Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Zakaj so vatikanski arhivi “tajni”?

WEB 3 VATICAN

ANTOINE MEKARY | ALETEIA

Daniel Esparza - objavljeno 18/01/18

S telefonom ali fotoaparatom dokumentov v Vatikanu ne smete ovekovečiti, lahko pa jih najdete na internetu

Vatikanski arhivi še zdaleč niso zabaviščni park za teorije zarote. V resnici bi lahko bili za širšo javnost precej dolgočasni: tam ni ničesar pretirano škandaloznega, ničesar zelo zaupnega. Tančica skrivnosti, ki zakriva Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, kot je njihovo uradno ime, je najverjetneje le posledica neposrečenega prevoda iz latinskega izvirnika: “secretum” ne pomeni skrivnostni ali tajni, ampak preprosto osebni.

Kdor je že slišal za asecretaire (starinsko pisalno mizico s predali za potrebščine), bo morda vedel, o čem govorimo: vatikanski “tajni” arhivi so zbirka osebnih dokumentov, večinoma zasebnih pisem, kronik in zgodovinskih zaznamkov nekdanjih papežev. Pa smo na stvarna tla postavili Dana BrownaDa Vincijevo šifro in njemu podobne.


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?

Od Lutra do dalajlame

Kakor koli že, to ne pomeni, da so vatikanski arhivi nujno dolgočasni. Pravzaprav bi lahko rekli, da gre za “rajski vrt učenjakov”: na njihovih policah lahko najdemo papeško bulo, s katero so izobčili Martina Lutra, poleg nje pa ves, 60 metrov dolg zvitek z zapisnikom sojenja templjarskim vitezom, pisma Michelangela papežu Juliju II., zapiske s sojenja Galileu in celo pismo papeža Klemena XII. sedmemu dalajlami, v katerem ga prosi za zaščito frančiškanskih redovnikov v Tibetu.

Vatikanske “tajne” arhive – ki jih je nekoč oplenil Napoleon in vso zbirko preselil v Pariz – je uredil papež Pavel V. leta 1612 in v resnici sploh niso tako zaupni (kot lahko potrdi spodnji posnetek in tudi čudovita zbirka fotografij, ki jih je leta 2010 objavil britanski časnik The Guardian).


Medžugorje in BiH

Preberite še:
Sporočilo iz Vatikana: Romanja v Medžugorje so tudi uradno dovoljena

Če ne znate latinsko ali italijansko …

V prostorih je ves čas živahno, tam se zadržujejo strokovnjaki, ki proučujejo različne zgodovinske dogodke. Če si želite dostopa do arhivov, morate imeti potrdilo o svoji strokovnosti (ki ga je treba obnoviti vsakega pol leta), temeljito pregledati katalog dokumentov (ki od vas zahteva tekoče znanje latinskega ali italijanskega jezika), da vam lahko poiščejo natanko tisti dokument, ki ga potrebujete za proučevanje.

Nato pa lahko dokument odnesete v katero koli čitalnico, kjer si boste lahko delali zapiske, vendar dokumenta ne smete fotografirati (vsako morebitno izpostavljanje bliskavici lahko močno poškoduje rokopise). Če pa vas pot ne bo zanesla v Rim, lahko tajne arhive (to pa je res tajno, prava ironija …) obiščete tudi prek uradne spletne strani.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


STICNA

Preberite še:
Skrivnostni beli menihi, ki zdravijo ljudi


YOUTH AWAITING THE ARRIVAL OF THE POPE

Preberite še:
Zakaj sta Čile in Peru velik izziv za papeža Frančiška

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.