Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je zakonska zveza namenjena zdravljenju osamljenosti?

RELATIONSHIP PROBLEMS

Shutterstock

Małgorzata Rybak - objavljeno 19/11/19

"V tem srečanju, ki zdravi osamljenost, se pretakata življenje in družina." Ta stavek, ki smo ga na srečanju zakonske skupine začeli brati v poslanici Radost ljubezni, nam je dal misliti

Postavljena so bila pomembna vprašanja. Kaj to za nas dejansko pomeni? Ali pomeni, da je zakon namenjen zdravljenju osamljenosti? Ali osamljenost izgine, ker si z možem ali ženo delimo življenje? In končno: zakaj po svetu hodi toliko osamljenih zakoncev?


MAŁŻEŃSTWO W DOMU

Preberite še:
Nihče ni popoln. Kako premagati perfekcionizem v zakonu?

Čutili smo, da ni tako, da naša vloga v zakonu ne predstavlja zdravila proti osamljenosti. Potreba po bližini in druženju z drugim je zelo pomembna in ideja zakona se s tem sklada.

Ne poznam človeka, ki ne bi doživel trenutka, ko se mu je najbližja oseba zdela boleče oddaljena. Kot da se je nenadoma izstrelila na drug planet, s katerega se ni potrudila niti pomahati, ampak je z obrnjenim hrbtom strmela v svojo galaksijo prepričanj, navad in želja.

Kaj služi zakonski zvezi?

Utopijo ljubezni povezujem s trenutkom, ko srečam pravo osebo. Od takrat naprej nikoli več nisem osamljen. Ne razmišljam o tem, da obstaja osamljenost, ki je pomembna in potrebna za vse, tudi v zakonski zvezi. To je trenutek, v katerem spoznamo sami sebe. Šele takrat lahko ugotovimo, kaj se z nami dogaja in poiščemo načine, kako se spoprijeti s težkimi čustvi, da jih ne stresamo na ljubljeno osebo.
Preberite še:
Težave v zakonu? Zatecite se po pomoč k sv. Rafaelu

Veliko pričakovanj

Osamljenost nam osvetli tudi mesta, kjer nas najbolj boli, in mesta, kjer odnosi v lastnem domu niso bili zadostni. Bolečina nam omogoča, da ugotovimo, kaj nas boli in kaj potrebuje zdravljenje. Brez tega prostora za srečanje samih s seboj bomo drugo osebo dojemali kot zdravilo za vse. Ali je to mogoče in ali služi zakonski zvezi?

Nekoč sem po priporočilu prijateljice obiskala konferenco Esther Perel, belgijske zakonske terapevtke, ki pravi, da je danes zakonska zveza močno obremenjena s pričakovanji. Zakonec mora biti naš zaupnik, najboljši prijatelj, oseba, s katero preživljamo prosti čas, mentor, hkrati pa naj nas zabava in ne razočara. Ko je zveza pridobila religiozni status, sta mož in žena prevzela božje mesto s svojo sposobnostjo zadovoljitve človeškega srca.


COUPLE PRAYING

Preberite še:
5 predlogov, če imate težave s skupno zakonsko molitvijo in raje molite v tišini

Odnos, ki hrani

Da bi odnosu priskrbeli tisto, kar ga hrani, moramo nahraniti tudi sebe. Pri tem zagotovo pomagajo zdravilni in tesni odnosi z Bogom. Pomagajo tudi prijateljstva in poznanstva, v katerih lahko najdemo skupnost v različnih vidikih našega življenja. Na primer nekdo, s katerim lahko lovite ribe, ker vaše žene to ne zanima, ali krog ljubiteljev kvantne fizike, če je vaš mož humanist.

Še posebej pomagajo dragocena prijateljstva, ki nas vlečejo navzgor. Pomagajo nam, da sami sebe sprejmemo. Včasih boste potrebovali lastno terapijo, da boste poskrbeli za najtežje notranje konflikte in čustvene bolečine.


BRIDE AND GROM

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko katoličana skleneta zakonsko zvezo?

Če se prikrade osamljenost …

Če se v zakonu počutite osamljene, najprej preverite, od kod občutek izhaja. Če gre za razlike, je dobro razbrati, iz česa izvirajo. Ali vidimo, da partner misli in deluje drugače kot v preteklosti? Ali tako namerno ravna, da bi nam nasprotoval? Ko razlikam dodamo sprejemanje, prijaznost in radovednost, nas te ne oddaljujejo več. Bolj kot razlike nas izolirata sovražnost in predpostavka, da nam druga oseba želi slabo. Najpogosteje ta oseba le ne ve, kaj je tisto, kar sami čutimo, da potrebujemo.

Včasih je potrebna reorganizacija. Pomagamo si lahko z urnikom, da vanj vključimo čas, ki ga preživljamo skupaj. Vendar urnik ne bo pomagal, če so skupni trenutki polni očitkov, ki nas še bolj oddaljujejo. Če v zakonu doživljate osamljenost, ugotovite, kaj vam to govori o vas samih. Podpirajte sebe, tako kot želite, da vas podpira drugi. Cenite se, zahvalite se, poskrbite zase. Šele to lahko postane zdravilo, ki bo spremenilo situacijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


BABY

Preberite še:
10 čudovitih imen italijanskih svetnic za deklice
Preberite še:
Telefon pogosto odvrača vašo pozornost? S to molitvijo boste ostali osredotočeni!


Sad Child

Preberite še:
Morala bi biti hvaležna, toda …

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.