Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V ZDA bogatim pravijo bravo, v Sloveniji pa se sprašujejo, kje so kaj ukradli

FILIP PESEK

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 31/01/18

Filip Pesek je energični 23-letnik, ki prodaja in predaja znanje o (spletnem) marketingu, javnem nastopanju in družabnih omrežjih

Splet hrani na stotine videov in prenosov na Facebooku, ki jih je ustvaril Filip Pesek. Podučen z ameriško izkušnjo, v Sloveniji pogreša zastavljanje višjih ciljev in sodelovanje. Verjame v moč pozitivnih misli, tesno prepleteno s pametnim, trdim in sistematičnim delom.
__________________________________________________

Svojo poslovno-svetovalno pot gradite zgolj na podlagi lastnih prepričanj in spoznanj, ne institucionalnega znanja. Začeli pa ste še kot najstnik v vlogi prodajalca pogodb za elektriko od vrat do vrat in športnih copat iz ZDA. Katera vloga vam je dala več izkušenj in idej?
Ob ameriški izkušnji, ko so nekateri premišljevali, ali naj kupijo od mene in še do danes niso poklicali nazaj, sem se začel spraševati, kako pristopiti do nekoga, da mu boš nekaj prodal. Prodaja paketov elektrike od vrat do vrat me je veliko naučila o samem sebi. Naučil sem se ogromno o ljudeh, tega ne da nobena šola. Kaj reči, ko nekomu potrkaš na vrata?

V četrtinki sekunde ga je treba prebrati, se odločiti, kaj in kako mu povedati ter v kakšnem tonu. Kako ga prepričati, da spusti v hišo neznanca. Takšna izkušnja ti da hrbtenico, znati se moraš postaviti zase. Lahko stisneš glavo med ramena, lahko pa se ustrezno odzoveš.

FILIP PESEK
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Kako se razlikujeta ameriški in slovenski pogled na posel?
Če je nekdo v ZDA bogat in uspešen, mu pravijo: “Bravo, uspelo ti je.” V Sloveniji pa se najprej vprašamo, kaj je ukradel. Ni pomembno, kaj si počel prej. Vsak posel je veliko tveganje. Naloga vsakega podjetnika je, da to tveganje s svojim delovanjem karseda zmanjša. Idejo postaviš na trg. Morda ji ne bo uspelo. A ti moraš narediti vse, da bo za njen propad čim manj možnosti.

Kako je bilo videti obdobje, ko ste prodali rekordno število pogodb za ponudnika električne energije?
V devetih mesecih sem prodal 760 pogodb. Nato sem se naveličal opravljati to delo. Ni mi bilo več v izziv. Fizično ni bilo mogoče podpisati več kot 140 novih pogodb na mesec.

Obenem me je direktor pocukal za rokav in prosil, naj še kolegom povem, zakaj prodam toliko. Tedaj sem naredil svoj prvi prodajni seminar. Brezplačno. Potem je teh ponudb prišlo še več in povsem spontano sem ugotovil, da bi lahko za to znanje zaračunal. Tako so se začeli prodajni seminarji, posledično pa tudi spletna prodaja in družabna omrežja.


FAMILYLIFE

Preberite še:
Siti idealnih družinskih prizorov na Facebooku? Poglejte nekaj realnih.

FILIP PESEK
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Pravite, da že od mladih nog niste imeli težav z javnim nastopanjem. Se je tu čutil vpliv mame, televizijske voditeljice Rosvite Pesek?
To je bila moja želja, ni imelo nobene povezave z mamo. Staršem pa sem hvaležen, da sta zgovorni osebi. Razumem, da je nekdo odrasel v družini, kjer se niso veliko pogovarjali. Potem ima verjetno tudi otrok zadržke do nastopanja pred občinstvom.


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec

Kako se je začelo svetovanje glede oglaševanja na Facebooku?
Preden sem izdelal oglas, na katerega sem še danes ponosen, sem moral za oglaševanje na Facebooku zapraviti 5.000 evrov. Prvi oglas je bil polomija, prišel je drugi, nato tretji …

SOCIAL MEDIA
PIXABAY

Toliko variacij, toliko preizkusov, da sem prišel do ravni, ki je res v redu. Recimo, da sem moral potrkati na deset tisoč vrat, osem let že raziskujem digitalni marketing. Moje slušatelje poskušam pripeljati do tega, da bodo zapravili bistveno manj ali nič, da bodo lahko ponosni na svoj oglas. A nekaj bo še vseeno treba narediti, ne dajem ključkov USB z znanjem.


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”

Kako pravilno “dozirati” Facebook:

Kolikokrat na dan pogledate na Facebook?
Vsak dan imam termin, med eno in tretjo popoldne, ko odgovarjam na elektronsko pošto, sporočila na Facebooku, imam prižgan telefon, komuniciram z ekipo. Kakšnih 15 minut pa porabim tudi za to, da preverim, kaj dela konkurenca, kaj objavljajo moji prijatelji in podobno. To naredim enkrat dnevno, do naslednjega dne te dejavnosti poskušam pustiti popolnoma pri miru. Sicer ti Facebook dejansko lahko uniči življenje.


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Ste imeli že negativne posledice preveč vnetega brskanja?
Ko je bil moj telefon nenehno prižgan, ko sem nenehno preverjal pošto in FB, sem na koncu dneva ugotovil, da nič ne naredim. Še bolj žalostno je, da danes vidim direktorje ogromnih podjetij, ki se ves dan le odzivajo. Vodja potrebuje svoj mir, da dela to, kar je najboljše: pisanje, načrtovanje, iskanje rešitev … Kako boš ustvarjalen, če vsakih nekaj minut tvoj tok misli prekine brnenje? Vsakemu svetujem, da se za določen del dneva odklopi.

SOCIAL MEDIA
PIXABAY

Smo Slovenci preveč obsedeni z družabnimi omrežji?
Facebook je medosebnim odnosom dal novo razsežnost. Pred desetletjem ni bilo mogoče, da si komentiral neko fotografijo. To je super, a vsak sam mora poskrbeti, da odnos s prijatelji, znanci in poslovnimi partnerji ostane na osebni ravni.

Kako se znebiti strahu pred javnim nastopanjem?

Kaj ljudi najbolj “zadene” na FB, prepriča, da nekaj kupijo?
Nerad priznam, a izkušnje kažejo, da oglasi z negativnim pridihom vselej delujejo bolje. Na primer: napaka, težava in podobno. Zakaj ljudje berejo novice? Ker jih prestrašijo. To je na ravni pozornosti. Glede prodaje pa je treba kupca najti na vseh mogočih kanalih. Star marketinški pregovor pravi, da te mora nekdo videti sedemkrat, da bo od tebe nekaj kupil.


CROWD

Preberite še:
Slovenski orjak, ki je navduševal množice

Katere vrednote pogrešate v slovenskem poslovnem okolju?
Pripravljenost za sodelovanje. Občutek imam, da v Sloveniji vsak obdeluje svoj vrtiček, podjetja se bojijo povezovati, češ drugo podjetje nam bo na skupnem sejmu ukradlo dve stranki. Skoraj edini sem, ki na svoj seminar povabi gostujočega govorca. To je vselej nekdo drug, včasih bolj znan od mene, drugič manj. Pa naj on proda ljudem kaj. Prostora je dovolj.

Tags:
intervjusplet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.