Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Nobelov nagrajenec, za katerega le redki vedo, da je Slovenec

DUNCAN HALDANE

KRISTA CHEW | ASEF

Aleš Žužek - objavljeno 07/03/18

Do zdaj sta Nobelovo nagrado dobila le dva znanstvenika, za katera zagotovo vemo, da sta bila slovenskega rodu

Prvi je bil kemik Friderik Pregl, ki je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Pregl, ki se je rodil leta 1869 v Ljubljani, je bil po očetu slovenskega, po materi pa nemškega rodu.

Slovensko-škotski nobelovec

Drugi nobelovec, ki je naše gore list, pa je Duncan Haldane. Ta leta 1951 v Londonu rojeni fizik je leta 2016 skupaj z Davidom J. Thoulessem in Johnom Michaelom Kosterlitzem prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Dobil jo je za svoje raziskave, ki bi lahko v prihodnosti pripeljale do tako imenovanih kvantnih računalnikov, ki bodo veliko močnejši od današnjih.

Haldane (njegovo polno ime je Frederick Duncan Michael Haldane, najbolj pa je znan kot F. Duncan Haldane) je po očetu škotskega, po materi pa slovenskega rodu. Njegova mama je bila Ljudmila Renko. Družina Renko ima korenine iz okolice Begunj, a se je Ljudmila rodila decembra 1919 v Borovljah na Koroškem, kamor se je priženil njen oče.


CAPITALISM

Preberite še:
Kako je Slovenec razrešil ekonomsko skrivnost


JOZE PLUT

Preberite še:
Nekdanji vojaški vikar o Slovenski vojski: “Ne bi delal panike”

DUNCAN HALDANE
KRISTA CHEW | ASEF

Ljubezen na Koroškem

Ljudmila je bila vzgojena kot zavedna Slovenka. Kot je pred leti za spletni medij Siol.net povedal Haldane, so leta 1942 njenega očeta nacisti deportirali iz Koroške. Ljudmila Renko, ki je študirala medicino, je po koncu vojne delala v jugoslovanski (partizanski) vojaški bolnišnici. Tako je spoznala svojega bodočega moža, ki je bil zdravnik v britanski vojski. Poročila sta se in se preselila v Veliko Britanijo.

Bleščeča mednarodna znanstvena pot

Haldane, ki zdaj živi v ZDA, ima za sabo bleščečo znanstveno kariero. Otroštvo in mladost je preživel v Veliki Britaniji, po koncu študija v Londonu in Cambridgeu pa je leta 1977 profesionalno pot nadaljeval v Franciji, in sicer na mednarodnem inštitutu v Grenoblu.

Leta 1981 ga je poklicna pot odpeljala na drugo stran velike luže – na univerzo v južno Kalifornijo. Leta 1992 je nadaljeval kariero na drugi strani ZDA, postal je namreč profesor na sloviti univerzi Princeton v ameriški zvezni državi New Jersey.

Haldane prejel nagrado ASEF

Poleg Nobelove nagrade je Haldane prejel tudi številne druge nagrade. Pred dnevi mu je v San Franciscu najvišje priznanje za življenjsko delo podelila tudi ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF.

Ob prejetju nagrade se je profesor Haldane zahvalil v slovenskem jeziku: “Dober večer. V veliko čast mi je, da ste me počastili z nagrado ASEF. Moja mama bi bila zelo ponosna, če bi lahko bila tukaj.”

ASEF

Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo ASEF so pred petimi leti ustanovili pripadniki nove emigracije iz Slovenije, ki danes delujejo na prestižnih svetovnih univerzah in na ta način ohranjajo in krepijo stik z domovino. ASEF (član te fundacije je tudi slovenski znanstvenik, podjetnik in redni profesor na univerzi Stanford Jure Leskovec) uživa tudi veliko podporo tradicionalne slovenske skupnosti v ZDA in Kanadi ter Slovencem naklonjenih Američanov.


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv


Vienna boys

Preberite še:
Sloviti Slovenec, ki je ustvaril svetovno znamenitost
Preberite še:
Mož iz Vipave, ki se je zapisal v rusko zgodovino

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.