Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Presenetljiva so pota Gospodova: poroka, ločitev, nato pa je postal duhovnik

Pe. Peter Julia

Immaculate Conception Catholic Church | Facebook

Peter Julia

Francisco Vêneto - objavljeno 11/09/23

Duhovnik Peter Julia iz lastne izkušnje ve, da so Božje poti fascinantne in presenetljive

Morda se zdi komu nenavadno, da je eden vodilnih ljudi v nadškofiji razvezan moški, to se dogaja v ameriški nadškofiji Portland v zvezni državi Oregon. Še bolj nenavadno pa je, da je ta ločenec tudi katoliški duhovnik.

Izkazalo se je, da je ta nenavadna poklicna pot pomagala očetu Petru Juliji pri bolj poglobljenem usklajevanju nadškofijske službe za poklice, saj iz izkušenj ve, da so lahko Božje poti neverjetno presenetljive.

Med svetovnim dnevom mladih 2023 v Lizboni je svojo zgodbo povedal v intervjuju za Katoliško tiskovno agencijo (CNA), v nadaljevanju pa navajamo nekaj poudarkov njegovega pričevanja:

Poroka

“Kot veliko mladih mojih let sem menil, da sem poklican v zakon, in sem se poročil, kar je bil za tiste, ki me poznajo, velik šok. Poročen sem bil tri leta, nato pa sem se ločil. To je nekaj, kar doživlja veliko ljudi, pa naj gre za otroke ločenih staršev ali ljudi, ki so se ločili. Neverjetno je, kako lahko samo Bog iz težke situacije prinese nekaj velikega in dobrega. In prav to je storil z mano.”

Ničnost

Ko je Peter začel postopek za ugotovitev ničnosti svoje zakonske zveze, je spoznal očeta Georgea Wolfa iz katedrale Marijinega brezmadežnega spočetja v Portlandu.

“Začel se je ukvarjati z mojim primerom, jaz pa sem vedno pogosteje hodil k maši. Med postopkom za ugotovitev ničnosti sem tako pogosto hodil k maši, da mi je rekel: ‘Ali bi bil rad član pastoralnega sveta?’ Tako sem se jim pridružil.”

Poklicanost

Sodelovanje v pastoralnem svetu je Petra, ki je bil takrat star 30 let, spodbudilo, da je začel razmišljati o predaji svojega življenja Bogu.

“Pomislil sem, da sem morda zašel na kriva pota in da bi moral že od začetka ravnati drugače.” Leta 2012 je vstopil v semenišče in bil poslan na študij v Rim, kjer se je pripravljal na duhovniški poklic.

Osredotočenost na Boga

V svojem intervjuju oče Peter mlade povabi, naj se osredotočijo na cilj, ki je večnost z Bogom:

“Mislim, da svet ne ve, kam gre. Mislim, da ljudje ne vedo, da je njihova usoda biti z Bogom v nebesih. Če pa to vedo, morajo od zdaj do konca delovati tako, da svoje življenje resnično usmerijo k temu cilju. Svet je lačen. Svet je zmeden. Toda če se pustimo nahraniti Gospodu in vemo, kam gremo, je to tisto, kar potrebujemo, saj bo on poskrbel za vse drugo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja AleteiePrevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.