Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

78uvfu-e1559292486722.jpg

Helena Reberc - objavljeno 01/01/18

Lojze Grozde predvsem daje upanje, da lahko postane svet tudi nekdo, ki ni iz zgledne družine ali iz razmer, na katere bi lahko bil ponosen

Več kot 75 let je minilo od mučeniške smrti mladega fanta Lojzeta Grozdeta, ki je bil 13. junija 2010 razglašen za blaženega. Njegov god praznujemo 27. maja.

Otrok iz zunajzakonske zveze

Lojze Grozde, ki se je rodil 27. maja 1923, je bil rojen v zunajzakonski zvezi. Oče ga ni sprejel, tudi mama ga je kmalu dala v skrb sorodnikom, ker se je poročila z moškim, ki je nasprotoval, da bi majhen deček, ki ni bil njegov, živel z njima.

Lojze pa je boleče pogrešal mamo. Ostajal je nezaželen in odrinjen, odveč vsem. Vse življenje so ga spremljala čustva odvečnosti, nikjer ni imel pravega doma.


AJDA CVELBAR

Preberite še:
Ajda je dvakrat prebolela raka. “Rak me ne definira, iz te izkušnje pa lahko nekaj naredim”

Zagret za molitev

Že majhnemu Lojzetu je bil pogovor z Bogom zelo všeč. Trileten je naprej molil rožni venec. Ohranjeno je poročilo, da so ga dali k svetemu obhajilu eno leto prej, ker si je tega tako močno želel.

Bil je zelo bister in rad je hodil v šolo. Čeprav je bila na kmetih navada, da ima paša prednost, je poskrbel, da je gnal na pašo pred šolo. Včasih pa je kar pobegnil k pouku. Ker je bil zelo nadarjen, so ga dali v šolo v Ljubljano, dobri ljudje pa so založili denar za njegovo izobraževanje.


CASTLE STRMOL

Preberite še:
Srhljiva usoda predvojne slovenske gospodarske smetane


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

LOJZE GROZDE
KSENJA HOČEVAR | DRUŽINA

Urednik in pesnik

Bil je dober učenec, postajal je živahen, pogumen in samozavesten. Kot drugošolec (star približno 12 let) je postal urednik literarne revije Izvir. Pesnil je tudi sam, v začetku veliko rodoljubnih pesmi, potem pa tudi bolj liričnih, osebnih.

Ko je postal tretješolec (14 let), se je Lojze zavedal, da je na razpotju. Hitro je napredoval intelektualno, a moral se je učiti obvladati tudi sebe, svojo naravo, usmeriti svoj značaj.

Pri tem mu je očitno pomagalo srečanje s Katoliško akcijo. Začel se mu je odpirati nov svet. Ni hotel ostati povprečnež, ampak se je odločil za boj s seboj.

Razumel je, da je za uspeh pri tem delu najbolj pomembna molitev, a tudi žrtve, manjše ali večje odpovedi sebi. Na primer prekiniti prijetno igro kart s prijatelji, ko je vedel, da mora oditi, ali se zaradi sestanka odpovedati priljubljeni igri odbojke.


RAJHENBURG CASTLE

Preberite še:
Skrivnostni grad, na katerem so izdelovali slavno čokolado

Kot bi ga Bog pripravljal na mučeniško smrt

Zadnji dve leti življenja je bil redno vsak dan pri maši in obhajilu. Vsaka dva tedna je hodil k spovedi. Eden od sošolcev opisuje, kako ga je ob grobu Jaroslava Kiklja, ki je bil ena od žrtev komunizma, pogledal in rekel: “Kaj misliš, ali naju čaka kaj drugega. Morda že letos.” To slutnjo je Grozde izrazil večkrat ob različnih priložnostih.

LOJZE GROZDE
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Zadnja pot domov

Leta 1942 je Lojzeta za praznike silovito vleklo domov. Kljub številnim opozorilom, da je ta pot nevarna, da so partizanske patrulje pogoste, se je odpravil proti domu, k materi. Sveti večer je preživel v Strugah na Dolenjskem, potem je prek Ambrusa šel v Stično, kjer je 1. januarja 1943 prejel zadnje obhajilo in opravil pobožnost prvega petka.

Iz Stične je šel nato z vlakom do Trebnjega, od tam pa prisedel na voz, ki je bil na poti proti Mirni. Tam so voz obstopili partizani. Odpeljali so ga, zasliševali, slekli in tepli. Lojzeta so nato grozovito mučili, kakor je bilo razvidno iz poškodb.


FORGIVE

Preberite še:
Kako odpustiti tisto, kar je nemogoče odpustiti?

Truplo brez znakov trohnobe

Dvaindvajsetega februarja so otroci med skalami našli njegovo nezakopano truplo, ko so iskali zvončke v dolini v gozdu blizu mirenskega gradu, ob potoku Verjašica. Truplo so našli popolnoma ohranjeno, brez znakov trohnobe, čeprav je ležalo sedem tednov in so bile temperature že dalj časa krepko nad ničlo. Na njem so bili dobro vidni znaki hudega mučenja. Pokopali so ga v Šentrupertu 25. februarja 1943.

Če so imeli za koga drugega vsaj kakšen politični vzrok, pri Grozdetu niso mogli najti prav nič drugega kot zvestobo Bogu. Lojze se ni ukvarjal s politiko. Tudi sošolci drugih nazorov so ta umor obsojali.


SMILE

Preberite še:
Svet potrebuje ženske, ki so lepe zato, ker so svete

Viri:
– Anton Strle in Taras Kermavner, Slovenski mučenec Lojze Grozde
– Anton Strle in Tine Pleško, Osmošolec iz Vodal
– Pričevanje Minke Gerdin

Video zgodba Založbe Brat Frančišek o Grozdetovem življenju:

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.