Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dekle na maturantski ples pospremilo fanta z Downovim sindromom in mu izpolnilo njegove sanje

Chłopiec z zespołem Downa poszedł na bal maturalny

Alexandria Salazar | Facebook

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 31/07/23

Udeležba na maturantskem plesu je bila njegova velika želja

Maturantski ples, prežet s svečanimi oblekami in čustvi mladih, ki vstopajo v odraslost, je pomemben dogodek tako za najstnike kot njihove starše.

O njem je sanjal tudi James, ki ima Downov sindrom in si je kljub velikim življenjskim preizkušnjam vedno prizadeval biti kot njegovi vrstniki. Zaradi njegove diagnoze pa ga na ples ni želelo spremljati nobeno dekle. Povabilo je sprejela šele Alexandria Salazar.

Dekle je fotografijo z Jamesom, posneto tik pred maturantskim plesom, objavilo na Facebooku in jo pospremilo z ganljivimi besedami:

“James me je povabil, da bi ga spremljala na maturantski ples. Ima Downov sindrom, zato ga nobena druga ni hotela spremljati. Ko me je povabil, sem, ne da bi dolgo razmišljala, odgovorila, da bom seveda šla. Nato me je poklicala njegova mama. Jokala je in se mi začela zahvaljevati. Ponudila je, da plača mojo obleko, frizerko in vizažistko, ker je vedela, da nihče noče na ples z njenim sinom. Uspelo mi jo je prepričati, da to res ni potrebno in da ga bom z veseljem spremljala. Potem sem šla v sobo k mami in ji v joku vse povedala …

V čast mi je bilo iti na ples z Jamesom. Na plesu mi je bilo najprej težko uživati, ker je bil James povsod po malo. Nato sem pomislila: to je navsezadnje njegov maturantski ples, ne moj. Delala sva tisto, kar si je želel, in sva se res super zabavala. Iskreno lahko rečem, da je bil od vseh štirih maturantskih plesov, ki sem se jih udeležila, ta najboljši!”

Alexandria je poudarila, da z Jamesom ni šla na ples iz usmiljenja, ampak iz prijateljstva. Tudi James ni pričakoval usmiljenja ali sočutja, temveč empatijo in prijaznost.

“Upam, da bo Bog nagradil njeno prijaznost s čudovitim in srečnim življenjem”

“Odlična zgodba! Čudovito dekle si in zelo sem vesel, da sta se oba imela lepo.”

“Moj mož je upokojeni specialni pedagog, zato sva imela stike s temi izjemnimi mladimi fanti in dekleti. Z gotovostjo pišem, da v srcih ljudi z Downovim sindromom ni niti kančka zlobe. Zelo sem ponosna na to lepo mlado damo, ki je pristala na to, da je brez obotavljanja sprejela povabilo tega fanta.”

 “Upam, da bo Bog nagradil njeno prijaznost s čudovitim in srečnim življenjem in bo še naprej nesebična. Lepota te mladenke je edinstvena, tako znotraj kot navzven. Bog naj te blagoslovi in bodi vedno takšna, kakršna si!” se glasi le nekaj komentarjev na Faceboku.

Na fotografijo, ki jo je delila Alexandria, se je odzvala tudi Jamesova sestra Annie.

“Živjo, Alex. Sem Jamesova sestra. Ne morem opisati z besedami, kako smo bili veseli, ko si sprejela Jamesovo povabilo na ples. Pravzaprav, ko je James začel govoriti o svojem maturantskem plesu, sem bila skupaj s starši zelo žalostna in polna čustev, ker nismo vedeli, kako Jamesu povedati, da bo moral na maturantski ples sam ali pa ostati doma. Upali smo, da bo James nekega dne spoznal kakšno dekle in šel z njo na zmenek, vendar si nismo mislili, da bo katera kdaj na to pristala. Tako smo veseli, da smo se zmotili. Še danes James zažari, ko deli svojo zgodbo o maturantskem plesu z drugimi, in vidi se, kako srečen in ponosen je, ko se pohvali s svojimi fotografijami z maturantskega plesa,” poudarja.

“Si neverjetna mlada ženska in upam, da veš, da naša družina zelo ceni tvoj odprt um in veliko srce ter da te globoko spoštuje in občuduje,” je še dodala Annie.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.