Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 9. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kapelica pod Matterhornom, v kateri je molil Janez Pavel II.

Kapelica pod Matterhornom

Sanja Martinec

Tina Martinec Selan - objavljeno 26/07/23

Kapelica je premajhna, da bi lahko stopili vanjo, njena oblika pa se čudovito ujame z mogočnim Matterhornom v njenem ozadju

Če ste popotniška duša in vas pot kdaj zanese v Alpe, natančneje v dolino Aoste, se lahko na poti ustavite tudi v kraju Breuil-Cervinia. Poleg čudovitih pešpoti v poletnem času in smučarskih prog v zimskem času se kraj ponaša tudi s tem, da ima prečudovit razgled na Matterhorn.

V njegovi bližini (slabi dve uri lažjega vzpona) pa se nahaja zelo znana steklena kapelica, v kateri je molil tudi sveti papež Janez Pavel II.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Gre za kapelico Naše Gospe straže (Nostra Signora della Guardia), ki so jo zgradili leta 1994. Postavila jo je družina Bich in stoji na višini 2390 metrov nadmorske višine. Ima zanimivo stekleno in kovinsko konstrukcijo s kamnitimi detajli ter majhnim zvonikom. Kapelica je premajhna, da bi lahko stopili vanjo, njena oblika pa se čudovito ujame z mogočnim Matterhornom v njenem ozadju.

Leta 1996 so kapelico blagoslovili in jo poimenovali Kapelica Naše Gospe straže in svete Ane. Ker sveta Ana goduje 26. julija, se planinci in romarji vsako leto na ta dan zberejo pred kapelico, kjer obhajajo sveto mašo, molijo in prepevajo v čast Mariji in sveti Ani.

Jubilejnega leta 2000 se je na tem mestu ustavil tudi papež Janez Pavel II., ki se je želel pri kapelici nekaj časa zadržati v molitvi. Vpisal se je v knjigo romarjev ter Naši Gospe straže poklonil tudi rožni venec.

V kapelici se v spomin na papežev obisk nahaja njegova fotografija s tega kraja, zapisane pa so tudi njegove besede: “Ne bojte se! Odprite, pravzaprav na široko odprite vrata Kristusu.”

Ko je bil Janez Pavel II. leta 2014 razglašen za svetnika, so v kapelico postavili tudi njegov kipec, ki stoji poleg kipca Marije – Naše Gospe straže, na katero je obešen papežev rožni venec, ki ji ga je poklonil.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.