Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Fit mami je srečna mami. Pa je res?

PUSH UPS MUM DAUGHTER

PIXABAY

Meta Zajec Bevk - objavljeno 18/03/18

Kako in kdaj si vzeti čas "zase" in svoje dejavnosti

Nobena skrivnost ni, da sem se pred in po obeh nosečnostih močno zredila. Zaradi jutranjih slabosti se med nosečnostjo kilogrami nekako niso nalepili na moje telo, po porodu pa sem, zaradi napadov na piškote, začela raje nositi raztegljive trenirke.

Poleg odvečnih kilogramov so se pojavile tudi druge zdravstvene težave. Že od malih nog sem astmatik, kar pa mi do nedavnega ni predstavljalo prevelikih ovir. Bronhodilatator sem, bolj kot ne za vsak primer in iz navade, vrgla v nahrbtnik in odšla na različne športne aktivnosti. Dokler sem imela kondicijo, ga nisem nikoli potrebovala.


MOTHER CHILD

Preberite še:
18 kratkih in jasnih nasvetov proti izgorelosti za mame


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

Z enim odraslim in dvema majhnima moškima v mojem življenju so se stvari spremenile

Ne razumite me narobe, za to nikakor niso krivi moški v mojem življenju, za to situacijo sem popolnoma sama kriva. Kombinacija telesne neaktivnosti, čezmerne telesne teže in večnega “v ponedeljek pa res!”, so pripeljali do stavka moje pulmologinje, ki me je postavila na trdna tla.

“Gospa, če bo šlo tako naprej, boste pri tridesetih obsedeli! Vzemite se v roke, ne zaradi sebe, dajte se zaradi vaših fantov.”

Priznam, zadela me je tja, kjer je dosegla največji učinek. Tako sem se, klišejsko, 3. januarja letos vpisala v fitnes in do trenutka, ko to pišem, sem bila tam točno 30-krat. Pa smo sredi marca, bravo jaz!

Spremenila sem tudi precej stvari v svoji prehrani in način razmišljanja. Zdaj korak za korakom, vsak dan, stopam proti začrtanemu cilju.


KID ALONE AT SCHOOL

Preberite še:
Pustite, da je otrokom kdaj tudi neprijetno. Zakaj?


GIRL WITH PHONE

Preberite še:
Kako otrokom pomagati, da bodo preživeli kulturo všečkanja

MOTHER CHILD
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Stopam po tanki meji

Namen mojega pisanja niso navodila, kako postati fit. Hotela sem pisati o tanki meji, ki neizbežno sledi spremembi življenjskega sloga. Na eni strani je to zdravje, uravnotežena, zdrava prehrana, gibanje, dovolj spanja, omejitev stresnih situacij, pozitivna miselna naravnanost in osvobajajoči odnosi.

Na drugi strani pa ostane ves preostali svet, vse tisto, kar sem prej počela. Vse tisto, čemur sem prej dajala večjo težo. Najinemu zakonu. Molitvi. Materinstvu. Gospodinjenju. Delu. Druženju.

Zelo hitro me je zaneslo iz zdravih smernic v ne tako zelo zdravo samovšečnost. In v spremembo prioritet. Sprememba je dobra, dokler ne privede do napačnih odločitev v zvezi z našim družinskim življenjem. In mojimi moralnimi načeli.


CHILD HAVING NIGHTMARE

Preberite še:
Moj otrok ima nočne more ‒ 8 nasvetov za bolj miren spanec


MIŁOŚĆ DZIECI

Preberite še:
Moj otrok je prvič zaljubljen. Kaj pa zdaj?

Zavestna odločitev

Ker si, hvala Bogu, lahko privoščimo, sem načrtno ostala doma z otrokoma. Zavestno sem se odločila, da jima posvetim svoj čas. In sedaj, ko sem na tej poti svoje telesne preobrazbe, sem odsotna po tri do štirikat na teden po nekaj ur. Moje misli napolnjujejo prehranska načela, ki jih želim vpeljati v moj vsakdan.

Začela sem se spraševati, če je v mojem srcu zares še na prvem mestu Jezus, ali ga je morda zamenjala zdrava prehrana? Kaj pa moj mož, se mu posvečam toliko časa na dan, kot se posvečam tekaški stezi in fitnesu?

Kaj pa otroci, jim posvetim toliko misli in dela, kot posvetim nakupu bolj zdrave hrane in pripravi obrokov?

MUM CHILD
PIXABAY

Sprememba je dobra, dokler …

Velikokrat slišim, da je treba sebe postaviti na prvo mesto, da šele potem lahko poskrbiš za druge. To do neke mere drži, vendar sem spoznala tanko mejo. Zelo hitro me je potegnilo v svet “moje” in “jaz”. Čas zame. Pa je to res prava pot? Treba je biti pazljiv, na preži pred skušnjavo, da me ne zanese. Kako hitro otroci in mož zaznajo, kdaj sem zares njihova, prisotna, pristna.

Sprememba je dobra, dokler ne privede do napačnih odločitev v zvezi z našim družinskim življenjem. In mojimi moralnimi načeli.
Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok

Kaj šele v Božjih očeh!

Včasih se s sestro pošaliva, ko skupaj “švicava” na tekaški stezi, da bova zdravi umrli. Takrat se zavem, da vsega tega v resnici ne počnem zase. Želim biti v kondiciji, ne zaradi lepote, temveč za to, da se bom lažje vsakodnevno trudila za mojo družino in, seveda, za Božje kraljestvo.

Ko bi toliko časa in energije vlagali v molitev in duhovno življenje, kot jo vlagamo v zdravo in fit telo, no, potem bi bil svet poln čudovitih ljudi! Čudovitih na notri. In vsi vemo, od kod prihaja telesna lepota …

Vir: Družina in življenje, diz.si


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”


IVAN SLISKOVIC

Preberite še:
Ko v življenje uspešnega športnika ostro zareže bolezen


RANDY BRESNIK

Preberite še:
Astronavt slovenskih korenin: Od tam zgoraj je svet videti nepopisno lep

Tags:
družinaotrociporodvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.