Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetna 102-letnica še vedno poučuje plavanje

splash in pool

Shutterstock | Wutiwong

Cerith Gardiner - objavljeno 31/08/23

Peggy Konzach že več kot 50 let pomaga drugim, kar je po mnenju znanosti ključnega pomena za njeno dolgo življenje

Ko človek dopolni 100 let, bi bilo precej razumljivo, da si želi malce odpočiti. Peggy Konzach iz ameriške zvezne države Oregon pa še vedno z veseljem ohranja svojo kondicijo in čas izkorišča tudi za to, da svoje znanje posreduje drugim.

Stoletnica se vsako jutro odpravi v krajevni bazen, kjer redno plava, in kljub temu, da je že zdavnaj presegla upokojitveno starost, plavanje še naprej tudi poučuje.

Častitljiva gospa, ki ima resnično veselje do življenja, je za ameriške medije povedala, da v domačem bazenu poučuje že od leta 1968. To je že toliko let, da je v tem času učila različne generacije iz istih družin.

“V tem preprosto uživam. Z njimi se igram. Ne delam, ampak se igram.”

Peggy je svoj poklic našla po naključju, ko je začela obiskovati krajevni bazen. Ko jo je prijateljica prosila, naj se udeleži tečaja plavanja za dojenčke, je privolila in vse drugo je zgodovina.

Ure plavanja niso koristne le za njene male učence, zelo dobro denejo tudi telesno še vedno izjemno vzdržljivi stoletnici:

“Zjutraj je to odlična spodbuda, da vstanem iz postelje in se pripravim. Še vedno tudi sama vozim: pripeljem se do bazena in tam preživim ves dopoldan.”

Za ohranjanje lastne kondicije pa Peggy, kadar ne poučuje, na dan preplava do 12 dolžin.

Nepričakovane koristi pomoči drugim

Čeprav Peggy trdi, da sta njen dejavni življenjski slog in zdrava prehrana ključnega pomena za njeno občudovanja vredno starost, lahko k njenim častitljivim letom prispeva tudi dejstvo, da svoj čas porablja za pomoč drugim.

Različne raziskave namreč kažejo, da pomoč drugim v življenju prinaša številne koristi; raziskava univerzitetnega kolegija v Londonu recimo opisuje, da prostovoljstvo “blaži osamljenost” in “preprečuje bolezni”, kar je ključnega pomena za dolgo življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.