Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Pozabljeni Slovenci, ki so zgradili slovensko industrijo

aesrdu-e1592983110851.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Aleš Žužek - objavljeno 25/01/18

Na Slovenskem je v 19. stoletju začel nastajati sloj sodobnih podjetnikov, ki so se s pomočjo poslovne nadarjenosti povzpeli do bogastva

Predstavili smo že Josipa Gorupa (1834–1912), najbogatejšega Slovenca v drugi polovici 19. stoletja in verjetno najbogatejšega Slovenca vseh časov, ki se je iz skromnega kmečkega stanu povzpel tudi s pomočjo svojega strica Janeza Kalistra (1806–1864).

Notranjska zgodba o uspehu

Trdoživi in iznajdljivi Notranjec Kalister se je s trgovino, zakupi davkov in špekulacijami povzpel med najbogatejše Slovence, po smrti pa premoženje zapustil bratrancu Francu Kalistru in nečaku Josipu Gorupu.

JANEZ KALISTER
WIKIMEDIA COMMONS

Janez Kalister

Prvi slovenski velepodjetnik

Za prvega slovenskega velepodjetnika v 19. stoletju velja Fidelis Terpinc (1799–1785). V Kranju rojeni podjetnik prav tako kot Gorup ni začel iz nič, saj je prve temelje za njegov vzpon postavil že njegov oče, trgovec Blaž Terpinc, sin bohinjskega kmeta in kramarja.

FIDELIS TERPINC
MATEVŽ LANGUS | WIKIMEDIA COMMONS

Fidelis Terpinc

Blaž Terpinc je sinu zagotovil prvi kapital za njegove posle. In mladi Terpinc je ta kapital v prihodnjih letih zelo oplemenitil. Najprej je leta 1820 v Kranju zgradil valjalnico za koce, nato na Gorenjskem postavil na noge slamnikarstvo in razvil veletrgovino s kmetijskimi pridelki, moko in usnjem.


FBI

Preberite še:
To je film, ki ga Slovenci nismo smeli videti


SLOVENIA FLAG

Preberite še:
Pozabljeni mož, ki je napovedal slovensko prihodnost

Oče slovenske papirniške industrije

Leta 1836 je opustil trgovanje s kmetijskimi pridelki. Zgradil je žage, postavil oljarno in leta 1842 ustanovil papirnico v Vevčah. V Medvodah in Goričanah je imel brusilnico lesa za proizvodnjo lesovine. S tem je utemeljil industrijski kompleks Vevče–Goričane–Medvode.


Vienna boys

Preberite še:
Sloviti Slovenec, ki je ustvaril svetovno znamenitost

Od trgovine z južnim sadjem do pivovarne

Podobna strma pot navzgor je v 19. stoletju uspela tudi družini Kozler (nemško Kosler). Po napoleonskih vojnah je kmečki sin in kramar Ivan Kozlar oziroma Johann Kosler (1780–1864) na Dunaju obogatel s trgovino z južnim sadjem in kožami. Pridobljeni denar je vlagal v nakupe nepremičnin na Dunaju in Reki ter v Trstu in Ljubljani. Kupil je tudi graščino Ortnek in postal graščak.

PETER KOZLER
LUDWIG ANGERER | WIKIMEDIA COMMONS

Peter Kozler

Uspešni podjetniki so bili tudi njegovi sinovi, med katerimi je najbolj znan Peter Kozler (1824–1879), ki je tudi avtor znanega zemljevida slovenskih dežel. Peter Kozler je med drugim leta 1864 skupaj z bratom Ivanom (nem. Johannom) v Ljubljani ustanovil  pivovarno, predhodnico zdajšnje Pivovarne Union. Kozlerjeva pivovarna je bila, tako kot druga zasebna podjetja, po drugi svetovni vojni podržavljena.


Knight on a horse

Preberite še:
Zadnji vitez na svetu, ki je menda znal slovensko

Bonboni in tekstil

Pred drugo svetovno vojno je bila v Sloveniji mogočna in vplivna tudi družina Hribar. Podjetniški vzpon te družine se je začel s Karlom oziroma DragotinomHribarjem (1862–1935). Ta je bil sin prvega ljubljanskega trgovskega vrtnarja, poročil pa se je z EvgenijoŠumi, hčerko Jožefe Šumi, ustanoviteljico ljubljanske tovarne bombonov Šumi.

Hribar se je najprej ukvarjal s tiskarstvom, nato pa v Ljubljani kupil kocarno, ki je bila pred tem tudi v lasti prej omenjenega Fidelisa Terpinca. Iz kocarne je nato nastala tekstilna tovarna Pletenina. Hribar se je ukvarjal tudi s finančnimi posli in imel kar 13 otrok.

DRAGOTIN HRIBAR
VELIČAN BEŠTER | WIKIMEDIA COMMONS

Dragotin Hribar

Najbolj znan med njimi je bil Rado Hribar (1901–1944), ki se je poročil s Ksenijo Gorup (1905–1944), vnukinjo Josipa Gorupa. Oba so med drugo svetovno vojno umorili gorenjski partizani.
Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Najbogatejši Dolenjec vseh časov

Tudi Dolenjska ima svojega predstavnika med uspešnimi podjetniki v 19. stoletju. To je Martin Hočevar (1810–1886), ki velja za najbogatejšega Dolenjca vse časov. Rojen je bil v okolici Velikih Lašč. Poslovno nadarjenost je imel že v krvi, saj je bil njegov oče prekupčevalec s konji.

MARTIN HOČEVAR
WIKIMEDIA COMMONS

Martin Hočevar

Vir Hočevarjevega bogastva so bili zakupi trošarin na Kranjskem in tudi v drugih velikih avstrijskih mestih. Z Josipom Gorupom sta imela tako skupaj v zakupu pobiranje davkov v Gradcu. Trgoval je tudi z vinom in služil denar z gradnjo železniške proge med Zidanim mostom in Zagrebom ter gradbenimi deli pri regulaciji Save.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

Veliki dobrotnik

Tako kot Gorup je bil tudi Hočevar velik dobrotnik, saj je veliko denarja namenil za javno korist in dobrodelne namene že za časa svojega življenja. Med drugim je financiral gradnjo bolnišnice v Krškem. Po njegovi smrti je njegova žena Josipina veliko denarja namenila gradnji šol in obnovi cerkva.

Viri: 
Stane Granda, Viri akumulacije kapitala na Slovenskem v 19. stoletju;
France Kresal, Slovensko podjetništvo v industriji; 
Peter Vodopivec, Slovenska zgodovina I.; Slovenska biografija
Preberite še:
Kako so kristjani na Japonskem preživeli preganjanja in atomsko bombo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.