Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Zbogom in hvala, gospa Ljerka

ljerka-palovec-toplak-2.jpg

Lojze Grčman | Aleteia

Lojze Grčman - objavljeno 20/07/23

Poznal sem jo le nekaj tednov, ki pa so prinesli ure neprecenljivih pogovorov

O gospe Ljerki Palovec Toplak sem prvič prebral v članku prijateljice Alenke pred leti. Bila je dama, ki naredi vtis, ampak potem sem nanjo pozabil oziroma se na svojo željo sploh ni pogosto pojavljala v medijih. Vse do letošnje pomladi in večera, ko sva z Martinom Golobom gostovala v Mestni knjižnici Ljubljana. Pred dvigalom, ki vodi v dvorano, smo se srečali z dvema damama. To sta bili gospe Natalija in Ljerka. Ne glede na moj spomin za obraze, ki je polomija in me velikokrat potisne v strahovito zadrego, sem se je nemudoma spomnil.

Nad predstavitvijo knjige Na spletni prižnici in še posebej nad Martinovim likom je bila navdušena. Posvetilo in srečanje z Martinom je 98-letnico vzradostilo, kar je jasno in glasno povedala.

Najin edini nesporazum

Pocukal se jo za rokav za intervju, a izkazalo se je, da sva se napačno razumela. Intervju je zato posnet, a ni doživel objave. Namesto prgišča klikov in gotovo širokega zanimanja, ki bi ga pogovor izzval, sem dobil nekaj še bistveno dragocenejšega – ure neprecenljivih pogovorov, kot se je izkazalo, v zadnjih mesecih njenega življenja, s kljub svojim skoraj 99 letom tako bistro, iskrivo, modro in plemenito gospo. Neverjetno čilo tako v telesnem kot umskem in duševnem smislu. Zdela se mi je kot učiteljica življenja.

Ljerka in Martin:

Želela je biti obdana le s pozitivnostjo – mislimi, besedami, dejanji, ljudmi. “Ko me želijo obhajati negativne misli, se spomnim na kaj lepega in razmišljam o tem. Negativne misli vlečejo navzdol. Pozitivne dvigajo.” Še posebej je poudarila hvaležnost: “Tisti trenutek, ko rečeš hvala, se zavedaš, da stvar imaš. Ogromno ljudi pa le čaka, morda se jim zdi to, kar imajo, samoumevno. Z njo koristiš sebi, hvaležnost pa žari tudi iz tebe.” Izpisovala in sestavljala je misli o hvaležnosti in si skrbno označevala pomembne odlomke in navedke iz knjig.

ljerka-palovec-toplak-1.jpg

V njenem naslonjaču

Klepetala sva o njenem zanimivem življenju, ljubljenem možu, s katerim sta leta 2005 praznovala zlato poroko, in verjetno ni minila ura v dnevu, da se v obdobju po njegovi smrti ne bi spomnila nanj. Pripovedovala je o starših, prijateljih, o tem, da nikoli ni čutila pripravljenosti in želje, da bi postala mama. Prasnil sem v smeh, ko mi je dejala, da sem videti mladostno, in se čudila, ko sem stopal čez dve stopnici njenega čudovitega meščanskega stanovanja, v katerem je vsak predmet pripovedoval svojo starodavno zgodbo.

V Boga je verovala, na svoj način, ampak je. Naj ji bo obilen plačnik za vse dobro, ki ga je storila na tem svetu. Iskrena hvala, gospa Ljerka.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.