Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dedek za otroke in odrasle, ki se soočajo z boleznimi, kvačka njim podobne lutke

Joao Stanganelli

@vovocrocheteiro | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 20/07/23

Prvo lutko, ki ima na obrazu značilne lise, je naredil za svojo vnukinjo, ki se je težko sprijaznila s tem, da ima tudi sama bolezen vitiligo

Vitiligo je nenalezljiva bolezen, katere posledica je lisasta koža, saj nekateri predeli telesa izgubijo pigment. S to diagnozo živi tudi Brazilec João Stanganelli mlajši, pri katerem so se lise začele bolj izrazito poznati po 30. letu starosti.

Čeprav je bolezen, s katero se sooča od enega odstotka do tri odstotke prebivalstva, neboleča, lahko zelo vpliva na posameznikovo samozavest in se zaradi nje počuti stigmatiziranega. Nekateri, pri katerih se je ta bolezen pojavila, se težko sprijaznijo s svojim videzom, še posebej v otroštvu.

V taki stiski se je znašla tudi Joãova vnukinja Isabella, ki ima kot njen dedek tudi sama vitiligo. Kot poroča portal Awesomebyte, je João želel ustvariti nekaj, kar jo bo razveselilo in ji pomagalo sprejeti svojo bolezen in svoj videz.

Idejo za ustvarjanje kvačkanih lutk mu je dala žena in João se je tega izziva lotil z veliko resnostjo. Kvačkanja se je naučil v samo petih dneh! Izdelal je lutko, ki je bila podobna njegovi vnukinji, vendar se ni ustavil.

Začel je kvačkati lutke, ki so prikazovale različne kožne bolezni, telesne tipe, slabovidnost in podobno.

Ko so slike lutk zaokrožile med njegovimi prijatelji in znanci ter na njegovem profilu na Instagramu, so mu začeli pisati tudi drugi in ga prosili, naj tudi zanje izdela personalizirane lutke, na primer s slušnimi aparati ali na invalidskih vozičkih.

View this post on Instagram

A post shared by João Stanganelli Junior (@vovocrocheteiro)

Kot pravi João, lutke izdeluje, da bi se približal otrokom, saj ve, da je včasih težko sprejeti svoje stanje, lutke pa lahko pomagajo, da otroci znova pridobijo samozavest in se počutijo sprejete ne glede na stanje ali bolezen, s katero živijo.

Ko so ga vprašali, kaj želi sporočiti tistim, ki ne vedo, kaj je vitiligo, je dejal: “To so mesta, kjer sem čudovit. To niso grde lise. Grde lise so tiste, ki jih imamo v značaju.”

Tags:
bolezenotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.