Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Zakaj sta Čile in Peru velik izziv za papeža Frančiška

YOUTH AWAITING THE ARRIVAL OF THE POPE

Martin Bernetti | AFP

Barbara Oprčkal - objavljeno 16/01/18

V Čilu protesti in napadi na cerkve, v Peruju življenja ogrožena zaradi trgovine z ljudmi in korupcije

Papež Frančišek je začel svojo enotedensko turnejo po Južni Ameriki. Prva postaja je Čile, kjer Katoliško cerkev pretresajo obtožbe o zlorabah otrok in številni protesti. Nekatere duhovnike je vatikansko sodišče že obtožilo, a se papež v času svojega obiska najverjetneje ne bo mogel izogniti protestom.

Ne glede na nedavne napade cerkva pa so v Vatikanu prepričani, da bo papež v Čilu varen.

Vrhunec njegovega obiska v Čilu bo sveta maša, ki jo bo danes daroval v prestolnici Santiago de Chile. To je sicer Frančiškov prvi obisk te države, odkar je leta 2013 postal papež.

Ves program papeževega obiska si lahko preberete na slovenski spletni strani Radia Vatikan.


POPE FRANCIS

Preberite še:
Papež Frančišek: Tišina nam pomaga, da se odpremo Gospodu

[protected-iframe id=”b2cb21d8c65e70017c40eff93e1af91a-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fvideos%2F1955037187859041%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Čile druga najbolj sekularna država

Pred časom so Čilence v javnomnenjski raziskavi prosili, da papeža Frančiška ocenijo z ocenami od 0 do 10. Dobil je 5,3, kar je najnižja ocena kateregakoli papeža do zdaj, piše britanski BBC. Zaupanje v Katoliško cerkev kot inštitucijo je v Čilu zelo nizko, celo najnižje v Latinski Ameriki.

Tudi zato je papež ob odhodu prosil svoje sodelavce, da molijo zanj. Papež sicer Čile dobro pozna, saj je tu živel med jezuitskim noviciatom.

Po ocenah je več kot 60 odstotkov Čilencev kristjanov, od tega je 45 odstotkov katoličanov. Gre za drugo najbolj sekularno državo Latinske Amerike.

BORDER
AFP PHOTO / CLAUDIO REYES

SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Peru: Država, kjer je politika izgubila verodostojnost, Cerkev pa je še vedno spoštovana

Poleg Čila bo papež obiskal še Peru. Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je pred obiskom dejal, da se bo papež sicer v obeh državah dobro počutil, najbolj pa se bo počutil doma v Peruju, ker je ljudska pobožnost še posebej navzoča.

Perujski škof Gilberto Vizcarra Mori je v pogovoru za Aleteio dejal, da je politika v Peruju povsem izgubila svojo verodostojnost, medtem ko je Cerkev še vedno spoštovana inštitucija.

Kljub temu meni, da se povezanost ljudi s Cerkvijo zmanjšuje. Ne sicer po zmanjševanju števila krstov, ampak v zmanjšanju števila drugih zakramentov, kot je na primer zakonska zveza. Prav tako primanjkuje duhovnikov.

Na vprašanje, kakšno sporočilo papeža Frančiška pričakuje, je odgovoril: “Zaradi izkoriščanja zlata so onesnažene reke, zemlja pa je onesnažena z živim srebrom. Vse te aktivnosti so privedle do razvoja trgovine z ljudmi in prostitucije. Na vseh ravneh družbe se razvija korupcija, pri čemer niso izvzeti niti predstavniki oblasti.

Življenje na splošno je v tem pogledu ogroženo, saj smo vpeti v sistem, katerega edini cilj je hitra in poceni gospodarska rast. V državi, kjer je politika izgubila svojo verodostojnost, potrebujemo močan glas, ki nas bo povabil k ponovni vzpostavitvi dostojanstva v njej.”




Preberite še:
Jezusov grob v Jeruzalemu lahko obiščemo tudi virtualno


FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.