Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 nasvetov, kako izboljšati vaš “small talk”

TALK

PIXABAY

Chloe Langr - objavljeno 17/02/18

Vam kramljanje (small talk) ne gre od rok?

Kramljamo ves čas – v vrsti pred blagajno, pred cerkvijo po nedeljski maši, v pogovoru s sodelavcem o tem, kaj smo počeli ob koncu tedna.

Kramljanje ni vedno preprosto. Kolikokrat pa lahko navsezadnje damo opazko o vremenu? Da pa lahkoten pogovor ne bi bil neprijeten ali da nas ne bi spravljal v zadrego, obstajajo načini, kako se znebiti strahu pred kramljanjem in vzpostaviti kakovosten pogovor.


SUPRISE

Preberite še:
Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ


GEMMA

Preberite še:
Kate Winslet in Leonardo DiCaprio rešila življenje mamici, oboleli za rakom

Kramljanje nam pomaga, da se povežemo z najrazličnejšimi ljudmi, od neznancev v trgovini do sorodnikov na vsakoletnem družinskem srečanju. Pogosto pa se nam kramljanje zdi samoumevno in hitro pozabimo, da je tudi to veščina, ki jo je treba vaditi. Če ste pripravljeni opustiti dolgočasno kramljanje in se namesto tega raje spustiti v kakovostne, namerne pogovore (celo z neznanci!), preberite šest nasvetov za povezovanje z ljudmi:

1. Naučite se razbrati položaj

Pomembno je, da se znate med katerimkoli pogovorom prilagoditi ljudem in položajem. Sogovornikova govorica telesa, ton glasu in vsebina pogovora predstavljajo besedne in nebesedne namige. Raziskave kažejo, da je le 7 % naše komunikacije verbalne. Razbiranje položaja je najboljši nasvet, če želite izboljšati veščino kramljanja. V tem primeru se namreč vživite v sogovornika in laže boste ugotovili, o čem se želi pogovarjati.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

2. Naj vas zanima življenje sogovornika

Niste prepričani, kako začeti pogovor z neznancem, ali pa se morda bojite, da z njim nimate ničesar skupnega? Naj vas ne skrbi. Ljudje praviloma zelo radi govorijo o sebi. Če se znajdete v zadregi in ne veste, kaj reči, ali pa ste morda le radovedni, jih vprašajte, od kod prihajajo, kaj počnejo, ali so zadovoljni s poklicem in podobno. Pri kramljanju vam bo v pomoč, če boste s sogovornikom našli skupno točko.

MEETING
PIXABAY

3. Pozorno prisluhnite sogovorniku

Kramljanje naj ne bi bilo podobno zaslišanju. Poskrbite, da vaša vprašanja ne bodo zvenela kot pogovor za novo delovno mesto. Ko postavite vprašanje, pozorno in potrpežljivo prisluhnite odgovoru. Naj vprašanj ne bo preveč in naj si ne sledijo prehitro. Med kramljanjem bodite mirni in zbrani, pozorno poslušajte in pogovor bo gladko stekel. Če pozorno prisluhnete sogovorniku, se boste laže vživeli vanj.


WOMAN ON THERAPY

Preberite še:
Potrebujem terapijo? Kako vedeti, kdaj nasvet prijatelja ni dovolj?

4. Ne postavljajte zaprtih vprašanj

Nič ne konča kramljanja hitreje kot zaprt tip vprašanj, na katera je odgovor lahko le da ali ne. Potrudite se, da bodo vaša vprašanja prinesla zanimive odgovore, ne le enozložnic. Če ste na primer na konferenci, sogovornika ne vprašajte, ali so mu všeč predavatelji, ampak kateri mu je bil doslej najljubši.

5. Spregovorite o svojih priljubljenih dejavnostih

Če se prvič pogovarjate s človekom, ki ga ne poznate prav dobro, boste morda spregovorili o svojem življenju, konjičkih in stvareh, ki so vam najbolj pri srcu. Če želite izboljšati sposobnost kramljanja, se bolj posvetite tudi svojemu življenju. Obiščite novo restavracijo v mestu, prisluhnite novi glasbi, oglejte si nov film. Lahko se tudi naučite kaj novega, kar boste kasneje uporabili v naključnem pogovoru. Poslušajte poročila, preberite novo knjigo, oglejte si zanimiv dokumentarec. O vaših novih izkušnjah se bo zabavno pogovarjati tako s prijatelji kot z neznanci.

WOMEN CHATTING
Shutterstock

MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

6. Naj vas ne skrbi, če se bo naključno kramljanje razvilo v prijateljstvo 

Zakaj bi ostali z vsemi sogovorniki le na stopnji kramljanja? Kot vse druge faze rasti tudi negovanje prijateljstva zahteva namerno delovanje. Sčasoma in z redno komunikacijo, pa naj gre za minute, dneve ali mesece, se prijateljstva razvijajo, s tem pa se pogovori poglobijo. Medčloveški odnosi zahtevajo čas, toda fazo kramljanja lahko elegantno prebrodimo.

V svetu tvitanja in sporočil na Facebooku se nismo več vajeni pogovarjati iz oči v oči. Kramljanje (in globlji pogovori, ki mu lahko sledijo) je čudovit način, da se z neznanci in prijatelji v vsakdanjem življenju povežemo brez elektronskih zaslonov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.  Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ANA SUBIC

Preberite še:
Slovenska dijakinja pometla z vso konkurenco


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv


MASK

Preberite še:
Pustni dan razkriva, kje bo čez leto toča?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.