Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Družina štorkelj se zvesto vrača na streho župnišča

storklje-cerklje-11.JPG

Janez Kuhar | Župnija Cerklje

Lojze Grčman - objavljeno 17/07/23

Štorklje lahko prek videopovezave spremljate kadarkoli

Na strehi župnišča v Cerkljah na Gorenjskem je poleti že debelo desetletje živahno. Tam namreč gnezdijo štorklje, in sicer že od leta 2011. Samec je letos iz toplih krajev priletel 25. marca, čez dva dni se mu je pridružila še samica. Dobra dva meseca zatem so se v manj kot tednu izvalile štiri štorkljice. Na YouTube kanalu Štorklje jih je mogoče spremljati kadarkoli v dnevu.

Več o obročkanju, ki omogoča sledenje štorkljam in njihovo preučevanje, preberite v članku Janeza Kuharja, ki je tudi avtor spodnjih fotografij.

Fotografije štorkelj iz Cerkelj:

Z zanimanjem poslušajo “pogovor” in spremljajo razvoj

Štorkelj se z veseljem spominja tudi nekdanja kuharica v župnišču Angela Močnik: “Vedno smo pričakovali in spremljali štorklje. Še posebej otroci so jih veseli. Z zanimanjem spremljajo, kako se štorklje ‘pogovarjajo’, tolčejo s kljuni. Zame je med drugim zanimivo tudi, kako se mladiči učijo leteti. Najprej na kratke razdalje, nato pa vse dlje.”

Pozdravi iz Afrike

Njihova sposobnost potovanja je res osupljiva – prezimujejo namreč v zahodni in srednji Aziji in severozahodni Afriki – v Senegalu, Maliju in Nigru.

Po nekaterih podatkih štorklje za pot na jug potrebujejo povprečno 26 dni, za pot nazaj pa 49. Samo za približno predstavo – od Cerkelj do Dakarja, prestolnice Senegala, je zračne razdalje približno 2.800 kilometrov.

Tags:
živali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.