Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Štiriletnik s pomočjo opornice prvič stal na nogah

Decek Seth

Peter Mcfadzean | Facebook

Kaja Zupanc - objavljeno 03/10/23

"Nismo si mislili, da bomo dočakali ta dan"

Seth McFadzean je štiriletni deček z zelo hudo obliko skolioze, zaradi katere ima slabši mišični tonus po vsem telesu. Ob rojstvu je bil eden od sedmih zabeleženih primerov posameznikov na svetu s to boleznijo.

Staršema Cerrie in Petru so zdravniki povedali, da se zaradi hude skolioze sin nikoli ne bo postavil na lastne noge. Vendar mu je to, zahvaljujoč posebni opornici, uspelo.

“Bil je zelo brezvoljen in imel je težave pri hranjenju. Premestili so ga na oddelek za novorojenčke, kjer je preživel 12 tednov, medtem ko so opravljali različne preiskave in ugotavljali diagnozo,” se spominjajo starši.

Trenutno je Seth še dovolj majhen, da ga starši lahko dvignejo, kadar se želi z invalidskega vozička premakniti na drugo mesto, na primer v posteljo, avto ali pod tuš. Ko bo starejši, bo za premikanje potreboval dvigalo.

“Pokončna drža je izjemno pomembna za njegovo zdravje črevesja, mehurja in kosti, zelo pomembna pa je tudi s psihološkega vidika, saj mu omogoča boljšo interakcijo z družino in prijatelji,” je dejala Mhairi Johnston, strokovnjakinja, ki je izdelala dečkovo opornico.

Čudežna obleka

Obleka Iron Man, kot so poimenovali opornico, je Sethu omogočila, da je prvič v življenju stal popolnoma pokonci. “To je bil velik trenutek za našo družino,” so povedali starši.

“Jokali smo od sreče, saj si nismo mislili, da bomo dočakali ta dan.”

Seth si zelo rad nadene opornico, saj je v njej podobno visok kot njegov starejši brat.

Iskanje rešitev za sinovo prihodnost

Starša Carrie in Peter McFadzean sta dolgo iskala načine, kako Sethu pomagati pri vstajanju, da bi mu olajšala življenje, predvsem ko bo starejši.

“Preizkusili smo različne hodulje, različne stoječe pripomočke, vendar je vse od naštetega sovražil,” je povedala mama. Ko je dobil stoječo opornico, je bila njegova reakcija povsem drugačna. “Bil je srečen,” je dodala.

Cilj je, da Seth ob pomoči staršev vsak dan uporablja opornico od 10 minut do ene ure.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.