Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deček papežu poslal risbo in fotografijo, on pa se je odzval z nepozabnim sporočilom

LETTER

Gentileza José Calderero

Dolors Massot - objavljeno 01/06/22

Sedemletni Diego je želel poslati risbico papežu. Njegov oče José Calderero je zraven pripisal še nekaj besed in dodal fotografijo, na kateri je Diego z dedkom. Papeževega odziva niso pričakovali

Papež Frančišek je odpisal sedemletnemu španskemu dečku, ki mu je nekaj dni pred tem poslal svojo risbo, na kateri je bila vidna podoba vstalega Jezusa. V priloženem pismu je Diegov oče napisal še nekaj o nogometu, starih starših, družini … A kaj je pravi razlog za papežev odziv?

Diegov oče, novinar José Calderero, je bil tisti, ki je imel idejo, da bi pisal svetemu očetu. “Delam pri spletnem tedniku Alfa in Omega v Madridu,” pojasnjuje José. “Direktorja in namestnika direktorja so povabili na predstavitev knjige založbe Claret v Rimu, srečali pa so se tudi s papežem. Zato sem pomislil, da bi bila to zlata priložnost, da mu pošljem sporočilo naše družine.”

“Diegu, najstarejšemu od mojih treh otrok, sem rekel: ‘Zakaj ne narišeš nekaj za papeža in mu risbo pošljemo?” Fant je prerisal sliko Vstalega iz ene od svojih knjig in mi jo dal. “Papežu moraš kaj razložiti, napiši mu nekaj vrstic,” je rekel Diegu, a se je ta že igral z žogo.” Zato se je oče odločil dodati svoje pismo in fotografijo: izbral je fotografijo, na kateri je Diego z dedkom.

“Dedek je velik ljubitelj nogometa”

“Želel sem se zahvaliti papežu Frančišku za besede, ki jih je pred kratkim namenil odnosu med starimi starši in vnuki. Pojasnil sem, da eden od Diegovih starih staršev živi več kot 400 kilometrov stran. Je zelo goreč nogometni navijač, kot papež.”

LETTER

“Papežu sem razložil čudovito povezavo, ki jo vidim med Diegom in dedkom. Moj tast ga zna vzgajati na čudovit način, ki je drugačen od najinega z ženo. Med igranjem klepetata, se smejita in govorita o življenju. Moj tast mu ne govori, kaj naj naredi, ampak se z njim pogovarja o življenjskih stvareh na povsem naraven način. Občudovanja vredno je, kako to počne, in to sem želel posredovati papežu.”

To je bil odgovor papeža Frančiška Diegu: “Hvala za risbo, ki si mi jo poslal, in pozdrave, ki si mi jih poslal prek svojega očeta. Zelo me je razveselilo spoznanje, da vsakič, ko srečaš svojega dedka, resnično uživaš v igranju nogometa z njim. Predstavljam si, da se imata takrat oba zelo lepo.”

Glede nogometa je José papežu duhovito razložil, da je njegov dedek oboževalec nogometnega kluba Barcelona in da je to ljubezen vcepil tudi vnuku. “A živimo v mestu, kjer se navija izključno za Real Madrid! Zato smo morali nadzorovati dedka pri prenašanju ljubezni do Barcelone svojemu vnuku,” se pošali.

“Hvala, ker molite zame,” pa nadaljuje papež v svojem pismu. “Molil bom zate in za vso tvojo družino.”

Sporočilo za malega prijatelja Diega

Papeževo sporočilo se s tem ni končalo. José mu je v pismu pojasnil, da ima Diego prijatelja Matea, ki je star 10 let. Njegov oče je umrl pred dvema letoma, mama pa ima raka na prsih. “Diego in Mateo sta zelo tesna prijatelja, saj sta tudi soseda.”

Mateovo mamo so operirali in José je prosil papeža, naj moli zanjo. Papež je v pismu dejal:

“Molim tudi za Matea: prepričan sem, da bo njegov oče iz nebes Jezusa prosil za zdravje njegove matere Raquel. Molil bom tudi zanjo.”

LETTER

Nato se je poslovil:

“Naj te Jezus blagoslovi in ​​Sveta Devica naj skrbi zate. Z bratskimi pozdravi, Frančišek.”

“Že prej smo molili za Raquel,” pravi José. Operacija pa je, hvala Bogu, potekala dobro.

Mnogo je stvari pri papeževem delu za podporo družini in predvsem starim staršem, za katere se mu želi José zahvaliti . “Opominja nas, da starejši niso odpadni material. Spodbuja dialog med generacijami. Zelo so mi všeč njegove besede: ‘Ko stari starši predajajo svoje sanje, mladi nehajo gledati v pametni telefon.’ Res je namreč, da so mladi prilepljeni na ekrane, in vidim, kako stari starši pomagajo pri tem problemu.”

Kaj bo naredil José s pismom? “Ženi sem rekel, da ga bom dal v okvir,” se nasmehne.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.