Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Neobjavljeni zapiski Carla Acutisa, ki kažejo na njegovo veličino

CARLO ACUTIS

carloacutis.com

Gelsomino del Guercio - objavljeno 22/11/20

"Če se lepo oblečeš, ko se dobiš z nekom pomembnim, zakaj ne bi storil enako, ko hočeš stopiti v stik z Gospodom?"

Vključiti Boga v svoje življenje? Lahko je reči. Potrebuješ veliko energije, zaupanja, ljubezni, marljivosti, prizadevnosti, trpljenja, če hočeš priklicati Gospoda. Res je, lahko to storite spontano, nagonsko, čustveno, vendar tvegate, da ne boste uspeli.

Zgornje besede je zapisal Carlo Acutis v svojih zapiskih, objavljenih v knjigi Luigija Francesca Ruffatoja z naslovom Carlo Acutis – najstnik, zaljubljen v Boga.

“Nevedni se obrne k Vsevednemu”

Carlova mama je njegove zapiske po smrti predala Ruffatu. Podrobneje razkrivajo duhovno plat mladega učenjaka Carla in prinašajo izjemno globoke misli za 15-letnika. Karizma blaženega kaže na poseben odnos z Gospodom.


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Svetnik Oratorija 2021 je … svetnik v jeansu in supergah!

Če se lepo oblečeš, ko se dobiš z nekom pomembnim, zakaj ne bi naredil enako, ko hočeš stopiti v stik z Gospodom? Seveda pravila niso enaka, vendar so pristopi zelo podobni. Zato se z njim pogovorite. In kako? O čem razmišljati? O lastnem bitju. To, da se nekdo, ki je umrljiv, obrne na Neumrljivega. To, kar je trenutno, na to, kar je večno. Nevedni na Vsevednega.

Bog je Tišina

Ta Carlova misel vedno znova pretrese:

Rečeno mi je, da Bog hoče, da se imenuje Oče. Vedno je razmišljal o človeku, si ga želel, ga ustvaril, povzdignil in posvojil. Kljub mešanim čustvom, zmedenosti človeških besed, blebetanju, jecljanju. Kljub temu se obrača k nam.

Najboljši način, da se obrnemo k Bogu, je torej tišina.

Tišina večnosti. Tišina čakanja. Molk ljubezni. Moliti je velika stvar. Pozdravljam besedo tolažbe iz Gospodovih ust. Beseda tolažbe, beseda, ki tolaži. Beseda, ki potolaži, beseda, ki krepi, beseda, ki razsvetljuje, beseda, ki greje, beseda, ki poživlja, beseda, ki oživlja.


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Česa se je Carlo Acutis naučil od svoje varuške?

“Velika milost”

Bog, je resnica in za to ne potrebuje besed, ampak se izraža sam. Sam po sebi razkriva vso resnico. Glas človeka je oster, prevladujoč, aroganten, nestrpen, neizprosen, nasilen. Zato je navajanje na Božji glas velika milost. Pomeni poslušati Resnico.

Takrat se inteligenca, katere cilj je tisto, kar je resnično, znajde na svojem območju, končno v sozvočju z nebesi. Za vedno postane član večnosti. Če se nadomešča z resnico, se inteligenca izboljša v največji možni meri; doseže svoj cilj, se znajde v sprejemanju Neskončnega. Resnica postane njegova hrana, njegova pijača.

Prisluhnite Božji besedi

V nekih drugih zapiskih se Carlo vrača k Božji besedi, ki je beseda večnega življenja.

Biti moramo prepričani, da Bog vedno komunicira z nami in vedno želi biti v stiku z nami. Če je to povabilo za komunikacijo z njim resnično, zakaj ga ne bi sprejeli? Odzovimo se na to vabilo. Kot na primer? Kakršnokoli že. Kdaj? Nenehno. Kje je? Povsod. Kako dolgo? Za vedno. Aktiviranje stika je preprosto, skoraj instinktivno. Poslušajte duha in govorite ob pravem času. Ne prekinjajte, pustite govoriti, dogovarjajte se, bodite prisotni, bodite vedno na voljo.


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Brazilski deček ozdravel na priprošnjo blaženega Carla Acutisa

“Jezus me vabi, da zapustim vse in postanem njegov učenec”

Daleč od Gospoda je hrup, zmeda, prepir, vojna. Pri Bogu je red. Ne obstoj, ki je v času, ki je v meji, ampak življenje, ki je v večnosti. Kaj drugega so telesne stvari, če ne iluzije? In kaj bo koristilo vsem bitjem, če jih bo Stvarnik zapustil? Jezus me vabi, da zapustim vse in postanem njegov učenec. Jezus Kristus govori znotraj nas in mi bi ga morali poslušati in mu slediti v vsem.

Drugi glasovi v resnici niso nič, njihov obstoj je neuporaben. Vest, ki jo prebudi Božji glas, je zelo zainteresirana, ker razume, da je glas resničen in da ga je dobro poslušati ter mu slediti. Slediti temu glasu pomeni postaviti lasten obstoj v smer večnega življenja.

Več Carlovih misli lahko preberete v fotogaleriji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


GIRL

Preberite še:
Kaj pomeni biti v Božji navzočnosti? Kako to dosežemo?


ZAUFANIE

Preberite še:
Svetniki, ki nas učijo, kako kljub nestrinjanju s sogovornikom ostati spoštljiv




Preberite še:
7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.