Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, ko nas v gorah preseneti nevihta

GRS Bohinj

GRS Bohinj

Kaja Zupanc - objavljeno 28/07/23

Varnost v gorah naj bo vedno na prvem mestu

V osrčju mogočnih gora, kjer se nebo zdi dosegljivo, se skriva edinstven svet, ki svojo lepoto in skrivnosti razkriva le pogumnim raziskovalcem. Vendar pa ne glede na njihovo čarobnost in očarljivost gore niso zgolj miren raj za avanturiste, ampak tudi prizorišče izjemno nepredvidljive in včasih nevarne sile narave: neviht.

Ste se že kdaj odpravili v gore v čudovitem sončnem vremenu, na poti pa vas je ujela nevihta? Poglejte si, na kaj morate biti pozorni, ko se znajdete sredi nevihte v gorah.

Gorska reševalna služba Bohinj svetuje:

Srečanje z nevihto v gorskih vrhovih ni le navadno vremensko dogajanje, temveč izkušnja, ki lahko v hipu preoblikuje idilično okolje v neizprosno bojišče.

Električni izpadi, močan veter, hudourniki in obilno deževje so le nekateri od elementov, ki jih prinaša gorska nevihta, in vse to lahko predstavlja grožnjo za tiste, ki se znajdejo v njenem objemu.

Varnost v hribih naj bo vedno na prvem mestu, zato:

  • Spremljajte vremensko napoved.
  • V gore se odpravite dovolj zgodaj, da ste popoldan, ko se razvijejo nevihte, že v varnem zavetju doma ali planinske koče.
  • V gore se odpravljajte ustrezno opremljeni, z visokimi pohodniški čevlji, razmeram prilagojeno opremo ter zemljevidom.
  • Izbirajte cilje, ki so prilagojeni vašim sposobnostim.

Uporabljajte koordinate

Ste vedeli, da lahko pomočjo vašega mobilnega telefona določite koordinato? Vse mobilne naprave imajo GPS lokator, s katerim lahko v aplikaciji z zemljevidom določite koordinato in s tem gorskim reševalcem močno olajšate delo.

Poglejte, zakaj je pomemben GPS lokator:

Reševalne akcije so v zadnjih dneh zelo naporne

V zadnjih dneh so gorski reševalci pravi junaki. Kljub nevihtam se morajo podati v gore in rešiti planince v nevarnosti. Svoje pričevanje o reševalni akciji, ki jo je GRS Bohinj doživel pred dnevi, je podal gorski reševalec Robert Klančar. Pričevanje si lahko preberete tukaj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.