Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

PARA W ŁÓŻKU

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 16/02/18

"Ljubiti se" pomeni ustvarjati možnosti za izročitev in intimnost na vseh ravneh komunikacije in sobivanja v dvoje, ne le v spolnosti

Zakonska ljubezen je popolna izročitev za vse življenje, katere namen je zgraditi skupnost oseb, ki druga drugi nudita gotovost, ugodje, družbo, tolažbo in podporo. Ta ljubezen prek spolnosti vključuje svobodno in veselo podaritev teles med zakoncema, vendar ni omejena le nanjo.

V resnici par v spolnosti bolj uživa in se bolje dopolnjuje, če se intimno povezuje tudi na drugih področjih življenja: pri komunikaciji, zaupanju, spoštovanju, vljudnosti, solidarnosti, vzajemni pomoči … Večina problemov, s katerimi se pari soočajo v postelji, če izvzamemo spolne bolezni in deviacije, izvira iz intimnosti v vsakdanjem življenju.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Kdor želi izboljšati intimnost v paru, naj se zaveda naslednjih vidikov:

1. Intimnost je sprejemanje

V zakonu drugega sprejemamo, kadar mu kljub njegovim šibkostim in omejitvam, ki jih dobro poznamo, damo vedeti, da je najbolj pomembna oseba v našem življenju in bo zato lahko za vedno ob meni.

A ne le v besedi! Da ga sprejemamo, dokažemo s tem, da ga poslušamo, tolažimo, opogumljamo, se iskreno zanimamo zanj, pokažemo z načinom, s katerim izrazimo naše nestrinjanje, ne da bi ob tem drugega sodili ali celo omalovaževali.

HANDS
Rawpixel.com - Shutterstock

2. Intimnost je zaupanje

Zaupanja ne moremo izsiliti, rodi se med dvema, ki se počutita vzajemno sprejeta. Že pridobljenega lahko ohranjamo z vero v dobronamernost drugega. Zaupanje v zakončeve dobre namene in dobrohotnost je osnova za uspešen in odprt dialog med njima.

Pomanjkanje zaupanja je ovira na vseh področjih čustvene in telesne komunikacije. Pravo zaupanje paru dovoljuje dovolj svobode, da lahko v spolni odnos privolita ali ne, ne da bi se drugi zato počutil zavrnjenega ali neljubljenega. Zaupanje povezuje in ustvarja nujno potrebno prijateljstvo med partnerjema, da ostaneta skupaj za vedno.

Ko na starost spolnost nima več tako pomembne vloge, zaupanje drži par močno povezan. Med njima ni skrivnosti, mirno se lahko pogovorita o vsem in to ju združuje.


ELIZABETH PHILIP

Preberite še:
7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa
Preberite še:
Obstaja osem vrst ljubezni. Katera je vaša?

3. Intimnost je nežnost

Nežnost je pomembna in ne vključuje le nežnih gest, ampak tudi nežne besede. Z nežnostjo pobožamo telo in dušo! Majhne nežnosti so lahko pogledi občudovanja, pomežik, rožice, poljub, ljubeč objem, pa objem, ki tolaži ali le pove: ob tebi sem.

Pomemben del nežnosti so pohvale, ki kljub minevanju časa, ko ogledalo vse bolj kaže znake staranja, dragi osebi sporočajo, da jo zakonec še vedno občuduje in ljubi.

Moč nežnosti je taka, da lahko rečemo, da je nežnost najmočnejši in najboljši afrodiziak. Ne le zato, ker spodbuja k ljubljenju, ampak tudi zato, ker par ohranja zaljubljen.

Zato je torej “ljubiti se” bistveno več kot le iti z nekom v posteljo. Pomeni ustvarjati na vseh ravneh komunikacije in sobivanja možnosti za izročitev in intimnost – sposobnost, s katero nas je obdaril Bog – in ki jo z božjo milostjo lahko vedno izboljšujemo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska stran Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje


FLOWER

Preberite še:
Veste, kaj je dokaz ljubezni?


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.