Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Cerkev, ki je združila monarhijo

JAVORCA CHURCH SLOVENIA

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Veronika Snoj - objavljeno 11/03/18

Cerkev na Javorci je prejemnica znaka evropske dediščine

Evropska komisija se je 1. marca odločila dodeliti znak evropske dediščine še devetim krajem po Evropi, ki poosebljajo evropske ideale, vrednote, zgodovino in integracijo. Med njimi se je znašla tudi spominska cerkev Svetega Duha na Javorci, ki je bila zgrajena v času spopadov na soški fronti.

Cerkev, ki predstavlja edini celostno ohranjen secesijski sakralni objekt v Sloveniji, so med marcem in novembrom 1916 zasnovali, financirali in zgradili vojaki 3. gorske avstro-ogrske brigade XV. korpusa v spomin na padle avstro-ogrske tovariše. Zgradili so jo na mestu, ki je bilo približno enako oddaljeno od vseh veljavnih bojnih položajev brigade, hkrati pa zunaj vidnega polja sovražnih sil.


BELLS

Preberite še:
Kako so zvonovi prišli v cerkvene zvonike

Združenje sil z vseh koncev monarhije

Načrte za gradnjo in notranjo dekoracijo je prispeval Remigius Geyling, dunajski arhitekt, ki se je po prvi svetovni vojni uveljavil kot izjemen scenograf v dunajskem Burgtheatru. Z njim je tesno sodeloval nadporočnik iz Budimpešte Geza Jablonszky, ki je bil odgovoren za vodenje gradnje. Pomembno vlogo imajo tudi leseni deli oltarja v notranjosti cerkve, ki so nastali pod dletom mojstra Antona Perathonerja iz St. Ulricha na Južnem Tirolskem.

Izbrali so takšen načrt, ki bi ga lahko izvedli pripadniki 3. brigade in ki bi ga lahko po vojni lahko prevzela v upravljanje in vzdrževanje župnija Tolmin. Gradnjo so končali v 184 delovnih dneh brez kakršnekoli državne podpore in s približno 32 delavci.


CATHEDRAL COLOGNE

Preberite še:
Cerkve, ki podirajo rekorde

JAVORCA CHURCH SLOVENIA
IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Plošče z imeni padlih pripravljali več mesecev

Do triladijske bazilike vodi monumentalno stopnišče. Macesnove plošče na zunanji strani cerkve prikazujejo grbe dežel Avstro-Ogrske, na notranji strani pa so stene obložene s hrastovimi ploščami, na katerih so vžgana imena padlih tovarišev. Imen na ploščah je več kot dva tisoč, zaradi česar so tiskarji plošče žgali cele tri mesece v izmenah, podnevi in ponoči.

V notranjosti, ki stoji na dvanajstih stebrih, prevladujeta modra in črna barva z belimi in zlatimi elementi, prepletenimi v ornamentne geometrijske oblike. Krili bazilike krasita angela v secesijskem slogu, pogled pa se vsakomur ustavi tudi na kamnitem tabernaklju z umetelno izrezljanimi vrati.


Chapelle de Bethléem Saint Jean de Boiseau

Preberite še:
Kako so gremlini prišli na srednjeveško cerkev v Franciji?

View this post on Instagram

A post shared by KAT'S WORLD © (@katarina_juvancic)

V času vojne zavetje za vojake različnih veroizpovedi

Cerkev je v času vojne nudila zavetje vojakom različnih narodnosti in veroizpovedi. Katoličani, protestanti, pravoslavci, judje in muslimani ter celo nekateri ateisti so se složno odpravljali v Božji hram, kjer so lahko vsaj za kratek čas pozabili na vojno.

Cerkev na Javorci je preživela že marsikatero preizkušnjo, med drugim tudi uničujoč potres leta 1998. Tako je še danes, po besedah Evropske komisije, simbol sprave, kot tudi združevanja moči pri umetniškem ustvarjanju in gradnji.


CURTIS CHAMBERS,VENERABLE FREDERIC BARAGA

Preberite še:
Američan, ki se je prelevil v slovenskega misijonarja


FAMILY AT THE FUNERAL

Preberite še:
Je na pogrebu nujno nositi črna oblačila?


BEER

Preberite še:
Menihi, ki so se postili s pivom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.