Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

S Frančiškom na čelu ni nikoli dolgčas

Pope Francis kisses a child

Massimo Valicchia/NurPhoto | AFP

Samo Pučnik - objavljeno 29/12/17

Kako je papež v letu 2017 razgibal Cerkev in svet

Običajno imamo radi stvari (bolj ali manj) pod nadzorom. Vemo, kdaj se odpravljamo na počitnice in kdaj nas čaka kakšno opravilo. Prav tako ima načrtovano leto Cerkev, še posebej papež Frančišek in njegovo tajništvo. Se pa zgodijo tudi presenečenja. Predstavljamo vam nekaj dogodkov, na katerih je papež ravnal popolnoma zunaj okvirov običajnega urnika in presenetil prav vse.

TED-talk s papežem?

Konference TED so namenjene promoviranju idej in širjenju zavesti o različnih temah, njihovi govorniki so znane osebnosti. Veliko presenečenje za vse pa je bilo, ko je papež Frančišek uporabil to platformo, da je nagovoril dvorano, polno znanstvenikov in akademikov. Njegovo osrednje sporočilo je bilo, da svet danes potrebuje revolucijo nežnosti in da smo prav vsi poklicani k odgovornosti za ta svet. Še posebej je pozval vse voditelje, politične in tiste, ki z novo tehnologijo ustvarjajo drugačen jutri, naj se zavedajo svoje odgovornosti do sočloveka in sveta.

 Papež blagoslavlja domove po Rimu

Ste že kdaj dobili nepričakovane goste? Si predstavljate, kako bi se počutili, če bi bil ta nepričakovani gost kar papež? Prav to se je zgodilo nekaterim družinam v Rimu, ko je papež po veliki noči šel po neki stanovanjski soseski blagoslavljat domove. Družine so povedale, da se je ob prihodu vedno opravičil za “nepovabljen” obisk.

Obisk bolnišnice za brezdomce

Pred Trgom svetega Petra so v Vatikanu postavili majhno bolnišnico za vse brezdomce, ki v zimskem času potrebujejo medicinsko pomoč in zavetje. Delavci so večinoma prostovoljci in lahko si predstavljate njihovo začudenje, ko se je nekega novembrskega jutra med njimi pojavil papež Frančišek. Pogovarjal se je z njimi in z brezdomci. Vse navzoče je povabil k sveti maši v baziliko svetega Petra in jih po maši pogostil s kosilom.

POPE FRANCIS,ROHINGYA
NOTIMEX | AFP

Na pot zaradi miru

V Mjanmaru je muslimanska manjšina Rohinge že več let preganjana. Frančišek se je na povabilo predsednika Mjanmara odpravil na prvi papežev obisk te države, da bi pripomogel k miru. Odpravil se je kljub velikemu nasprotovanju nekaterih verskih skupin, povabilo predsednika pa je z veseljem sprejel v želji, da bi opozoril na nasilje, ki se dogaja nad muslimansko manjšino.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.