Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Menihi, ki so se postili s pivom

BEER

PIXABAY

Samo Pučnik - objavljeno 10/03/18

Vas zanima, kako so se pavlinci znašli v postnem času, ko lahko uživajo samo tekoča živila?

Medtem ko smo že globoko v postnem času in se kristjani za 40 dni odpovedujemo tehnologiji, alkoholu in podobnim razvadam, vam predstavljamo postno akcijo, ki je popolnoma drugačna.

Kaj je tekoče in hranilno?

Okoli leta 1600 so se pavlinci (meniški red) preselili iz Italije na Bavarsko v Nemčijo, natančneje v mesto Au (danes del Münchna). Ker so bili zelo strog red, v postnem času niso smeli uživati trde hrane.

MONKS DRINKING BEER
Eduardo Fuentes Lopez | Youtube

Ker so pri postenju potrebovali nekaj bolj hranilnega od vode, da so lahko ostali krepki, so se obrnili na znamenitost tiste regije ‒ pivo. Sčasoma so razvili recept za izjemno močno pivo (doppelbock), polno ogljikovih hidratov in drugih hranil. Ta “tekoči kruh” ni kršil njihovih pravil.


Preberite še:
Je med postom “prepovedano” uživati?

Pa je pivo res primerno za postenje?

Ker so se menihi kljub navdušenju spraševali, ali je pivo primerna tekočina za postni čas, so sklenili, da ga pošljejo papežu v Rim. Tako bi lahko z njegovim dovoljenjem ali prepovedjo bili prepričani v svoje početje.

WEB3-BEER-CC
CC BY-SA 3.0

Okoli leta 1700 so mu poslali sod piva, ki pa se je na popotovanju prek Alp in na vročem italijanskem soncu pokvaril. Papež je bil zgrožen nad okusom piva in je menihom poslal pismo, v katerem jim je dovolil, da ga uživajo v postu. Pivo naj bi bilo namreč tako odvratno, da bi menihe popolnoma prečistilo vseh morebitnih grehov.


Preberite še:
Kako se je pa Jezus postil?
WEB3-PAULANER-SALVATOR-CC
CC BY-SA 2.0

Tradicija se nadaljuje tudi danes

S tem dovoljenjem so menihi začeli prodajati svoje pivo in tako je nastala pivovarna Paulaner (ustanovljena leta 1634), ki deluje še danes. Pivo so menihi poimenovali Salvator (v latinščini odrešenik), saj se je uveljavilo kot nekakšen “sveti oče piva”.

Danes je pivovarna Paulaner razširjena v več kot 70 državah po svetu in je ena osrednjih pivovarn na znamenitem Oktoberfestu.


Preberite še:
Enkratna ideja dveh Slovenk, ki spreminja življenja otrok po vsem svetu

Preberite še:
“Danes, ko je petek, ne jemo mesa!” Zakaj že?

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.