Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po srečanju s Carlom Acutisom se je spreobrnil: “To je bila njegova ‘čarovnija'”

Carlo Acutis i Rajesh Mohur

Źródło: carloacutis.com

Aleteia - objavljeno 02/07/23

Srečanje z "zavetnikom vedoželjnih" je Rajeshu Mohurju popolnoma spremenilo življenje in ga spodbudilo, da je zaprosil za sveti krst

Carlo Acutis je eden najbolj navdihujočih mladih svetnikov današnjega časa, pričevanje o njegovem življenju in njegova priprošnja pa sta nedvomno privedla do številnih spreobrnjenj.

Rajesh Mohur je eden od tistih, ki so imeli to čast, da so “zavetnika vedoželjnih” spoznali že za časa njegovega življenja.

Rajesh se je rodil na Mavriciju, bil je hindujec iz družine brahmanov, najvišje hindujske kaste. Njegov oče je bil duhovnik in predsednik hindujskega združenja na Mavriciju. Sina je naučil vseh hindujskih molitev ter mu privzgojil versko kulturo in zgodovino. 16-letnega Rajesha so poslali v Gudžarat v Indiji, kjer se je rodil Gandi, da bi nadaljeval študij.

V knjigi o življenju blaženega Carla Acutisa avtorice Courtney Mares z naslovom Blaženi Carlo Acutis: svetnik v supergah se Rajesh spominja, kako je obiskal številne templje in guruje, ki so mu nudili mirno okolje. Toda, dodaja, nič od tega mu ni spremenilo življenja. Kar je iskal, pa tega ni našel, je bil “živi Bog”.

Po vpisu na univerzo v Radžastanu je mladi študent diplomiral iz fizike. Ravno ko se je nameraval vpisati na magistrski študij v Angliji, je izvedel za nenadno očetovo smrt. Rajesh se je kmalu vrnil na Mavricij, da bi pomagal svoji družini, ki se je soočala z denarnimi težavami. Poln jeze in zagrenjenosti zaradi izgube očeta se je Rajesh zatekel k hindujski molitvi, vendar utehe ni našel.

Temnolasi kerub

Ker je sredi 80. let preteklega stoletja s težavo našel stalno zaposlitev, se je izselil v Italijo, kjer je ostal 10 let. Leta 1995 ga je najela družina, da bi ji pomagal pri vzgoji dečka s kodrastimi rjavimi lasmi, ki mu je bilo ime Carlo Acutis. Naslednji dan je Rajesh zagledal rjavolasega angelčka, ki mu je tekel naproti, se široko smejal in z iztegnjeno roko novemu prijatelju ponujal žvečilni gumi.

Ves čas svojega otroštva je mladi Carlo prebiral zgodbe o življenju svetnikov in gledal risanke, ki so temeljile na svetopisemskih zgodbah. Rajesh ga je vedno spremljal, tudi k uram verouka in v cerkev. Carlo je rad redno hodil v cerkev, kjer je pred poukom ali po njem vsak dan molil. Tam je bil Rajesh priča temu, kako se je duša mladega Karla razcvetela kot pomladne vrtnice.

“Njegovo vedenje se je spremenilo, ko je bil v cerkvi, bil je izjemno spoštljiv. Vedel je, da je tam, kjer živi Jezus, nekaj drugačnega … To se je dotaknilo mojega srca,” se spominja Rajesh, presenečen nad fantovo velikodušnostjo do drugih in načinom, kako je govoril o svoji veri.

“Ko sem videl Carlovo ravnanje, saj veste, (ravnanje) tako majhnega otroka, je to spodbudilo moje spreobrnjenje,” pripoveduje Rajesh. “Imel je navado … da je vsak večer pred spanjem molil rožni venec.”

Rajesha je nagovorila tudi Carlova evharistična pobožnost. V pogovoru za dokumentarni film je povedal, da ga je včasih “(Carlo) prosil, če ga lahko peljem v cerkev, da bi malce premišljeval ob tabernaklju … Sam tega nisem poznal. Spraševal sem se: ‘Kaj se dogaja?’ (…) Potem mi je Carlo povedal, kaj je notri: Jezusovo telo.”

Rajesh je Carla spraševal, kako je kaj takega mogoče, in deček mu je pojasnil evharistijo ter druge vidike vere. “To je počel tako prisrčno. Zdelo se mi je, kot da sva že odšla v nebesa.”

Poznavanje in ljubezen do Cerkve

Ko je Carlo odraščal, je Rajesha naučil moliti rožni venec, mu razložil pomen zakramentov in drugih verskih resnic. “Katekizem Katoliške cerkve je znal skoraj na pamet in tako izvrstno mi ga je pojasnil, da me je uspel navdušiti za zakramente,” pravi Rajesh.

Ko je Carlu povedal, da je sanjal o Jezusu, mu je ta odgovoril: “Jezus te ima rad, Rajesh.”

Srečanje z živim Bogom

Rajesh se je leta 1999 odločil za sveti krst: zakrament je prejel skupaj s prvim obhajilom in birmo, kot je v navadi pri odraslih spreobrnjencih. “Vse te izkušnje so mi spremenile življenje. In videl sem živega Boga.”

Rajesh je s Carlom vsak dan hodil k sveti maši, kjer je končno lahko prejel tudi obhajilo.

Nekaj let pozneje je Rajeshova mati priletela z Mavricija na obisk k svojemu sinu. Carlo jo je peljal k maši. Rajeshova mati ni veliko razumela: ni poznala ne katolištva ne italijanščine. Toda mladi Carlo Acutis ji je v angleščini potrpežljivo pripovedoval o Jezusu in lurški Mariji.

S pomočjo družine Acutis je Rajeshova mati obiskala francosko svetišče in ko se je vrnila na Mavricij, se je tudi ona odločila za sveti krst. “To je bila Carlova ‘čarovnija’,” sklene Rajesh. “Spreobrnil je mene, pa tudi mojo mamo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
spreobrnjenjesvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.