Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 papeževih nasvetov mladim

Group of happy young people have fun together while walking in park on warm summer evening

Studio Romantic | Shutterstock

Lucija Rifel - objavljeno 15/08/23

Papež Frančišek mlade pogosto nagovarja. Zbrali smo nekaj njegovih misli

Kaj mladim sporoča papež Frančišek?

1Bodite glasni

“Skrenite z uhojenih steza, pojdite proti toku, razkrivajte krivice, bodite revolucionarji, učenci, oznanjevalci, prinašalci Jezusove vesele novice svojim sodobnikom in prijateljem. Bodite glasni, ne bojte se zastavljati vprašanj, ob katerih morajo ljudje razmišljati! Ne bojte se, če vas je malo in ste razkropljeni. Evangelij vedno zraste iz majhnih korenin. Naj se vas sliši! Kričite! Ne sicer z glasom, pač pa s svojim življenjem, s svojim srcem, da boste znamenje upanja za obupanega, roka, ki se steguje k bolnemu, prijazen nasmeh tujcu, pozorna podpora osamljenemu.”

2Sreče ne povezujte s kavčem

“V življenju obstaja pasivnost, ki je zelo nevarna in jo stežka zaznamo. Vedno znova opozarjam na pasivnost, ki se naseli v nas, ko srečo zamenjujemo s kavčem. Da, verjeti, da potrebujemo dober kavč, da bi bili srečni … sodoben kavč z masažo, da lahko zaspimo, kavč, ki nam zagotovi ure miru, da se preselimo v svet videoiger in računalnika … Toda ko izberemo udobje, ker srečo iščemo v potrošništvu, plačamo neverjetno visoko ceno: izgubo svobode!”

3Pustite sled

“Nismo prišli na svet, da bi vegetirali, živeli lagodno in da bi udobno spali na kavču. Prišli smo iz drugega razloga – da pustimo sled. Naj Kristus preoblikuje vaš naravni optimizem v krščansko upanje, vašo energijo v moralno krepost, dobro voljo v iskreno nesebično ljubezen. To je pot, na katero ste poklicani, tako bo vaša mladost postala dar za Jezusa in svet.”

4Ne pustite si vzeti veselja in mladosti

“Ohranite živo veselje, kajti to je znamenje mladega srca, ki je srečalo Gospoda. In če boste ohranjali to živo veselje in ostajali z Jezusom, vam ga nihče ne bo mogel vzeti (prim. Jn 16,22). Ogenj Jezusove ljubezni daje prekipevajoče veselje in lahko vžge ves svet. Kako vam torej ne bi uspelo spreminjati sveta? Dragi mladi, vi niste ‘naša prihodnost’, kot smo vajeni reči. Vi ste sedanjost! Niste Božja prihodnost, ampak ste Božji zdaj! Bog vas kliče v vaše skupnosti, v vaše kraje, da uresničite sanje, ki jih ima za vas!”

COUPLE
Preberite še:Treba se je veseliti

5Drznite si sanjati velike reči

“Ne bojte se prihodnosti. Drznite si sanjati velike reči. ‘Vstani!’ pomeni tudi ‘sanjaj’, ‘tvegaj’, ‘zavzemi se za spreminjanje sveta’, razplamtuj svoje upanje in želje, motreče opazuj nebo, zvezde in svet okrog sebe. Vstani in postani to, kar si.”

6Sprejemajte drzne odločitve

“Ne bojte se prisluhniti Svetemu Duhu, ki vam namiguje drzne odločitve, ne obotavljajte se, ko vest od vas zahteva tveganje, da bi šli za Učiteljem. Zaslon ostaja osvetljen, toda naše življenje predčasno usahne. Na stežaj odprite vrata svojega življenja. Svoj čas in prostor zapolnite s pomenljivimi odnosi, resničnimi ljudmi, s katerimi boste delili pristne in konkretne izkušnje vsakdanjega življenja.”

7Vedno se pogovarjate z Jezusom …

“Pojdite Jezusu naproti, bodite z njim v molitvi, zaupajte se mu, zaupajte svoje življenje usmiljeni ljubezni. Vedno se pogovarjajte z Jezusom, v dobrem in slabem, ko delate dobro in ko delate slabo. Ne bojte se Jezusa! To je molitev.”

8… in oznanjajte na kolenih

“Oznanja se na kolenih. Bodite možje in žene molitve. Brez nenehnega stika z Bogom oznanjevanje postane dejavnost. Oznanjevati pomeni pričevati: ‘Jaz živim tako, ker verujem v Jezusa’; s tem v drugem prebudim radovednost, da me vpraša: ‘Zakaj to počneš?’ In na to kristjan odgovori: ‘Ker verujem v Jezusa Kristusa in ga ne oznanjam samo z Besedo, ampak predvsem s svojim življenjem.'”

9Bodite ambasadorji miru

“Človeštvo je v veliki nevarnosti. Bodite ambasadorji miru, da bo svet znova odkril lepoto in ljubezen, znal živeti skupaj, v skupnosti in solidarnosti. Vera nas potopi v njegovo ljubezen, ki nam daje varnost, moč in upanje. Ko je Bog navzoč v naših srcih, v nas zavladajo mir, nežnost, prijaznost, pogum, umirjenost in veselje, vse to so sadovi Svetega Duha.”

10Spoznavajte svoje korenine: prisluhnite modrosti starejših

“Mladost je krasna, toda večna mladost je nevarna iluzija. Tudi starost je pomembna – in lepa. Dovolite, da vas razsvetlijo nasveti in pričevanja starejših. Navežite stik s koreninami, pogovarjajte se s starejšimi osebami, svojimi predniki. Namreč pod dobrohotnim in pozornim pogledom starejših zrastemo v trdne in zrele osebnosti, sposobne za vsakodnevne boje.”

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
mladipapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.