Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 skrivnosti, ki se razodevajo v zakramentu poroke

Happy Romantic Middle Aged Couple Enjoying Beautiful Sunset Walk on the Beach

EpicStockMedia | Shutterstock

Yohana Rodríguez - objavljeno 18/10/23

Če razumemo skrivnosti zakonske zveze, bomo spoznali, da se ljubezen krepi pod vplivom Svetega Duha

Zakon je zakrament, ki na zemeljski način odraža Sveto Trojico skozi ljubezen zakoncev. Iz ljubezni dveh se rodi tretja oseba, podobno kot pri Bogu Očetu in Bogu Sinu, kjer iz ljubezni izvira Sveti Duh.

Če razumemo skrivnosti zakonske zveze, bomo spoznali, da se ljubezen krepi pod vplivom Svetega Duha.

“Čeprav se telo stara, duh ostaja mlad in ljubezen pogosto postaja še bolj intenzivna. Čas prinaša razodetje skrivnosti ljubezni,” je zapisal ameriški škof Fulton J. Sheen.

Zakrament zakona se razodeva v družini. Bog je združitev dveh ljudi usmeril v ohranjanje podobe Svete Trojice, zato so doživete skrivnosti izraz ljubezni do drugega.

“Bog ni imel v mislih, da bi se moč nadaljevala v moškem in lepota v ženski, temveč da bi se te lastnosti prebudile v otrocih. Tu se razodeva Božja previdnost,” je dejal Sheen.

Sad zakonske zveze so otroci, ki so jih spočeli starši. V njih najdemo tisto skrivnost zakramenta, ki ohranja zakonsko zvezo.

To so štiri skrivnosti, skozi katere gre zakonska zveza, ki še naprej ohranja to “trajno in očarljivo romanco”:

1
TELO

Skrivnost telesa združuje zakonsko zvezo.

“Mož naj ženi izpolni dolžnost, prav tako tudi žena možu. Žena nima oblasti nad svojim telesom, marveč mož, enako pa tudi mož nima oblasti nad svojim telesom, marveč žena.” (1 Kor 7,3-4)

Zakonca nista več posamezni bitji, ampak sta blagoslovljena z združitvijo telesa in duše.

2
MATERINSTVO IN OČETOVSTVO

V trenutku rojstva svojega prvorojenca začne mož drugače gledati na svojo ženo. Postane še lepša, saj ne odraža le ženskosti, ampak tudi materinstvo. Podobno ženska v moškem vidi novo moškost, ki se odraža skozi očetovstvo.

3
VZGAJANJE SRCA

To skrivnost oče in mati odkrijeta tedaj, ko opravljata vlogo apostolov v svoji družini. Odraža se v tem, kako se starši odločajo voditi svoje otroke k srečanju z Gospodom, krepijo to zvezo v Svetem Duhu in obrodijo sadove.

4
PRISPEVEK K BLAGINJI

Zadnja skrivnost se uresničuje, ko družina prispeva k blaginji družbe. Starši bi si morali prizadevati, da bi njihovi otroci služili skupnosti, podobno kot je to storil Kristus v darovanju, in da bi postali pošteni in dobronamerni posamezniki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.