Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako otrokom pomagati, da bodo preživeli kulturo všečkanja

GIRL WITH PHONE

Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 14/03/18

Mladi danes sebe, svoja dejanja in vpliv objav merijo z všečki

Tehnološki napredek in množica družabnih omrežij so spremenili naš način bivanja. Zaradi zgodnjega stika s tehnološkimi orodji otroci danes drugače navezujejo stike in gradijo odnose, tako da jih starši pogosto slabo razumejo.

Telefonske pogovore in osebne obiske vse bolj zamenjujejo SMS- in videosporočila. Mladi so prek svojih mobilnikov lahko v stiku z več tisoč ljudmi po vsem svetu.

Veliko se govori o nevarnostih, ki jih lahko omrežja predstavljajo, manj pa se starši zavedajo kulture všečkanja.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Dobiti čim več všečkov

Pogosto pristno in kakovostno druženje izrinja želja po pridobivanju všečkov. Pridobivanje čim večjega števila všečkov se lahko spremeni tudi v odvisnost, zaradi katere mladi objavljajo vse bolj presenetljive stvari, da bi dosegli čim več sledilcev.

To vpliva na njihovo samopodobo, saj jih oddaljuje od tega, da bi bili to, kar v resnici so, in se osredotočajo na nekakšno oglaševalsko kampanjo, v kateri na vsak način skušajo prodati svojo podobo.

Všečkanje ima tudi močan vpliv na samozavest, saj odnose med mladimi in njihovo sprejemanje pogojuje določeno število všečkov, kar konkretno vpliva na podobo, ki si jo ustvarjajo o sebi in o svoji vrednosti.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”

KOBIETA W KAWIARNI
Pexels | CC0

Kako lahko starši o tem spregovorijo s svojimi otroki, kako se jim lahko približajo?

Najprej morajo priznati in sprejeti, da mladim družabna omrežja veliko pomenijo in da tega ne morejo spremeniti.

Naučijo jih lahko razlikovati med družbenim pojavom všečkanja in njihovim osebnim dostojanstvom. Pogosto jim je treba povedati, da njihova vrednost, lepota, osebnost niso odvisni od mnenja, ki ga imajo drugi o neki fotografiji, ki je bila objavljena. Prav tako tudi to, da kljub množičnim stikom na družbenih omrežij nič ne more zamenjati srečanja v živo.

Starši lahko otrokom z zgledom pokažejo, da so tehnološka sredstva del življenja, vendar da od njih nismo odvisni. V družini je dobro določiti čas brez tehnologije, ko se člani posvetijo drug drugemu in uživajo brez zaslonov.

Ne nazadnje mora družina otrokom predstavljati kraj, kjer so ljubljeni in sprejeti zaradi tega, kar so, in ne zaradi tega, kar kažejo. Razvijanje občutka pripadnosti jim bo vlilo več samozavesti in zaupanja vase, s čimer bodo manj nagnjeni k temu, da bi svojo vrednost merili s številom všečkov, ki jih dosežejo na družbenih omrežjih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


TELEVISION

Preberite še:
Šest korakov do družinske ”elektronske” diete


freedom

Preberite še:
Kako pravilno uporabljati svobodo
Preberite še:
Kako poskrbeti, da vam bodo otroci bolj zaupali?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.