Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Potrebujem terapijo? Kako vedeti, kdaj nasvet prijatelja ni dovolj?

WOMAN ON THERAPY

SHUTTERSTOCK

William McKenna - objavljeno 04/02/18

Nasvet psihologa

V zadnjem času ste se znašli pred številnimi izzivi in težkimi odločitvami. Kako vedeti, kdaj potrebujete pomoč strokovnjaka in kdaj je dovolj, da se po pomoč zatečete k prijatelju ali prijateljici?

To je vprašanje, ki si ga zastavlja veliko ljudi. Prva stvar, ki jo moramo ob tem vedeti, je, da veste, kaj terapija sploh je, kaj je njen namen in kaj je razlika med strokovno pomočjo in nasvetom prijatelja.

Napačne predstave o terapiji

Številni imajo o iskanju strokovne pomoči napačne predstave, saj menijo, da gre za neko skrajno obliko pomoči. A v resnici sploh ni tako in prepogosto je obisk terapije še vedno tabu tema. Zato nasvete še vedno raje poiščemo pri prijateljih, ki jim zaupamo.

Ko imate zelo slab dan, pogovor s prijateljem ali družinskim članom pogosto pomaga. Oni so tu zato, da se bolje počutite, da vas podpirajo in podajo svoje mnenje ali izkušnjo. Prijateljstvo je seveda pomembno, saj bogati naše življenje.

Tudi terapija je na nek način zelo podobna prijateljstvu. Sedete in predelate čustva s terapevtom.  Tudi na terapiji je oseba, ki vam bo prisluhnila tako kot dober prijatelj.


SADNESS,DEPRESSION

Preberite še:
Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?
Preberite še:
Kaj storiti, ko v družino pride brezposelnost?

WOMEN CHATTING
Shutterstock

Razlike med terapijo in nasvetom prijatelja

Po drugi strani pa je tudi nekaj ključnih razlik med terapijo in prijateljstvom. Drži, da nekateri terapevti zgolj svetujejo svojim pacientom, a večina terapevtov se bolj zavzema za to, da spodbudi svoje paciente k temu, da bodo sprejeli svoje odločitve.

Pacienti, ki pridejo na terapijo, so običajno depresivni, občutijo tesnobo, imajo težave v odnosih in menijo, da rešitev njihovih težav leži v tem, da se bodo spremenili drugi ali pa da jim bo terapevt dal takšen nasvet, ki bo čudežno rešil njihove težave. Oboje je lahko napačno razmišljanje.

Ob tem je pomembno zavedanje, da sami ne moremo nadzorovati tega, kako drugi ravnajo, ampak lahko nadzorujemo le to, kako se mi odzovemo na druge.

Naučiti se, da si znamo pomagati sami

Terapevti prav tako skušajo pacientu pomagati razumeti, kaj je v ozadju njihovih težav. Pomagajo jim videti stvari od znotraj navzven. Pomagajo jim spoznati, da imajo moč, da spremenijo njihov pristop v določenih situacijah. To potem pripomore k temu, da sami sprejmejo primerne odločitve, ki jih pripeljejo do tega, da zacvetijo.

Cilj terapevtov je, da s strokovno pomočjo in izkušnjami pomagajo pacientu, da si ta pomaga sam. Terapija je proces odkrivanja skupaj s terapevtom. Oseba se nauči razumeti, kako izzivi, ovire, čustva in misli vplivajo na odnose s samim sabo in z drugimi.

Seveda imajo tudi prijatelji pri vsem skupaj pomembno vlogo, a so v podajanju primernih smernic veliko bolj omejeni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


FATHER SON

Preberite še:
Kaj reči otroku, ko se pripeti nekaj hudega?


COCA COLA

Preberite še:
Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.