Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Osvežilni napitki za vroče poletne dni

thirsty woman holding glass drinks still water preventing dehydration

fizkes | Shutterstock

Mojca Koman - objavljeno 30/07/23

Poletje nas z visokimi temperaturami sili k večjemu vnosu tekočin

V toplejših dneh se veliko potimo in tako izgubljamo vodo, s čimer se hladimo. Brez tega mehanizma bi naš organizem tenko piskal. Kadar je vetrovno, je sicer poleti prijetneje in vročino lažje prenesemo, so pa takrat izgube vode večje, kar jasno in hitro opazimo, če pogledamo na svoj vrt – v vročem, vetrovnem vremenu je zemlja vsaj na površju izsušena.

Le kako ne bi bili izsušeni mi? Še večje so potrebe po vodi, kadar smo telesno aktivni. Morda res ne trenirate za maraton, a že pletje vrta, pa košnja trave ali obrezovanje mogočne žive meje, seveda tudi vsak malo daljši in hitrejši sprehod, kolesarjenje, plavanje ali pohajkovanje ob morju, to so v vročem poletju in tudi sicer dejavnosti, zaradi katerih potrebuje organizem več vode.

Potrebe po vodi so poleti večje in od povprečnih priporočenih 2,5 litra vode, ki jih potrebujemo običajno in v normalnih razmerah, količina hitro poskoči na štiri litre, celo na šest litrov vode na dan. Količina ni majhna, slej ko prej se nam voda upre, mnogi potem preskočijo na pivo in sladke pijače, ki žal le malo odžejajo in ne koristijo organizmu.

Kar se Janezek nauči, Janez pije

V zadnjih letih pomenu pitja vode namenjamo v medijih veliko besed, kar je hvalevredno in izjemno pomembno. Še največ dela je opravljenega pri vzgoji otrok, saj otroci s pitjem vode nimajo več nikakršnih težav, le redki še posegajo zgolj po sladkih pijačah. Otroci tudi pijejo več, ker smo jih odrasli na to navadili.

Danes ni več nenavadno, da v torbici nosimo plastenko z vodo, kar se starejšim še vedno zdi bolj ali manj nepotrebno. Zato se danes namenja veliko večji pomen pitju vode pri starejših, saj s tem preprečimo marsikatero zdravstveno težavo, od glavobola do raznih vnetij sečil, ki jih starejši hitro zamenjajo za bolečine v križu in običajne starostne težave.

Pogosto obiskovanje toaletnih prostorov in iskanje teh kar naprej in vsepovsod je prav gotovo nerodno in zelo zoprno, razumljiva (a škodljiva) posledica tega je, da pač pijejo manj.

Zaradi izgube vode s potenjem izgubljamo tudi minerale in zato je povsem na dlani, da zgolj pitje vode ni dovolj. Marsikdo misli, da s klobaso zadosti potrebam po mineralih, pa je žal v njej teh bolj malo, le velika količina soli, torej z njo zaužijemo natrij. Veliko mineralov je v vseh lupinah sadja in zelenjave – te naj bo v poletnih vročih dneh več.

Nekateri zato v hudi vročini pijejo pijače z minerali, t. i. izotonične pijače, ki jih prehranski svetovalci vsekakor svetujemo ob hudem potenju zelo športno aktivnim posameznikom in tudi vsem drugim ob povečanem naporu ter ob stresu.

Ob normalnem potenju pa povsem zadošča, da pijemo vodo in uživamo z minerali hranilno bogato hrano in predvsem raznoliko v vsakdanu (npr. zelenjavna juha, solate).

Čeprav si v vročini ledeno mrzlo pijačo hitro narišemo v mislih, priporočam pitje tekočine telesne ali vsaj sobne temperature. Odlična izbira je pitje mlačnega čaja. Pri nas je navada, da poleg vode iz vodovodne pipe poleti pijemo čaj. Metin čaj ohladimo do sobne temperature in ga pijemo čez dan.

Meta hladi organizem in je zato prva izbira v poletnih dneh. Radi imamo tudi rabarbarin, jabolčni in višnjev kompot, da si v prehrano dodamo še minerale in vlaknine. Tudi kompote pijemo oz. jemo ohlajene, saj so na voljo, kadarkoli začutimo suha usta, pravzaprav še preden to začutimo.

Organic cold refreshing lemonade drink

Različne pijače, različni učinki

Sladka lubenica, ki je obenem izjemno bogata z vodo, nas ohladi, prav tako tudi limona. Rezina limone v hladni vodi je osnova, z malo sladkorja in brizgom soka limone dobimo že pravo limonado, ki je sinonim za poletno osvežilno pijačo.

Podobno naredimo z limeto, pomarančo, nadgradnja temu je sok svežih kumar in nekaj listkov mete, ki jih poprej pomencamo med prsti. Ne le da si s tem popestrimo običajno vodo, obenem so ti dodatki vir hranil.

Lahko se poigramo in izberemo sveže sadje, ki ga v mešalniku povežemo z vodo ali z mineralno gazirano vodo. Lubenična hladna pijača je okusna in zelo osvežilna, podobno je z melono, malo bolj gosta z breskvami ali marelicami. Večji delež sadja in predvsem vlaknin v teh pijačah hitro opazimo kot usedlino na dnu kozarca, zato takšne pijače ponudimo z daljšo žličko, s katero si pijačo vsak pomeša kar sam.

Osveži nas tudi kefirjev ali jogurtov napitek s sadjem. Maline, robidnice ali borovnice pomešamo z mlečnim fermentiranim izdelkom, dodamo nekaj vode in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Napitek je obenem lahka hranljiva malica, seveda je takšen napitek treba spiti takoj.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
poletjezdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.