Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 9. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Največja vrtača na svetu, ki jemlje dih

VENEZUELA

Larry Ojeda-CC BY-SA 3.0

#image_title

Macky Arenas - objavljeno 12/08/23

Največja in najstarejša vrtača na svetu se nahaja na vrhu planote v venezuelski džungli in jemlje dih

Vrtača Sima Humboldt se nahaja na planoti Sarisariñamo, na višini 2.300 metrov, v istoimenskem narodnem parku zvezne države Bolivar. Ni edina vrtača v venezuelski džungli, vendar s svojo prostornino 18 milijonov kubičnih metrov velja ne le za najdaljšo in najglobljo na planetu, temveč tudi za najstarejšo!

Čudež narave

Vrtačo, ki izvira še iz predkambrijskega (najstarejšega) geološkega obdobja, sestavlja predvsem kremen, čeprav vsebuje tudi druge minerale, kot so granat, grafit in celo zlato.

Če bi obstajal le en kraj za premišljevanje o Stvarniku, bi bila to verjetno omenjena vrtača. To pa lahko potrdijo le raziskovalci, saj je dostop do nje omejen. Najbližja cesta se konča na stotine kilometrov stran, zato je mesto dostopno zgolj  s helikopterji.

Izgubljeni svet …

Leta 1912 so sira Arthura Conana Doyla, avtorja zgodb o Sherlocku Holmesu, poročila o planoti Sarisariñama navdihnila, da je napisal svoj slavni roman Izgubljeni svet, v katerem pripoveduje zgodbo o odpravi na planoto v porečju Amazonke v Južni Ameriki, kjer še vedno živijo prazgodovinske živali.

Ogromno venezuelsko vrtačo so zaradi težke dostopnosti odkrili šele leta 1961; prvič jo je opazil pilot Harry Gibson.

View this post on Instagram

A post shared by Venezuela de Ayer 🇻🇪 (@venezueladeayer)

Geološka skrivnost

Na ozemlju Venezuele je veliko naravnih čudes, med njimi je Sarisariñama, ena najbolj izoliranih planot v državi. Odlikuje se po štirih vrtačah, ki še vedno predstavljajo geološko skrivnost in ponujajo zavetje nenavadnim podzemnim ekosistemom. Tu jaguarji sobivajo s praprotmi, orhidejami in bromelijami.

V želji, da bi zaščitili te edinstvene vrtače, je bilo najdišče leta 1978 razglašeno za narodni park.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.