Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko očetje pri porodu prevzemajo naloge babic

Comment les pères peuvent-ils aider la jeune maman après l’arrivée du bébé ?

© Shutterstock

Marija Mezeg - objavljeno 19/01/18

Rojevajoči ženi je bližina moža ali druge bližnje osebe v veliko oporo in tolažbo

Stališča ljudi do poroda so se skozi zgodovino pod vplivom različnih religij in prepričanj spreminjala. Če so ženske v preteklosti še skrivale nosečniški trebuh, ga danes v večini primerov rade poudarijo (na primer z oblačili) in so ponosne na svoje stanje.

Tudi vloga spremljevalca pri porodu se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. Nekdaj so bile ob porodnici zgolj babice, možje pa običajno niso prisostvovali porodu, temveč so čakali v bližini, da so babice otroka uredile in jim ga prinesle.

Navzočnost bližnje osebe pomeni varnost

Danes so se razmere močno spremenile in v večini primerov je v porodnih sobah s porodnico tudi mož, ki ni zgolj pasiven opazovalec poroda ali le fotograf.

Babica ga namreč spodbuja, da je pri porodu dejaven ter da pomaga porodnici. Rojevajoči ženi je bližina moža ali druge bližnje osebe (sestre, mame, prijateljice) v veliko oporo in tolažbo.


PREGNANT

Preberite še:
Zakaj bi trpela, če pa lahko izberem carski rez?

Možje so prevzeli del nalog babic

S tem, ko se mož dejavno vključi v potek poroda (spodbuja ženo, jo hrabri, menjava obkladke, spremlja popadke …), prevzame del nalog, ki jih je pred tem opravljala babica, zaradi česar se vsekakor počuti koristnega.

Babica se lahko zato osredotoči na to, da je porod čim bolj sproščen, ter se ne vmešava v naravni potek. Pozorna je na to, da se ne bi pojavili morebitni zapleti (posluša plodove utripe, beleži popadke, opazuje barvo plodovnice in spuščanje otroške glavice), obenem pa paru daje zasebnost.

NEWBORN
SHUTTERSTOCK

STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba


Serena Williams

Preberite še:
Serena Williams o materinstvu: Nihče ne govori o slabih trenutkih, o nemoči

Stik z novorojenčkom

Če je otrokov oče navzoč pri njegovem rojstvu, lahko že takoj po porodu začne navezovati stik z njim. Spodbuja ženo ob iztisu otroka in ji ga položi na prsi, prereže popkovino, popestuje novorojenčka, izmeri njegovo dolžino, ga položi na tehtnico ter je ob njem od prvega trenutka življenja.

Ženska po porodu še tri ure ostane v porodni sobi in takrat ima novonastala družina čas, da se spozna, kar veliko pomeni tudi očetom, saj zanje navezovanje ni lahek proces. Očetje namreč niso tako kot ženske 40 tednov nosili otroka v maternici.

Priprave očeta na porod

Slovenske porodnišnice pričakujejo, da mož ali oseba, ki prisostvuje porodu, pred tem opravi tečaj predporodne priprave, kjer jim babice prikažejo resničen potek poroda ter odgovorijo na njihova vprašanja. To vsekakor zmanjšuje njihov strah.

Predstavijo jim tudi njihovo vlogo pri rojstvu. Treba je poudariti, da nekateri možje niso sposobni ves čas prisostvovati porodu zaradi občutka nelagodja ob pogledu na posteljico, kri, popkovnico, igle …

Babice spoštujejo moževe občutke, zato moškim, ki ne prenesejo pogleda na kri, svetujejo, da se, dokler otrok ni urejen, za nekaj trenutkov umaknejo iz porodne sobe. S tem dosežejo, da je tudi zanje rojstvo otroka nepozaben in lep dogodek.
Preberite še:
Dvojčka, ki sta se rodila v različnih letih. Kako je to mogoče?


KATE MIDDLETONE

Preberite še:
Kako uspe Kate Middleton ohranjati tak videz pri 36 letih?


MIŁOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
22 stvari, zaradi katerih se ženska zaljubi v moškega

Članek je bil objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
porodrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.