Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Simbolni pomen gosi, ki že stoletja živijo v barcelonski stolnici

Barcelona, Spain - June 4, 2011: In the cloister of the cathedral, 13 geese are guarding the tomb of Saint Eulalia, martyred by the Romans

Michele Vacchiano | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 22/08/23

Sv. Evlalija, znana tudi kot Evlalija Barcelonska, je bila mlada kristjanka, ki je živela v tretjem stoletju. Bila je gosja pastirica

Sv. Evlalija, znana tudi kot Evlalija Barcelonska, je bila mlada kristjanka, ki je živela v tretjem stoletju (v času Dioklecijanove vladavine) v mestu Barcino, današnji Barceloni, ki je bila takrat pod rimskim nadzorom. Skupaj z Marijo, Materjo usmiljenja, je sozavetnica mesta.

Izročilo pravi, da je Evlalija, ki je pasla gosi v vasici Sarrià (danes je to prestižna soseska blizu zahodnega dela Barcelone, takrat pa vasica na obrobju obzidanega mesta), kljub poskusom rimskih oblasti, da bi zatrla krščanstvo na tem območju, odkrito izpovedovala svojo krščansko vero.

Čeprav je bila stara komaj 13 let, se svoji veri ni bila pripravljena odreči. Še več: pobegnila je od doma in odšla v mesto znotraj obzidja, poiskala upravitelja in zahtevala, naj neha preganjati kristjane. Upravitelj pa je dekle obsodil na 13 mučenj – eno za vsako leto, ki ga je preživela kot kristjanka.

Evlalija je prestala vseh 13 mučenj – vključno s križanjem na križu po vzoru sv. Andreja (crux decussata). 12. februarja 303 je bila naposled obglavljena. Legenda pravi, da je iz njenega odrezanega vratu (nekateri trdijo, da iz ust, ko je izgovarjala zadnjo molitev) priletel golob.

Njene posmrtne ostanke, ki so bili dolgo časa pogrešani, je leta 878 našel škof Frodoino v cerkvi Santa Maria de las Arenas – današnji baziliki Santa María del Mar. Njene relikvije so slovesno prenesli v stolnico, dekletove posmrtne ostanke pa so pokopali v njej posvečeni kripti. Odtlej v posebnem prostoru v križnem hodniku stolnice hranijo 13 gosi kot poklon pogumni mladi gosji pastirici.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetnikiživali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.