sveti Tomaž Akvinski, princ med teologi, “najmodrejši med svetniki in najbolj svet med modrimi”, kot ga je imenoval papež Leon XIII, je v Rimu 40 dni pridigal o zdravamariji in polnil srca navzočih z navdušenjem.
  • Učeni jezuit p. Suárez je rekel, da bi ob svoji smrti z veseljem zamenjal vse svoje knjige, ki jih je napisal, in vse svoje delo, ki ga je opravil, v zameno za eno pobožno izmoljeno zdravamarijo.



Preberite še:
Molitev za učitelje in sošolce – zakaj pa ne!?


DEPRESSION

Preberite še:
Si obupan ali žalosten? Zmoli molitev patra Pija


MARRIAGE

Preberite še:
Molitev za mojega moža

ST. MARY
TATJANA SPLICHAL
  • Sveta Matilda, ki je mater Marijo močno ljubila, se je nekega dne trudila, da bi sestavila lepo molitev njej v čast. Mati Marija se ji je prikazala, na prsih je imela z zlatimi črkami napisano “Zdrava, Marija, milosti polna”, in ji rekla: “Hčerka moja, nobena molitev, ki bi jo ti lahko sestavila, me ne bi mogla tako razveseliti kot ena sama zdravamarija.”
  • Nekoč je naš Gospod prosil svetega Frančiška, da bi mu nekaj dal. Svetnik je odgovoril: “Gospod, ne morem ti dati ničesar, česar ti ne bi že dal: imaš vso mojo ljubezen.” Jezus se je nasmehnil in rekel: “Frančišek, znova mi spet vse daj; znova in spet me boš enako razveselil.” Na enak način naša draga mati Marija vsako zdravamarijo, ki jo molimo, sprejme z enakim veseljem, kot je ob Gospodovem oznanjenju, ko je postala mati Božjega Sina, sprejela pozdrav iz ust angela Gabrijela.
  • Sveti Bernard in številni drugi svetniki so poudarjali, da se Marija še nikoli ni odvrnila od poslušanja molitev svojih otrok na Zemlji. Zakaj se torej, vsaj občasno, ne oklenemo te tolažeče resnice? Zakaj zavračamo ljubezen in tolažbo, ki nam ju ponuja mila Božja mati?



Preberite še:
Molitev za osebo, ki mi gre na živce


MARY

Preberite še:
Najvišji Marijin kip na svetu

WEB 2 ST. MARY
TATJANA SPLICHAL
  • Hugh Lammer je bil zavzet protestant, ki je z vso svojo močjo pridigal proti Katoliški cerkvi. Nekega dne je našel razlago zdravamarije in je postal tako navdušen, da jo je začel moliti vsak dan. Vsa njegova protikatoliška nastrojenost je počasi izginjala. Ne le, da se je spreobrnil: postal je duhovnik in profesor teologije.
  • Veliko je podobnih zgodb, kot je ta: duhovnik stoji ob postelji ob človeku, ki umira v agoniji zaradi svojih grehov in pomanjkanja vere. Človek zavrne spoved. Kot zadnjo rešilno bilko mu duhovnik pomaga zmoliti vsaj zdravamarijo. Malo za tem se človek iskreno spove in umre v Božjem miru.
  • Sveta Getruda nam v svoji knjigi Razodetja pripoveduje, da po tem, ko se zahvalimo za milosti, ki jih je dal kateremu koli svetniku, postanemo soudeleženi pri teh istih milostih. Kakšne milosti torej prejmemo, če molimo zdravamarijo in se Bogu zahvaljujemo za vse izredne milosti, ki jih je On podelil svoji sveti materi?
  • Ena zdravamarija, ki jo človek moli v obdobju suše – četudi brez velike gorečnosti, vendar s čisto željo – ima po mnenju italijanske redovnice sestre Benigne Consolate Ferrero večjo vrednost kot ves rožni venec, ki ga oseba zmoli v času tolažbe.

Povzeto po blogu O Segredo do Rosário, prevedla in priredila Maja Pintarič.


ANDREJ VELKAVRH

Preberite še:
“Edini pregovor o vremenu, ki ima nek smisel, je tisti o ledenih možeh in uscani Zofki”


DUNCAN HALDANE

Preberite še:
Nobelov nagrajenec, za katerega le redki vedo, da je Slovenec


SILVIA SKRT

Preberite še:
Nov klic na pomoč iz Venezuele: “Zelo je ponižujoče. Borimo se za to, da pridemo do hrane”

Tags:
Marijamolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.