Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako izboljšati čustveno inteligenco v štirih korakih

WOMAN THINKING

PIXABAY

Michael Rennier - objavljeno 25/02/18

Neizmeren duhovni vpliv in osebna svetost sv. Ignacija dokazujeta, da vsi lahko napredujemo

Ljudje imamo pogosto težave s prepoznavanjem lastnih čustev. Morda se zavedamo, da smo vznemirjeni, vendar ne vemo, zakaj. Nesposobnost prepoznavanja lastnih čustev nas lahko privede v depresijo ali pa ponavljajoča se bolezenska stanja, ki jih pripisujemo stresu, povzroča pomanjkanje motivacije in samouničevalno ali nerazumno vedenje.

Vsi ljudje potrebujemo pomoč, da se soočimo s svojimi čustvi. Moramo jih razumeti, jih sprejeti in izraziti na primeren način. To ni povezano le z osebnim zadovoljstvom, saj višji količnik čustvene inteligence pomeni, da znamo tudi ljudem okoli sebe bolje izkazovati ljubezen in sočutje. Težko pa se je ukvarjati z drugimi, če komajda razumemo sami sebe.


ORGANIZATION

Preberite še:
5 preprostih nasvetov, kako vsak naš dan narediti svet

Na pomoč nam lahko priskoči sv. Ignacij. Svoje delo Duhovne vaje je napisal, ko si je prizadeval, da bi sprejel lastna čustva, in njegovi nasveti nam lahko pomagajo razumeti naše razburkano čustveno življenje:

1. Dvakrat premislite

Pomembno je, da se postavimo v trenutek in ga resnično začutimo. Najboljši pristop k čustvom ne pomeni, da jih zanikamo ali spregledamo. Tudi razumni ljudje imajo čustva in ta so čudovit del človeške izkušnje. Namesto da lebdimo skozi življenje, ne da bi se zavedali svojih čustev, nam bo precej bolj v pomoč, če jih bomo sprejeli.

2. Bodite pozorni

Včasih se nam zdi, da razumemo vse, kar se dogaja okoli nas, toda če se resnično zazremo vase, v resnici ne vemo toliko, kot si mislimo.

Zato je Ignacij dejal, da ”ni obilje znanja tisto, ki zapolni in zadovolji dušo, ampak notranje razumevanje in okušanje stvari”. To pomeni, da moramo biti pozorni in premisliti o svojih čustvih, preden sprejmemo kakršnokoli odločitev.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

SAINT IGNATIUS
Public Domain

3. Prisluhnite notranjemu monologu

Vedno prisluhnite sami sebi. Čustva morda niso najboljši način za usmerjanje naših dejanj, toda to ne pomeni, da ne obstajajo ali da je narobe, če občutimo jezo ali razočaranje. Ravno vzorci izogibanja določenim čustvom nas lahko pahnejo v samouničujoče navade in slabosti, ki jih ne zmoremo nadzorovati.

Ignacijeve Duhovne vaje nam pomagajo, da se bolj zavemo lastnih čustev. To je lahko izredno zahtevno, kajti naš notranji monolog je včasih povezan z občutki sramu, zmede ali žalosti – toda kljub temu mu moramo prisluhniti.


PUPIL

Preberite še:
Čez 30 let nas zaradi šolstva lahko čakajo težave

4. Razmislite ostvareh, ki jih imate radi

Vsi imamo radi določene ljudi ali stvari. Marsikdo ne more začeti dneva brez skodelice kave in si ne predstavlja življenja brez svojih prijateljev ali vsakodnevnega teka. Stvari ali navade, ki jih imamo radi, so lahko zdrave, lahko pa tudi ne. Celo navezanost na zdrave stvari lahko postane nezdrava, če imamo do njih preveč čustven odnos.

Če se na primer z najljubšim športom ukvarjamo tudi takrat, ko smo poškodovani, ker se nam zdi, da brez njega ne moremo, se v tem primeru naša ljubezen do plemenitega cilja – skrbi za zdravje – spremeni v čustveno obvezo, ki je že blizu odvisnosti. Tovrstna nezdrava navezanost neugodno vpliva na naše čustveno stanje in nam lahko zamegli presojo.

Čustvena inteligenca pomeni, da svoja čustva zaznamo in nato ravnamo tako, da jih preusmerimo v bolj zdravo obliko.

Ignacij je bil v življenju sprva lahkoživ vojak, ki si je želel slave na bojnem polju. Ko ga je v nogo zadela topovska krogla, je imel dovolj časa, da je razmislil o tem, kaj je v življenju najpomembnejše, in ga nato korenito spremenil.

To neverjetno preobrazbo je dosegel tako, da je razvil svojo čustveno inteligenco in čustvene navezanosti usmeril proti drugačnemu, boljšemu cilju. Rezultat sta njegov neizmeren duhovni vpliv in osebna svetost, ki dokazujeta, da lahko resnično vsi napredujemo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie . Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MĘŻCZYZNA PRZY KOMPUTERZE

Preberite še:
Kateri pa je tvoj izgovor, da ne moliš?


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje

Tags:
duhovne vaje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.