Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Doživetje za vse generacije: Rimljani v Ljubljani

MGML; objava o Rimljanih

Blaž Gutman

Poskusi se kot arheolog tudi ti.

MGML | 07/09/23
Potepajte se z Emonci na brezplačnem družinskem festivalu Rimljani v Ljubljani v soboto, 16. septembra, med 14. in 18. uro na več lokacijah v mestu

Pokukajte v grobove, ustvarjajte, plešite, muzicirajte, se bojujte in igrajte! Na šestih prizoriščih odtisnite žig in sodelujte v nagradnem žrebu. Dolžino obiska in vrstni red posameznih lokaciji si lahko časovno organizirate po lastnih željah. Celotno pot boste lahko doživeli v približno treh urah. Več na: www.rimljanivljubljani.si.

Tretja izvedba družinskega festivala

Na festivalu bodo vsebine zase našli tako najmlajši radovedneži kot njihovi starejši bratje, sestre in prijatelji pa tudi starši, skrbniki in starejši, saj ustvarjalci dogodka na interaktiven, sodelovalen in kreativen način spodbujajo odnos do kulturne dediščine, zgodovino predstavljajo s prilagojenimi vodstvi, ustvarjalnimi, delavnicami, izkušenjskim učenjem, spodbujanjem soustvarjanja in krepitve medgeneracijskih in družinskih vezi.

MGML; objava o Rimljanih
Maski rimskega gledališča

Kaj se bo dogajalo in kje?

I. RIMLJANI ZAVZAMEJO MUZEJ

Vstopite v muzejsko podzemlje in odkrijte skrivnosti antike! V družbi Rimljanov vas čaka živahno emonsko dogajanje. Igrajte z nami namizne igre, kakršne so poznali od začetkov civilizacije. Lokacija: Mestni muzej Ljubljana.

II. PUER QUI VIXIT: HARRY POTTER IN LATINŠČINA

Čarovniški svet je poln latinščine – a le, če veste, kje iskati … Staknili bomo glave in skupaj poiskali antični izvor različnih imen, čarobnih urokov in poimenovanj fantastičnih živali, ki jih najdemo v knjigah o mladem čarovniku. Lokacija: Rimski forum, Ferantov vrt – za frizerstvom Mič styling.

III. RIMSKE IGRE IN OBLAČILA

Na dvorišču muzeja bomo igrali igre na prostem, kot so jih poznali že Rimljani: za metanje žoge, ciljanje v tarčo in kakršnokoli skakanje nismo nikoli premajhni ali preveliki! Prav tako ne za modne smernice, četudi so rimske. Lokacija: Narodni muzej Slovenije.

IV. RAZIGRANI EMONSKI MOZAIK

Rimljanka Honorata vam bo razkazala prekrasne mozaike, s katerimi sta bila okrašena molilnica in krstilnica, ki sta nekdaj stala poleg njene hiše. Njihovo sodobno različico boste lahko ustvarili na igrivi delavnici. Lokacija: Zgodnjekrščansko središče.

V. MELODIJE Z OLIMPA

Rimski svet je bil na vsakem koraku poln glasbe – o glasbilih in glasbenikih govorijo tudi številni antični miti. Prisluhnite jim ob spremljavi rekonstruiranih antičnih glasbil. Lokacija: Emonska hiša.

VI. UBRANIMO EMONO

Pozor! Barbari napadajo južno emonsko obzidje! Mesto potrebuje spretne vojščake, ki bodo branili njegove mogočne zidove. Zato čelado na glavo, gladij v roke in brž v uk k spretnim rimskim legionarjem! Lokacija: Rimski zid.

MGML; objava o Rimljanih
Borili se bomo kot rimski vojaki.

Utrinki udeležencev preteklega leta

  • Krasno! Zelo lepo predstavljeno in vsega je bilo dovolj. Dobra predstavitev, fino povezovanje preteklosti in sedanjosti. Mi smo potrebovali več kot tri ure. Všeč nam je bilo vse. Predvsem glasbeni del, ob zidu in ustvarjanje z glino.
  • Zelo poučno. Misliš, da poznaš Ljubljano, potem pa ugotoviš, kaj vse skriva.
  • Všeč mi je bil duh časa, domišljene zgodbe, živa zgodovina. Odlično ste se potrudili. Vse pohvale.
  • Enkrat letno tak dogodek, prosim. Vsi smo uživali v dobrih igralcih, zanimivih predstavitvah, delavnicah, prijaznosti. Všeč nam je bil cel koncept.

Si želite še več?

Če vam je všeč ta dogodek, naj vam povemo, da se na lokacijah MGML programi za družine dogajajo vse leto. Preverite jih tukaj ali se naročite na e-obveščanje o aktualnih družinskih programih tukaj.