Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Mladi iz Jarš podrli Guinnessov rekord! Poglejte, kaj jim je uspelo

katedrala-iz-tulcev-18.JPG

Tevž Kovačič

Katarina Berden - objavljeno 08/07/23

"To je projekt, ki je povezal ogromno ljudi"

Društvo mladih Jarše, v sklopu katerega delujejo animatorji oratorija Jarše, je uspelo podreti Guinnessov rekord. Danes, 8. julija, so v Kulturnem domu Groblje predstavili svetovni rekord in s tem tudi uradno dokazali, da so postavili največjo skulpturo iz rolic toaletnega papirja na svetu. Otvoritev so pospremili s srečelovom, igrami, otočki in druženjem ob hrani in pijači.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Društvo ima že dva Guinnessova rekorda

To pa ni prvi Guinnessov rekord, ki so ga mladi iz Jarš uspeli podreti. Leta 2010 so ustvarili najdaljši ristanc na svetu. Lansko leto je nekdanji animator pozval, da bi lahko poskusili podreti še enega in tako je nastala ideja o zbiranju rolic toaletnega papirja in postavitvi skulpture.

Kot je povedala predsednica društva Jerca Letnar, si mladi niso predstavljali, kaj vse bo takšna odločitev potegnila za seboj in kakšne priprave jih čakajo. Zbiranje so začeli pred 17 meseci, nato je sledilo skladiščenje, zlaganje v škatle, evidentiranje, štetje, oštevilčevanje …

Kako je nastajala cerkev iz kartonastih tulcev?

Rolice so nato spenjali skupaj, zadnjih štirinajst dni pa so postavljali skulpturo. “Vse, kar smo spenjali, smo spenjali s sponkami za papir, pokupili smo praktično vse v okoliških trgovinah, tako da so žal ostali brez,” se pošali Jerca. V smehu še doda, da si niso nikoli mislili, da se bodo kdaj spoznali na rolice toaletnega papirja.

Iz 100 tisoč rolic je nastala prav posebna skulptura. Mladi so se namreč odločili, da želijo izdelati repliko grobeljske cerkve.

“To je projekt, ki je povezal ogromno ljudi”

K zbiranju so povabili župljane, vrtce, šole, hotele in ostale oratorije po Sloveniji. V veliko pomoč jim je bila župnija, saj so župljani obvestilo o zbiranju razširili tudi na svojih delovnih mestih.

Jerca pripoveduje: “Pri maši smo oznanili, da bomo začeli zbirati in že naslednji dan sem dobila sporočilo našega oratorijca, da je na stranišča po celi hiši nalepil obvestilo: ‘Rolic ne mečite stran, naši mladinci jih zbirajo.'”

“Do decembra sploh nismo bili prepričani, ali nam bo uspelo zbrati dovolj rolic, saj smo jih imeli takrat šele 40 tisoč, na koncu pa smo jih zbrali 140 tisoč. Uporabili smo jih le 100 tisoč, ker je dvorana, v kateri smo postavili skulpturo, malenkost prenizka, da bi lahko uporabili vse rolice. Izkoristili smo maksimalne kapacitete dvorane.”

Vabljeni k ogledu

Replika cerkve iz rolic bo na voljo za ogled julija, in sicer vsak ponedeljek, sredo in nedeljo od 17. do 20. ure. Za večje skupine ali za tiste, ki vam ti termini ne ustrezajo, so na voljo za dogovor na družbenih omrežjih.

Tudi ostali oratoriji so jim z zbiranjem priskočili na pomoč in tako so pošiljko rolic prejeli tudi iz Prekmurja. “Veliko ljudi nam je priskočilo na pomoč. Kljub temu da smo že pred enim mesecem prenehali zbiranje, še vedno prinašajo rolice.” 😊

Pri gradnji in poznejšemu delu je sodelovala ožja ekipa štirih članov, pomagali pa so tudi vsi člani društva oziroma jarški animatorji in tudi nekdanji animatorji. Želeli so vključiti tudi ekološki vidik in pokazati, koliko je odpadnega materiala, ki se ga nikoli ne uporabi. S svojim projektom so vsekakor dokazali tudi, kaj vse se da doseči, če ljudje stopijo skupaj in sodelujejo.

Mladim čestitamo za iznajdljivost in vztrajnost, vas pa v njihovem imenu vabimo, da obiščete Kulturni dom v Grobljah in si ogledate umetnino, s katero so uspeli podreti svetovni rekord.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.