Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi trpela, če pa lahko izberem carski rez?

PREGNANT

Photo by freestocks.org on Unsplash

Marija Mezeg - objavljeno 09/01/18

Kakšna je razlika med naravnim porodom in carskim rezom?

Nedavno mi je mlado dekle zastavilo malce provokativno vprašanje, ki se je navezovalo na porod in porodno bolečino. “Zakaj bi v 21. stoletju ženska sploh še morala trpeti in rojevati po naravni poti, ko pa nam medicina omogoča porod s carskim rezom?”

Njeno vprašanje lahko razumemo kot razmišljanje, ki dandanes prevladuje v družbi in je povezano s tem, da poskušamo bolečino odstraniti že pri njenem izvoru. Ko nas npr. boli glava, je tableta proti bolečinam običajno naš prvi korak, da si olajšamo neprijeten položaj. Bolečina je za nas nekaj nesprejemljivega, grozljivega in nepotrebnega, nekaj, kar moramo hitro odstraniti, ne da bi se sploh spraševali, zakaj je pravzaprav nastopila.

Sodelovanje z bolečino

Popadki pa pomenijo drugačen vidik dojemanja bolečine. Porodna bolečina nas vabi, da je ne odrinemo od sebe, temveč da z njo sodelujemo. Porodnica prediha popadek ter si v času med enim in drugim popadkom odpočije, nabere moči za naslednjega, hkrati pa poskuša najti telesni položaj, ki ji ustreza, olajša in pospeši porod.

Vsekakor na strah bodočih mater pred porodom vplivajo negativne zgodbe iz otroštva, filmi in mediji, ki največkrat izkrivljeno predstavljajo porodno bolečino ter v ženskah neupravičeno vzbudijo odpor in strah do rojevanja otroka po naravni poti. Zaradi vseh teh razlogov se nekaterim nosečnicam zdi carski rez lažji in edini sprejemljivi način poroda, saj si predstavljajo, da bodo samo “zaspale in se zbudile z otrokom v naročju”.

IMIĘ DLA DZIECKA URODZONEGO W GRUDNIU
Unsplash | CC0

Carski rez je kirurški poseg

Pa vendar ni tako. Carski rez je operativni poseg, za katerega se porodničar odloči le, če sta ogrožena tako zdravje in življenje matere oziroma otroka ter če bi bilo tveganje za življenje obeh ob poskusu vaginalnega poroda preveliko.

Porod s carskim rezom je namreč kirurški poseg, ki s seboj prinaša tveganje za težave z anestezijo, celjenjem rane po porodu, mobilnostjo matere, pozneje se vzpostavi dojenje, navezovanje matere in novorojenčka je počasnejše, saj je mati po porodu še pod vplivom anestezije in sredstev proti bolečinam in tako dalje.

Carski rez se torej izvede le v nujnih primerih. Mati pa se v tem primeru pravzaprav sploh ne izogne bolečini, saj ta namreč nastopi v času po porodu, med okrevanjem po posegu, medtem ko se z rojstvom otroka po naravni poti prenehajo tudi popadki in z njimi povezana bolečina.

Mit, da je porod s carskim rezom odlična in brezskrbna alternativa naravnemu porodu, torej ne velja. Kvečjemu lahko prinese kopico zapletov, ki se jim mati, ki rodi po naravni poti, lahko izogne.

Kako do potrebnih informacij?

Pomembno je, da so nosečnice ustrezno ozaveščene o prednostih vaginalnega poroda, da se nanj dobro in skrbno pripravijo ter da so deležne kakovostnih in preverjenih informacij.

Na tem mestu je treba ponovno poudariti, da ima babica že med nosečnostjo izjemno pomembno vlogo, saj se z materjo pogovori, razbije mite in strahove, ki žensko pestijo, ter z njo naveže varen in zaupen odnos.

Vse to je temelj, da bo ženska bolj mirno in z zaupanjem vstopila skozi vrata porodnišnice ali porodne hiše ter se zavedala, da zmore roditi po naravni poti, in da na porod ne bo gledala kot na nekaj strašljivega, temveč kot na nekaj, kar ji je v izziv, s katerim se lahko uspešno in varno sooči.

Članek je izšel v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
porodrojstvotrpljenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.