Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bil sem pri spovedi in pozabil na svojo pokoro. Kaj naj storim?

Spoved confession

Tatjana Splichal | Družina

Mónica Muñoz - objavljeno 27/08/23

Ob koncu spovedi nam Bog odpusti grehe, duhovnik pa nam naloži pokoro. Kaj pa, če pozabimo, kaj nam je naročil?

Kristus, zdravnik duše in telesa, nam daje novo življenje v zakramentih uvajanja v krščanstvo. Toda to življenje lahko zaradi greha oslabi ali pa ga celo izgubimo. Zato Cerkev nadaljuje svoje delo ozdravljanja in zveličanja po zakramentih ozdravljenja: svete spovedi (ali zakramenta sprave) in bolniškega maziljenja.

Spoved in pokora

Potem ko si dodobra izprašamo vest, se pokesamo svojih grehov in trdno sklenemo, da ne bomo več grešili, se ustno spovemo pri duhovniku, ki podeljuje ta zakrament.

Ko nam podeli odvezo ter s tem odpusti naše grehe v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, nam naloži pokoro. To pomeni izpolnjevanje določenih spokornih dejanj (molitve ali dobrih del), da popravimo škodo, ki smo jo povzročili z grehom.

Pozabil sem svojo pokoro

Včasih smo malce raztreseni ali pa preprosto odlašamo in na koncu pozabimo, kaj nam je naročil naš spovednik. Kaj storiti v tem primeru?

Aleteia je za odgovor prosila p. Joséja Luisa Solísa Rincóna, cerkvenega pravnika, ki pravi takole:

V tem primeru ljudje seveda vedo, da jim je bila pokora naložena, tudi če se ne spomnijo, kaj je to bilo. Skoraj vedno pokleknejo pred Najsvetejše in tam kaj zmolijo. Če poznamo svoje duhovnike, že vemo, kateri od nas zahteva, da zmolimo rožni venec, in kateri, da zmolimo očenaš. Navadno je tako: če nekaj pozabimo, je to zato, ker gre za povsem običajno stvar.

Zato v tem primeru zmolite zdravamarijo ali očenaš, ko greste naslednjič k spovedi, pa duhovniku povejte, da si niste zapomnili pokore pri zadnji spovedi. Zaupajte mu, kaj ste zmolili namesto naložene pokore, in povedal vam bo, ali morate k novi pokori še karkoli dodati.

Pokora in povračilo

Glede na resnost greha in pokore, ki jo je treba opraviti, je škof Victor Alejandro Aguilar Ledesma za Aleteio povedal: “Pokora je naložena glede na greh. Ne pretvarjajte se, da morate zmoliti samo očenaš, če ste ukradli 5.000 evrov. Denar morate vrniti. Če ste razbili okno, morate zanj plačati; če ste o nekom govorili slabo, o tej osebi povejte nekaj dobrega in zanjo molite. Vzporedno z molitvijo je potrebno tudi povračilo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zakrament
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.