Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Marija je glavna priprošnjica, ki rada uslišuje, tudi nemogoče stvari”

Citati o mariji

Aleteia Slovenija

Aleteia Slovenija - objavljeno 15/08/23

Kakšen pa je vaš odnos do nebeške matere?

Nekaj posameznikov, nekateri so bili v preteklosti že naši sogovorniki, smo ob današnjem prazniku povprašali, kakšen je njihov odnos do nebeške matere Marije in kako jo doživljajo.

O Mariji so povedali naslednje:

Tilen Natek, mladenič, ki je iz domačega kraja poromal na Brezje in vse do Triglava:

“Marija je za nas katoličane eden vidnejših likov. Ona je lik, na katerega najprej pomisliš, ko gre kaj narobe. Mislim, da ima v mojem življenju velik pomen in tudi sam se, ko mi gre v življenju kaj narobe, obrnem nanjo.”

Tilen Natek

Saška Ocvirk, urednica Celjske Mohorjeve družbe:

“Marija me ‘obiskuje’ skozi knjige. Nazadnje skozi vojni roman Branka Cestnika Pogovori z njo, kjer se Jakob Špilek, mobiliziranec v nemško vojsko, leta 1945 pod Marijinim plaščem iz Normandije vrača domov, in skozi letošnje šmarnično branje o mističnih doživetjih in videnjih Magdalene Gornik.

Ampak zares dotaknila se me je skozi drobno knjižico devetdnevnice Marija, ki razvezuje vozle. Ker se me najbolj dotakne kot mame. Staršem takih ali drugačnih vozlov pač ne zmanjka. Marija pa jih pomaga razvezati tudi s kakšnim manjšim čudežem.” 

Saska Ocvirk

Čudovite misli o Mariji:


sestra karmeličanka iz Mirne Peči:

“Ko je moja mama v veliki stiski ugotovila, da me nosi pod srcem, se je umirila v trenutku, ko me je izročila Mariji. Z Marijo dolgo časa nisem imela osebnega odnosa, nisem je razumela. Od ključnega dogodka, ko mi je ‘spregovorila’ prek podobe Marije Pomagaj, je najin odnos oživel. Odtlej je vsakič, ko pogledam Njeno podobo, Ona tu živa, zame, gledava se in si zelo veliko poveva z očmi.

Predvsem vsak večer posedim pred Njo in se ji zahvaljujem. Vsako stisko izročim v Njene roke in vsakič mi s pogledom pove, da je to zdaj njena zadeva. Ne predstavljam si življenja brez Nje. Ona je zagotovo najlepše, kar ima zemlja, in čutim, kako je tudi Jezusu všeč ta misel. Ob najinem prvem srečanju mi je obljubila, da bo poskrbela zame. Vsak dan se ji zahvaljujem, da me je pripeljala v Karmel, v svojo hišo in v svoj vrt, ki je poln Nje.”

KARMELIČANKE MIRNA PEČ

Matic Vidic, pastoralni asistent znotraj Vojaškega vikariata:

“Marija je naša nebeška mama, vendar najprej je bila mama Jezusu. Biti mama ni enako biti posesivna žena ob otroku. Marija je dovolila Jezusu, da je odkrival življenje, dopuščala in podpirala je, da je sledil svojemu poslanstvu, razvijal svoje talente in darove ter nasploh živel Sinovstvo. Omejevala ga je toliko, da je spoznal pomen svobode, in dopuščala uporništvo, ki mu je pomagalo pri odraščanju v odgovorno osebo.

Marija bi danes Jezusa zagotovo poslala med vojake, saj bi njena materinska srčna modrost uvidela, kakšna vrednost je za življenje, da se mladostnik nauči premagovati napore, preseči svoje želje in potrebe, dostojno prevzeti krivdo in razviti duhovne razsežnosti, kot sta samopozaba in samopreseganje. Dobra mama lahko vzgoji le dobrega sina.”

matic vidic

Zakonca Lojze in Pija Frelih:

Pija: Ko sem prejela zakramente, mi Marija ni bila tako blizu. Bližje sta mi bila Jezus in Sveti Duh. Ko pa sem prišla živet na Kurešček, mi je Bog počasi začel odstirati pomen Marije kot prve in največje priprošnjice pri Bogu. Zame je tik pod Jezusom. Vsakodnevno živim z njenimi sporočili.

Lojze: Meni Marija ogromno pomeni že od otroštva. Ko sem kot ministrant ponesreči zlomil Marijin kip, sem mislil, da bom šel v pekel. Imel sem zelo živo in iskreno vero. Potem sem jo za nekaj časa izgubil. Menim, da je Marija glavna priprošnjica, ki rada uslišuje, tudi nemogoče stvari. Je zelo močna zastavnica besede pri Jezusu.

pija, lojze frelih

Priporočite se Mariji s katero od molitev:


Nejc Podobnik, glasbenik in skladatelj:

“Marijin zgled me izziva. Ali se upam odpovedati svoji viziji sveta in se podrediti Božjemu načrtu? Ali si upam zavrniti bogove tega sveta, se v zaupanju odzvati na povabilo Boga in vstopiti v Njegovo zgodbo?”

Nejc Podobnik

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.